5 saker att tänka på när du springer backintervaller Image

5 ting at tænke på, når du springer backintervaller

Det er både trendy og udfordrende at løbe til nye højder gennem backintervaller. Her er Petra Månströms 5 bedste tekniktips, som gør backlöpningen smidigare.

Lad os tale klarspråk: Att springa uppför är väldigt ansträngande. Backintervaller er endnu jobigare än att ta sig upp för "bara" en backe och kräver ytterligare lite mer fokus. Kända löparen Petra Månström vet vilka tips och tricks du bör tänka på - och förklarar varför folk utsätter sig för de här tuffa typerna av löpning.

- Backintervaller er den bedste styrketræning for løbere. Du træner de klassiske løparmuskler så som lår, rumpa, vader og fötter. Alt får en rejäl omgång i en backe, siger Petra Månström.

Du bliver både hurtigere og stærkere, uden at du teknisk set må springe hurtigere end vanligt, når du kører backintervaller.

- Du får et bedre løbesteg og et bedre fraskjut, vilket i sin tur gør at du minskar risken för onödiga skador när du springer.

Petra Månströms 5 bedste tips til backintervaller:


1. Landa på mellanfoten

De fleste kommer naturligt op på mellem- og framfoten, når de springer i en backe, på grund af backens lutning. Men det er alligevel vigtigt at pointere, at du ikke skal trippe frem på tårna uden at se til, at netop mellemfoten får være i fokus under fotograferingen.

- Jeg giver folk tips om at komme mere op på fotbladet (yttersidan av mellanfoten) når du springer, fordi det er den mest effektive måde at springe på. Lander du mere på hulen, bliver det jobigare, og du får inte med dig energin upp, säger Petra Månström.

2. Stolt holdning & blicken uppåt

Præcis som hållningen ska vara rak och stolt under löpningen, ska du inte säcka ihop bara för att du springer uppför.

- Akta dig för ostbågshållningen, den vill du undvika. Håll blicken snett uppåt mot slutet av backen. Kroppen skal have en parallel lutning mod backen og glöm såklart ikke at spänna magen. Du kommer til at mærke, at det bliver lettere, så fort du höjt blicken.

3. Kort ned stegen

Når du springer plante er det lettere at tage større kliv, men det funkar ikke på samme måde i en backe. Se til at få ned steglængden og hold et lavere tempo, eftersom backen kræver mere energi af dig.

- Den mest effektive måde at springe op på en ryg er med mindre kliv i et langsommere tempo. Hvis du har lange klipper, øges risikoen for skader også. Mange mærker at kortere skridt, hvor du næsten tassar uppför går mycket lättare än om du håller samma kliv som på plant underlag. Holder du et for højt tempo, får du let mjölksyra i benen och det är svårt att få bort den när den väl har kommit.

4. Överdriv armpendlingen

At armarna ska hålla en 90-gradersvinkel och pendla från höften till linje med axeln är sedan gammalt. Det er derimod ekstra vigtigt at få med armarna, når du springer i backar. De skal arbejde rejält i en uppförsbacke för att bidra med energi.

- Du kan hvile dig i kroppen, når du overanstrenger armhulerne og dermed bidrager med bedre skjolde op ad ryggen.

5. Tappa inte i slutet

Ofta når du springer i en backe og du nærmar dig krönet er det let at tappa fart og sakta ned, eftersom du er så pass nära målet. Det er en almindelig fejltagelse, som du skal undgå.

- Det er bedre at køre på i samme tempo hele vejen op for at få med dig farten over kanten. Så får du helt plötsligt lite gratis fart och energi när du passerat krönet samtidigt som du undviker känslan av att vara skittrött.

Petra MånströmVill du nörda in dig ännu mer på löpning kan du lyssna på Petra Månströms podcasts Maratonpodden och Ewerlöf & Månström, som du hittar där podcasts finns. Foto: Emma Shevtzoff.

SHOPPA HÄR: Vårt breda sortiment av löparskor

LÄS MER: Test: Så bra er Blaccs nye löparkollektion

LÄS MER: Derfor skal du springa Tjejmilen