Allt du vill veta om inlines Image

Alt du vil vide om inlines

At åka inlines är både kul och riktigt bra träning. Her er alt, hvad du behøver at vide om, hvordan du ruller frem på bedste vis.

Skridskofantaster har længe suset fram på inlines under sommarhalvåret i väntan på isen, men nu har træningsformen börjat öka i popularitet även bland dem som inte enbart gör det för att underhålla skridskomusklerna. Det er ikke svært at forstå hvorfor! Inlines er både skonsammare og betydligt snabbare än löpning. Desuden er det ekstremt roligt at køre rulleskøjter.

- De seneste to år har folk begyndt at køre ind på linjer for at tage sig fra punkt A til punkt B. Ikke udelukkende for at træne. Vi sælger også utroliga mängder inlines till juniorer. Många åker med sina barn eftersom det är ett väldigt roligt och mysigt nöje, säger Marcus Pupp på K2, som är en av de största tillverkarna av inlines.

Hvorfor er det så god træning?

- Mange forsøger at springe så meget som muligt, men løb er jo ikke for alle. Det her er et alternativ til træning, som er lige så let at tage frem som et par løparskor. Det er bare at tage på dine inlines og sticka iväg, så får du en full body workout. Stoppa dit ett par stavar så aktiverar du ländryggen också. Mage och rygg jobbar på ett helt annat sätt än vid löpning. Det er også skonsammare mot kroppen.

Både børn og voksne kan træne uden at bekymre sig for at se ud som Bambi på hal is. Inlines har fire hjul på rad, som er helt plane, hvilket gør det nemt at holde balancen sammenlignet med skridskor.

- At begynde at køre linjer er meget lidt. Det er ikke alt, hvad der skal til for at stille sig på et par skridskor. En skridskoskena er ju rundad, vilket gör det mycket svårare att hålla balansen.

Kan jeg har set mine gamle inlines siden 1998

- Er de ældre end ti år, er de jo gummit dårligt. Hjulen er en färskvara och det finns en risk att de spricker om de är gamla, då kan du ramla och slå dig. Tænk på hjulen som et billede. Køb et par nye i stedet!

Hvad skal jeg tænke på, når det gælder beskyttelsesudstyr?

- Knäskydd och handledsskydd bör alla ha. Hvis du har stavar, kan jeg anbefale et par håndskar. Barn ska självklart ha hjälm!

886745753490_001_afc4361874fa417e8f33ab72d75b0535.jpg

V02 90 er en meget smuk inline med store hjul, der ruller let. Rekommenderat pris är 1 815 kronor.

3 tips før du køber

#1 Bestäm syftet med dina inlines

- Hvad er det, du vil gøre? Vil du køre ind og tilbage til affæren, køre med børnene eller ud og træne med dine inlines? Skal du først ud og åka med barnen som ett fritidsnöje behöver du inte lägga ner så mycket pengar. Så slits ikke hjullagren på samme måde. Det er præcist som med løparskor: Skal du først promenera i skorna behöver du inte betala lika mycket som för ett par du springer med flera gånger i veckan. Inlines upp till 1 200 kronor räcker om du inte tränar i dem regelbundet. Hvis du træner 1-2 gange i ugen, skal du betale mere end 1.500 kroner.

#2 Vælg din almindelige skostorlek

- Framgången med våra inlines är att de har en jäkligt schysst läst. Är du en 42:a ska du ha en 42:a. Det är inte som med pjäxor, att du ska köpa en storlek större.

#3 Börja på en lugn plats med plant underlag

- Hvis du ikke er for lang eller for nybegynder, så begynd på en plads, hvor underlaget er plantet, og hvor der ikke er trafik. Som en cykelbana eller brandväg där du får vara ifred. Det må gerne findes en græsmatta på siden, så du kan bremse ind, hvis du ikke klarer at bremse med bromsklossen.

SHOPPA HÄR: Inlines for vuxna och barn
LÄS MER: Så springer du hurtigere uden at træna mer

LÄS MER: Alt du behöver för att åka inlines