Allt du vill veta om trailrunningskor! Image

Alt du vil vide om trailrunningskor!

Trailrunning er løb, der foregår off road. Den anderledes miljø sætter materiale i din utrustning på prov - så här ska du tänka när du köper trailskor.

Mysiga skogsstigar versus tråkig asfaltsväg, eller frisk luft versus avgaser - trailrunning brukar anses vara något av det mest terapeutiska som du kan göra, då det kombinerar friluftsliv med löpträning. Skrota därför asfaltsskorna till förmån för en mysig runda i naturen, men tänk på att det varierande underlaget medför helt nya utmaningar för dina leder - därför behöver du ett par schyssta trailrunningskor.

SHOPPA HÄR: Vores bedste trailskor dam och trailskor herr.

Først og fremmest, hvad er en trailsko?

- En trailsko er en løvsko, som er specielt udviklet til trail, hvilket også betyder terräng. Den store forskel mod en almindelig løbesko er, at de bedste trailsko oftest har en helt anden ydersål med et bedre greb og stabilitet, hvilket er nødvendigt, når du springer på den type underlag, fortæller Malin Andersson fra Salomon.

Hvad er det, der gør yttersulan speciel?

- Du kan tænke, at det er samme forskel som på en mountainbike og en almindelig landevejscykel. Själva greppet i gummiblandningen gör att du slipper halka på fuktiga stenar och klippor, samt att gummits mönster gör att du får grepp i till exempel lera. Springer du i en slät asfaltssko så kommer du halka runt som Bambi på hal is, framför allt på hösten då det är fuktigt. Men med bra trailskor får du grepp även då!

Hvis det er mindre dæmpning i en trailsko end i en almindelig løparsko, hvorfor er det så?

- Det er for at du oftest ikke behøver så meget dæmpning i en trailsko, eftersom underlaget er blødt. Trods det findes det trailskor, som har meget dämpning, vilket är bra om du ska ta dig via asfalt till skogen. Hur mycket dämpning du vill ha beror lite på vad du vill ha ut av skon. Om du till exempel ska tävla vill du kanske ha en mer slimmad sula på din trailsko eftersom den då väger mindre.

Salomon trailrunningHvis du er nybegynder, kan du finderas trailskor fra Salomon med så høj sula som muligt, så du som er over får bra dämpning!

I mange tilfælde er en trailsko meget større i materialet, hvorfor er det bra?

- Alla är inte det, men oftast är det så - framför allt när det kommer till de trailskor som vi säljer på hösten. Det er for at de har en membran af Gore-Tex som gør dem vandtætte, så du slipper bli blöt och sedan kall, fortæller Malin Andersson og fortsætter:

- Men det er også for at terrängen sliter mycket på skons ovansida, så den behöver vara lite grövre för att tåla mer. På Salomon arbejder vi desuden meget med hurtigsnorning i vores trailskor, vilket innebär att skon snöras utan rosetter eller knutar som lätt fastnar i ris och annat när du springer trail.

Findes der forskellige typer af trailskor?

- Ja, der er mange forskellige slags trailere. Hvilken som passer dig beror på var du springer og hur mycket du har sprungit förut samt vad för typ av fötter du har. De forskellige modeller har forskellige meget dæmpning, fra ganske meget til ingenting. Det er det samme med dropet, det findes de med lite og de med mycket. Alle vores modeller kan også fås enten med eller uden en membran af Gore-Tex. Find ud af, hvor du springer hen, og tag udgangspunkt i det.

Kan jeg springa med samma trailsko på sommaren och vintern?

- Ja, i reglen kan du have samme sko. Gore-Tex er at föredra så fort det blir lite blött, men om du köper en sko med Gore-Tex kan du ha den året runt, även om den kan upplevas lite varm på sommaren. På vintern kan du i stället behöva byta till en tjockare strumpa så att du håller dig varm. Sedan har vi också trailskor med spikar i, som är för ren snö och is.

Hvis jeg bare sprungit i vanliga löparskor förut, men vill testa en trailsko, vad för trailsko bör jag då köpa?

- Hvis du er nystartet, kan jeg anbefale en løbesko med meget dæmpning, god stabilitet og et lidt højere fald. Når du bliver så glad, kan du se ned på delene. Vår storsäljare Speedcross är till exempel en trailsko med riktigt hög sula och dämpning, säger Malin Andersson och avslutar:

- Har du en bra sko så får du bättre grepp och är du trygg med din sko så kan du trycka på mer. Om du provat trail har du säkert gjort det med dina vanliga skor, men det är stor skillnad och ju bättre skor desto mer kommer du våga utmana dig själv att trycka på.

LÄS MER: Börja springa trail

SHOPPA HÄR: Trailsko fra Salomon

SHOPPA HÄR: Alt til trailrunning