3 viktiga kosttillskott för dig som tränar Image

3 vigtige kosttillskott for dig som tränar

Eksotiske superfrugter og hajpade pulver i alle æraer. Men ifølge kostexperten Maria Michael behöver du som tränar som mest äter tre tillskott.

Vitaminer, mineraler, antioxidanter og superbär - listen på kosttillskott som vänder sig till dig som tränar kan göras lång. Men ifølge kostrådgiveren Maria Michael er det kun tre tilskud, du har brug for, selv om det så klart kan være roligt at toppe smoothien med superbær og färgglada pulver fra andre kontinenter. Hon är diplomerad kostrådgivare med en kandidatexamen i biologi och står bakom hemsidan Nutrilogi.se som bland annat erbjuder föreläsningar och hälsorådgivning.

Hvad ønsker du, at flere havde koll på hvad angår kost?

- At kost ikke bare består af proteiner, kolhydrater og fetter. De er vores makronæringsstoffer, som giver os energi. Men der findes også mikronæringsstoffer, som er vitaminer, mineraler og antioxidanter. De giver ikke direkte energi uden at være med i de kemiske processer i kroppen og bidrager til de fleste funktioner, vi har. Derfor er det vigtigt at spise varieret fra alle fødevaregrupper og også farveglatt, eftersom forskellige farver repræsenterer forskellige antioxidanter.

Hvorfor er det vigtigt for mig at spise antioxidanter?

- For når du træner hårdt, øges risikoen for oxidativt stress, som bidrager til frie radikaler i kroppen. Derfor kan antioxidanter også bruges ved supersoldater, som neutraliserer de frie radikaler. En moderat mængde frie radikaler er okay, præcis som moderat stress, men går det over en vis grænse, og du ikke har antioxidanter, som skjuter ned på de frie radikaler, kan de bidrage til sygdomme. Og det er ikke godt for dem, der træner for at få problemer med muskler, led og inflammationer.

Hvad finder jeg af antioxidanter?

- Mange tænker på superbær, når de tænker på antioxidanter, men faktum er, at det findes i det meste, som alle grøntsager, frugter, bær, nødder og frugt. Også zink, selen, e-vitamin og c-vitamin er antioxidanter, som gør jobbet.

LÄS MER: Derfor skal du som træner spise kolhydrater

Maria Michael: 3 vigtige kosttillskott för dig som tränar

1. B-vitaminer

- Når du spiser varieret, er det ikke meget brister du får, men i studier har det vist sig, at du alligevel kan få b-vitaminbrist. Det er en familie vitaminer, som findes i flere varianter og hittas i flere mejeri- og kødprodukter, grønne bladväxter og vissa frukter och nötter. B-vitaminer er superviktige for energiomsætningen, nervesystemet og muskelopbygningen. De er præstationsvitaminer! Anledningen til, at b-vitaminbrist kan opstå hos personer, der træner, er, at de er med i energiomsætningen, og når du træner, går du på højvarv og behøver derfor energi hele tiden. Derfor behøver du, som er fysisk aktiv, ekstra tilskott af b-vitaminer.

2. Gurkmeja

- Der findes et supertilskud, som kan være det mest effektive af alle, og det er gurkemeje. Det er väldigt hajpat nu men inget nytt utan något som använts sedan mannaminne. I andre kulturer bruges gurkemeje som medicin. Den aktive substans i gurkemeje er kurkumin og absorberesras af kroppen. Den bedste absorption af kurkumin sker med et stof i svartpeppar som heter piperin og derfor indeholder tillskott av gurkmeja ofta extrakt av svartpeppar. Gurkemeje er en superantioxidant. Den er antiinflammatorisk, øger din hjerneaktivitet og mindsker risikoen for en lang række sygdomme. Gurkmeja er også smärtstillande och bra för lederna. Det er godt at inkludere om du vil have det lilla ekstra eller om ikke omkostningerne rækker til.

golden milk
Hälsodrycken golden milk görs bland annat av gurkmeja. HÄR hittar du receptet.

3. Probiotika

- Probiotika er magens superhjältar! De er bakterier, som kæmper mod dårlige bakterier. Vi har en tarmflora, som består af en masse forskellige bakterier, både bra og dåliga, og det skal findes en balance der. Når dårlige bakterier kommer over, kan vi lettere blive syge, få matsmältningsbesvär, och även utslag och eksem. Probiotika kæmper mod alle de ting og hjælper med at bryde ned ting og sager. Du kan få i dig probiotika på forskellige måder, gennem at dricka till exempel proviva, köpa tillskott på hälsokost eller apotek och även äta fermenterade produkter.

maria michael
Maria Michael er også rådgiver for Nutribox, en ny tjeneste, hvor du kan få kosttilskud ud fra din livsstil. - Jag analyserar kosttillskotten och försöker ta fram korrekt, gärna evidensbaserad, information om dem. Når du får et produkt, som du har information om, bliver det roligere at bruge det, siger hon. Foto: Ryan Stonn

LÄS MER: De bedste proteinkilder