5 saker du måste veta om flytvästar Image

5 ting, du skal vide om flytvästar

En hård tur ude på havet en varm sommardag eller en tidlig morgen ved en insjö med fiskespöt kan forvandlas til en mardröm om olyckan är framme. Se til, at du er forberedt. Så her siger eksperten om flytvästar.

1. Der findes forskellige modeller til forskellige formål

- Man kan finde flyvevåben i to kategorier, redningsvåben og flyvehjælpemidler. Räddningsvästar er fx uppblåsbara västar för vuxna och de traditionella, orangefärgade västarna med krage för barn. Flythjälpmedel är så kallade seglarvästar, eller allroundvästar, jollevästar, paddelvästar och vattenskidvästar, säger Patrik Melker som arbetar på Baltic.

2. Bekvemmelighed er A og O

- Det vigtigste er, at du vælger en vej, som er rigtig for ändamålet, som du trives i, og som du synes er bekvem. Om den føles skøn at have på sig er det større chance for, at du bruger den, siger Patrik Melker.

3. Flytvästen räddar liv

- Tyvärr dog 26 personer under 2016 i Sverige i båtrelaterade fritidsolyckor, enligt SLS. Det, som de her personer har til fælles, er, at de saknat flytväst. Udover disse så tilkommer det et antal personer som drunknat vid exempelvis isfiske och bryggolyckor som också kunde ha klarat sig med flytväst eller flytoverall.

4. Børn og voksne kan have forskellige flyvestjerner

- Et mindre barn, som ikke er simpelt, skal altid have en redningsvest med krage. Den type af veste har ekstremt meget flyvekraft og vänder barnet til ryggläge om han eller hon exempelvis skulle vara medvetslös. Simkunniga vuxna kan både använda ett flythjälpmedel eller en räddningsväst.

5. Den får ikke lov at være for stor

- Det vigtigste er, at vesten sidder bra på. Du må absolut ikke købe en for stor vest. Hvis et barn har en for stor vest, risikerer barnet at glide ud af vesten, hvilket gør, at den da ikke bruges som den skal.

Flytväst barnRäddningsväst för barn, Baltic, rekommenderat pris 399 kronor.

FLYTVÄSTFlythjälpmedel som är 60 procent kompaktare än en traditionell räddningsvästar. Passar vuxna, Helly Hansen, rekommenderat pris 599 kronor.


LÄS MER:
Køb ret flytväst