3 tips för löpning i kallt väder Image

3 tips til at løbe i koldt vejr

Hvis du foretrækker springturer i det frie foran løbebåndet også på vinteren, må du læse de her tipsen fra löpcoachen Petra Månström.

Dagarna bara blir mörkare och kallare och snart är vintern här. Men den annalkande kylan till trots så finns det ingen anledning att överge utomhuslöpningen bara för att temperaturen sjunker.Kända löpcoachen Petra Månström undviker löpbandet så länge hon kan och har flera smarta tips till dig som också satsar på en löpsäsong i friska luften under vintern 2017.

#1 Jobba med klimatet

Accepter, at det er vinter og lågsæson for løb og tilpas oplægget efter forudsætningerne. Många vill köra samma upplägg året runt, men ska du springa utomhus får du jobba med de förutsättningar som ges.

- Se det som en udfordring og en kul grej. Kommer det en meter sne på vintern tänker många att de måste springa på löpbandet, men ut och kör, säger Petra Månström och fortsätter:

- Spring intervaller 10 x 1 minut i snön i stället för ett snabbt pass på löpbandet. Jobba med vintern i stället för emot den och acceptera att det går långsamt. Det er en jäkla skillnad på känslan om du springer ute i naturen jämfört med inomhus.

#2 Klä dig rätt

Hvis du springer meget i terræn eller på pladser, hvor der er meget sne, kan det være værd at investere i et par rigtige dubbskor. Du som derimod springer på blandat underlag, som er, sne og asfalt klarar dig ofta med ett par broddar på dina vanliga löparskor.

- Invester i bra grejer som gør det kul at springa utomhus även när det är kallt. Køb skor og tøj, der kan klare blødt vejr, sne og is.

#3 Slarva inte med rutinerna

En del mennesker klarer ikke at springe, når det er koldt ude på grund af følsomme luftrør. Så findes det særlige produkter, du kan bruge, som en maske til ansigtet og munden. Men et generelt tip til selv at finde de bedste forudsætninger er ikke at slække på opvarmningen, bare for at det bliver koldt.

- Mange får problemer med at springe rigtigt hurtigt, når det er under minus fem grader. Hvis du gør noget forkert, kan du få anstrængningsastma og andre problemer, så se at värma op og varva ned ordentligt i et lugnt tempo. Men det gælder uanset sæson.

petra månströmPetra Månström blogger om löpning, har en podd tillsammans med löparen Malin Ewerlöf och har gett ut boken Det är bara att springa. Foto: Karin Grip.

LÄS MER: Så klär du dig för höst- och vinterlöpning

LÄS MER: Tuff utomhusträning för dig som hatar gymmet