Allt du behöver veta för att cykla på hösten Image

Alt du behøver vide for at cykle på efteråret

Det går superbra at cykle også på efteråret. Men når det er mørkt, behøver du halare og kallare for at tilpasse din cykling. Experten Jessica Clarén vet hur.

At cykle på efteråret kan være helt underbart, med solen i ryggen og krispig luft. Det kan også være ret tufft, eller skal vi kalde det karaktersskabende? Det går hur som helst bra att cykla fastän det inte är sommar längre. Cykeln tager ikke skade af at være udendørs i kolde temperaturer, så længe du vedligeholder den. Hold den ren, smörj och serva den!

- Jeg cykler året om og vil gerne cykle på efteråret og vinteren. Det kan være helt magiskt ute! Hver sæson har sin charme, siger Jessica Clarén, som ikke ens regner med at tage cykler i skoven på vinteren, når marken er snoet, og hun ikke ser, hvad der findes under det hvide tæppe. Hon är även en av Sveriges Nike master trainers, träningsbloggare och grundare till cykelcommunityn She rides.

Når det bliver mørkt, dunkelt og regnfuldt, er det ekstra vigtigt, at du som cyklist gør alt, hvad du kan gøre for at synas. Se til at have ordentliga ljus på cykeln, gärna sådana som du kan reglera intensiteten på. Rött ljus där bak och vitt ljus där fram.

- Invester i en rigtig stærk lampe for at sætte på cyklen. Sæt derimod ingen lampe på hjelmen. Det er mange, der gør det, men da ser du ikke så bra for bilisterna. Tænk også på ikke at klæ dig i helsvart, uden så at du ser. Brug tøj med meget reflekser.

Fordi det er kan være halt er det en bra idé å holde avstand til andre cyklister og å dra ned något på farten, spesielt innan du gjort dig en uppfattning om dagens väglag. Du kan køre med dit almindelige dæk ret langt, og har du tur så slipper du byttet dæk, men det beror förstås på vädret.

- At det er lidt slirigt kan du se som ekstra bålstabilitetsträning. Jeg kører længe med samme dæk, som jeg har, når jeg konkurrerer, men afhængigt af hvilken type cykel du har, og hvilken type cykling du udfører, kan du have brug for at gå op i mønster på dækket. Når det bliver isigt og snömodd er det definitivt dags för vinterdäck, men om du kör cykelcross och ofta cyklar på grusvägar kanske du vill byta lite tidigare.

På hösten kan det vara svårt att klä dig bekvämt. Du vil ikke fryse, men heller ikke være for varm. Løsningen er større end lageret, så du kan vurdere, om du bliver for varm. En risiko er ellers, at du begynder at svigte og derefter bliver nedkølet på grund af det.

- Tænk også på skooverdrag og varma handskar. Når det bliver endnu koldere, kan du have vinterskor og en lille buff, som du kan trække op om øronen og halsen. Når det er rigtig koldt, kan du tage et vindstop med under hjelmen.

Hvis din cykel ikke har stænkskærme, kan det være en god idé at sætte på sådanne. Det findes dog en åben regel om, at det er "fult", og om det hindrer dig, og Jessica Clarén har et godt tip.

- Jeg bruger en så kallad ass saver, vilket är en liten plastbit man stoppar in under sadeln. Den gør så, at rumpan slipper bliver helt blöt. Men det er ingenting, jeg bruger, når jeg cykler i skoven, uden den bruger jeg ved landsvägscykling.

Derimod behøver du ikke købe noget specialoverdrag for at forhindre, at cykler bliver blødt om den står udendørs.

- Plastpåse på sadeln räcker bra!

jessica claren
Jessica Clarén besökte Högbo brukshotell när det var "perfekt cykelväder".