Andas bättre – må bättre! Image

Andas bättre - må bättre!

Du vet inte om det, men du andas helt fel. Ett förändrat andetag kan förändra hela ditt liv.
- Det kan gøre dig frisk og lykkelig, siger andningsgurun Dominique Lonchant.

andas

"Ta några djupa andetag." Du har fået rådet og givet det til andre, og faktum er, at det faktisk gør underværker for kroppen.
- 90 procent af befolkningen andas på fel sätt, säger Dominique Lonchant, som i flera decennier rest jorden runt och lärt människor att andas bättre och även andningscoachat världsstjärnor som Madonna, Hugh Grant och Jim Carrey. På hans workshops lærer han ut olika yogainspirerade andningspositioner som löser upp blockeringar i bröstkorgen och tillåter deltagarna att andas på ett mer effektivt sätt. Det fine i kråksangen er, at øvelserne giver effekt direkte, og at det holder i sig for resten af livet.

Det er svært at sige, hvorfor så mange er på den forkerte måde, men dårlig holdning, stramme tøj og hverdagsstress har troligen en finger med i spillet.

- Vi mennesker er kommet så langt fra hvad der er naturligt for os at vi til og med glæden hvordan vi skal andas. Evolutionen er gået i den forkerte retning for os, og vi er i dag dårligere til at finde ud af, hvad vores forfædre var.

Måske er du en af dem, der har fået rådet til at "andas med magen"? Det er blandt det bedste, du kan gøre, ifølge andningsgurun.

Når du tager et andetag flere tusinde gange om dagen, gør du små forskelle store forandringer i kroppen. En langsom andendag, hvor du bruger hele din lungekapacitet, fremmer din sundhed på enormt mange måder. Du får bedre matsmältning, blir vigare och det är till och med bevisat att du blir mer klarsynt. Et studie ved universitetet i Phoenix har vist, at langsam andning øger alfavågorna i hjernen, hvilket gør dig avslappnad men alert. Ved færre end ti andetag pr. minut aktiverer du det parasympatiske nervesystem, som lader kroppen reparere sig selv. Et mere effektivt andetag øger også din pulsvariation, så kroppens system ikke bliver lige stelt, uden kan tilpasse andningen på et bedre sätt efter vilken aktivitet du utför för tillfället.

- Når du lykkes med at få bort blokeringerne og brystkorgen kan ekspandere på en harmonisk måde, vil du direkte præstere bedre i alle konditionsidrotter, sova bedre og få mere energi. Det findes til og med löpare som dör bara för att de inte fått tillräckligt med syre, där kroppen bara stänger av mitt under en joggingtur. En god dag er også stærkt sammenkopplet med mange sygdomme. Det er meget logisk egentlig, når blodet og hjernen får for lidt syre, så bliver vi syge.

Det er både indånding og udånding, som mange gør lykkeligt, og Dominique Lonchant møder ofte folk, hvor brystkorgen over hovedtaget ikke bevæger sig ved andning. Måske er du en af dem, der har fået rådet til at "andas med magen"? Det er blandt det bedste, du kan gøre, ifølge andningsgurun.

- Mange tror, at de skal lade maven gå ind og ud, men var sidder dine lungor egentlig? Inte i magen, utan i bröstet. Jeg kalder magandning for "The syndrome of the beer drinker", for det er så korkat. Det er også lidt farligt, for det er ikke naturligt og kan være svært at rette til. Titta på en hund til eksempel, den skulle aldrig andas på det sättet, för djur gör det som är naturligt.

Dominique Lonchant kommer til Sverige hvert år, og hans øvelser findes også som app og i bogform, for dig som kan fransk. Hvis du ikke har mulighed for at tage del i hans øvelser, kan du alligevel gøre dig selv en stor tjeneste ved bare at blive mere bevidst om din andning.

- Sæt dig i en fåtölj där du kan hålla bak armbågarna, så att bröstet öppnar upp sig. Andas in och ut 30 gånger. Gør det langsomt og prøv at dykke ned for hver gang. Hvis du ikke tager alle 30 andage på en gang, så del det op og andas tio gange ved tre lejligheder per dag. Bare det her kommer til at gøre stor forskel i dit liv. Du kommer til at blive friskere og lykkeligere, og det er det, der er det vigtigste i livet.