Allt du behöver för att bli en proffslöpare Image

Alt du behøver for at blive en proffsløser

Har du bare et stykke glas, som du springer i uanset afstand? Eller har du måske glædet dig til at købe et par glasögon? Vi har sammenfattet alt, hvad du behøver for at blive et rigtigt proffs.

Löpning är en relativt slitsam form av träning som i vissa fall kan bli riktigt påfrestande för kroppens alla muskler och leder - ja, förutsatt att du inte är rätt utrustad i alla fall. Du har sikkert stenkoll på at du behöver ett par väldämpade, stabila skor om du till exempel pronerar i ditt löpsteg, men visste du också att ett par lättviktskor kan maxa löparupplevelsen, eller att ett par kompressionstights kan förebygga kramp? Her lister vi 8 måsten for dig som vil finslipa löparrutinen.

#1 Multisportklockan

suunto fitness 3Suunto Fitness 3. Rekommenderat pris: 2 295 kronor.

En multisportklocka kan være et rigtig roligt tilskott som kommer til at forgylla inte bara din löpträning, utan din vardag i stort. Dagens multisportklockor gör så mycket mer än att bara ha koll på din puls och räkna dina steg. De seneste supermodeller fra Garmin og Suunto mäter dessutom din stressnivå, bevakar dina sömncyklar och spelar upp musik från Spotify utan att du behöver ha med dig mobiltelefonen. Trods det behøver en bra träningsklocka faktiskt inte kosta särskilt mycket. Den anbefalede pris forGarmins nyeste model Forerunner 735XT er 3.795 kroner, og modellen 9 G1 fraSuunto kan du købe for 6.985 kroner.

LÄS MER: Guide: Find den rigtige pulsklokke til din aktivitet

#2 Kompressionstights

kompessionstights 1xu mid-rise2XU Print Mid-Rise Compression Tights W. Rekommenderat pris: 1 095 kronor.

Första löprundan i ett par kompressionstights brukar för många bli lite som en aha-upplevelse. Hovedsyftet med kompressionsklæder er at øge blodcirkulationen og stabilisere musklerne, og hvor simpelt det end lyder, så er det ikke helt enkelt. Kompressionsplaggen kommer fra begyndelsen af foråret, og i dag findes der visse modeller at få på recept. De du finder i Sportamores sortiment er tack och lov inte receptbelagda och gör mer än nog för din löpning. Faktum er, at et par kompressionsstive både kan lindra en gubbvad og förebygga blodproppar, förhindra kramp och göra dig mer uthållig. Märket2XU tillverkar kompressionstights som är kända för att bland annat hålla i över 200 tvättar, förutom att de ger en hyllad kompression som gör dig snabbare i spåret.

LÄS MER: Derfor skal du springe i kompressionskläder

#3 Lægbeskyttere

Gococo compression calf sleevesGococo Kompressionsærmer til læggen Superior. Rekommenderat pris: 379 kronor.

Mange - og måske framför alla män - är inte helt bekväma med att springa i tights och på sommaren kan hellånga löpartights faktiskt upplevas lite för varma. Hvis du alligevel har lyst til at presse din personbästa, når du springer milen, så gør du helt ret i at kika på et par Calf Guards. Hvis du nu bor tæt på et eljusspår eller en anden løpträningsvänlig sträcka, så har du sikkert set dem skymta förbi. Ofte fremstilles de i en ganske synlig farve, hvilket kan være et smart træk, hvis du springer meget på aftenerne. Annars finns de att få i mer ödmjuka utföranden.

#4 Lättviktsskor

Nike Free Run 5.0Nike Free Run 5.0. Rekommenderat pris: 1 195 kronor.

Vi ska börja med att vara helt ärliga - lättviktsskor är inte för alla och för att våga dig på de här godingarna så behöver du vara en van löpare. Er du en af mange, der har fuld koll på det her med löpning så er det däremot på tiden at du spanar i modellen Free Run från Nike. Med et par nätta lättviktsskor på fötterna kommer du uppleva att du flyger fram när du springer och många upplever det som ett direkt lyft från de vanliga löparskorna, men ta det försiktigt. At springa i lättviktsskor är påfrestande för fötterna och ska därför användas med varsamhet.

LÄS MER: Så gør Nike Free dit löpsteg mer flexibelt

#5 Mängdträningsskor

asics cumulus 19Asics Gel-Cumulus 19. Rekommenderat pris: 1 050 kronor.

Alla som tycker om löpning och känslan av att ge sig ut i spåret bör äga ett par mängdträningsskor. Det er i disse guder, at dine fødder er mest bekväma, også om de måske ikke förgyller din löpning så som ett par lättviktsskor gör. Mängdträningsskorna är ett måste under de passen när du redan är trött i kroppen, men trots det ska ge dig ut igen. Bland mängdträningsskorna finns stabila modeller med högt drop och tjock dämpning, men även lite nättare modeller om du föredrar det. At satsa på ett par från Asicsär alltid ett säkert kort, då vi som andra återförsäljare gärna stämplar dem med "bäst i test".

LÄS MER: Derfor behöver du mer än ett par löparskor

#6 Trailskor

Salomon speedcrossSalomon Speedcross 5. Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

At springa i terräng är en underskattad härlig kategori i löparvärlden som alldeles för få vågar sig på. Faktum er, at trail faktisk er den form for løb, der styrker kroppen allermest. De tvære vändningar och den föränderliga miljön gör att din kropp behöver vara vaken i varje löpsteg och innan du vet ordet av har du lyckats förebygga skador som annars lätt kan uppstå vid löpning. Trods mange fordele bør du endnu ikke forsøge at få dig på traillöpning uden et par ordentliga trailskor. Till skillnad från vanliga löparskor har de en yttersula som ger fäste i terräng och en ovansida som tål att springa genom kvistar och snår med.

LÄS MER: Säg ja till trail och få en starkare kropp

#7 Löparglasögon

oakley glasögonOakley Flak 2.0 XL. Rekommenderat pris: 1 745 kronor.

Hvis du har testet at springe milen i et par almindelige solglasögon, så ved du sikkert, at de gerne begynder glida ned for næsryggen allerede efter første kilometer - ikke helt optimalt. Til forskel fra almindelige solglasögon så är löparglasögon utrustade med en speciell typ av plast som gör att de bara sitter bättre och bättre, ju mer du svettas. Desuden udfylder de en superviktig funktion, som du helt enkelt ikke får kompromissa med. En stukad fot läker efter några veckor, men en skadad syn är betydligt svårare att få tillbaka!

LÄS MER: Derfor skal du springa i löparglasögon

#8 Vätskeryggsäck

Salomon ADV SKin 8 SetSalomon ADV Skin 8 Set, anbefalet pris: 1 395 kroner.

Fremfor alt under sommerhalvåret bliver det ofte ganska påfrestande att ligga ute i spåret och nöta. På mange måder er løb meget roligt, når du kan arbejde på brædder, mens du springer, men værdier er ikke altid en fordel. Hvis du skal ud på en ordentlig løbetur, kan det derfor være smart at være udrustad med vand og vandfraktar du bedst på ryggen. OutdoorgiganterneSalomon har flere prisværdige modeller, som fungerer mindst lige så godt på løprundan som på vandringen.

LÄS MER: Det skal du tænke på ved sommarlöpning

SHOPPA HÄR: Allt för din löpträning

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud av löparskor