Bäst i test! Linerjackor för dam Image

Bäst i test! Linerjackor til dæmning

En linerjacka er ikke bare det ultimative ytterplagget, det er også det perfekte mellemlagret. Vi tester vores populære linerjackor i både dun og syntet!

Linjerna går aldrig ur! En tunn dunjacka med sydda paneler, även kallad linerjacka, är ett måste i garderoben. Når linerjackor blev introduceret, var det primære formål at have plagget som et varmt lager under en skaljacka. Materialet var oftest mørkt, fordi det ikke behøvede at beskytte dig mod regn eller blåst, uden at det bare var varmt eller sart.

Med tiden blev jackorna designet väldigt snygga och började bäras som ytterplagg. Da dun ikke var helt optimalt i alle väder utvecklades flera syntetmaterial som hade bättre funktion och motståndskraft.

I dag er der et stort udbud af letvægtsstik i både dun og syntet. For at finde rigtigt materiale til bare dig må du gå ud fra, hvornår du havde tænkt dig at bruge jackan. Som en snygg jacka på stan, eller som ett mellanlager på skidsemestern?

- Hvis du vil have en linerjacka eller en varm jacka til og fra jobbet, er det godt og vel med en lidt billigere model i form af syntet. Er du derimod en kunde som vandrer, åker skidor och ska ha med jackan ut på äventyr skulle jag rekommendera att investera i en riktig dunliner eftersom du oftast kommer att behöva ha en skaljacka över som skyddar mot vind och väta, säger Daniel Cohn, produktexpert på Haglöfs.

Når du bruger jackan som et mellemlager, er det vigtigt, at du klæder dig rigtigt under og over for at opnå optimal komfort og varme.

- Hvis vi tager skidåkning i svenske fjelde som eksempel, skulle jeg anbefale dig at have et underställ i merinoull närmast kroppen. Ovanpå det bærer du nogen type af fleecetröja som ikke er for tyk. Sedan tar du din liner och till sist en skaljacka. Det er en perfekt kombination til de koldeste dage i Sverige, fra lucia til februar.

Når du køber linerjacka i dun, bør du tænke på en ekstra gang. Håll utkik efter märkningen Responsible down standard, RDS, som ställer krav på hur fåglarna behandlas. RDS sikrer, at fåglarna får tillgång till bad och inte tvångsmatas. For miljöns skull ska du också välja en jacka med Bluesign-certifiering, som reglerar vilka kemikalier som används i tillverkningen och hur användandet av vatten och energi ser ut.

- På kvalitetsjackor fremgår dunets oprindelse. Spårbart dun er et etiskt bra val garanterar att dunet är en biprodukt till matindustrin och att ingen fågel sätt livet till bara för sitt dun. Når det gælder syntetmateriale, så vælg gerne genvundet polyester, nylon eller lignende for at gøre et så lille aftryk på jorden som muligt.

Dun vs. syntet

DUN
+ Lättare än syntet
+ Andas väldigt bra
- Längre torktid

SYNTET
+ Torkar snabbt om det blivit blött
+ Har svårare att dra åt sig fukt
- Andas inte lika bra som dun

Varmende og holdbar

Peak PerformanceTest af: Helium Hood Jacket, Peak Performance

Rekommenderat pris: 2 395 kronor.

Findes i farverne: Sort, blå, rosa, rød og lila.

Størrelse: Jackan kan upplevas som aningen liten i storleken i kombination med den tighta passformen. Gå op i en størrelse for rymligare passform.

Passform: Slimmad passform som er tightast längst ned över höften. Rymligare kring magen. Den her model sidder bedst på dig med rakare kroppsform.

Tjocklek: Tunt materiale med anddunsvaddering som giver en fin, fluffig følelse uden at for den del bli for otymplig.

Vikt: Lättaste jackan i testet. Den her model kender du ikke alt af på kroppen og du kan med fordel bruge jackan som mellemlager uden at den tillför extra vikt på kroppen.

Temperatur: Her går det undan. Du får hurtigt op varmen i den her model og behøver ikke oroa dig for at frysa under kyliga höstdagar. Jackan er varm for at være en tunnare model.

Slitstarkt materiale: God kvalitet, hvor det ydre materiale både er let vandafvisende og tåler vind. Materialet holder om det ikke utsätts för direkta skador i form av krokar och taggiga buskar.

Komfort: Ekstremt skøn jacka som føles len mod huden. Selvom materialet ikke er strækbart, er det meget behageligt.

Design: Et klassisk design, der låser mange. Her behøver du ikke udstikkende detaljer eller färgstarka mönster för att sticka ut. Helium Hood Jacket er stilren og trendsäker.

Kommentar: Du som hænger med i modesvängarna vet att Peak Performance lättviktsjackor är riktiga trendsättare. De vågiga sömmarna ger nytt liv i jackan och passformen är perfekt för dig med en rakare figur. Jackan er både varm og til viss del vandafvisende og vindtæt. Den her model kan du have som höstjacka tills temperaturen sjunker nedanför nollsträcket och som mellanlager efter det. Den kortere pasform matcher bedst med et længere underskift, når du er ude og vandrer. Plus for den justerbara luvan!

Grym komfort

Kari TraaTest af: Tove Midlayer, Kari Traa

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Finns i färgerna: Lila, sort og blå.

Størrelse: True to size, så satsa på din vanliga storlek.

Passform: Ikke længere baktill, jackan går ända ned til midten af rumpan. Passformen er gennemtænkt og feminin, så du får plats med både större byst och breda höfter i den här modellen. Plus for de förlängda ärmarna med tumhål, både praktiskt och skönt.

Tjocklek: Ekstremt tunt stof. Jackan er stoppad med 80 procent anddun og 20 procent fjädrar av högsta kvalitet samt har partier i slät fleece.

Vikt: En lätt jacka som knappt känns av när du har den på dig. Du får fuld bevægelsesfrihed i den her model.

Temperatur: Jackan holder dig lagom varm i begyndelsen af efteråret, men gør sig bedst som mellemlager, da den varme effekt kombinererras med underställ och skaljacka. Panelerna i fleece ser till att jackan andas väldigt bra.

Slitstarkt materiale: Fleecematerialet er ikke slidset i første tag. Også ydersider i polyamid har en højere kvalitet og føles holdbare.

Komfort: Velfungerende, smuk jakke, som giver en høj, mystisk følelse, samtidig med at den sidder både komfortabelt og pænt. Der er ingen bemærkninger vedrørende materialer, som skalver, eller materialer, som ikke tåler det.

Design: Herliga höstfärger i kombination med lysande orange, we love it! Jackan känns given för den moderna kvinnan som vill framhäva sina kvinnliga former.

Kommenterar: Sitter som en smæk, er extremt skön och har smarta detaljer. Den her jackan kan anses for at være snygg för att täcka med en skaljacka, men faktum er at den er det ultimata mellanlagret. Uden luva som tar upp plats, med förlängda ärmar och paneler i fleece som ökar rörelsefriheten är den här modellen en vinnare på vandringen. Tack vare fleecematerialet som ökar andningsförmågan kan du även göra en och annan burpee eller klättra på din tur mot bergets topp.

Stram pasform

8848Test af: Theresia primaloft, 8848 Altitude

Rekommenderat pris: 1 395 kronor.

Finns i färgerna: Grå og rosa.

Størrelse: Noget lille i størrelsen, primært omkring akselpartiet. Du som er bredaxlad kan fundera på att gå upp en storlek om du inte söker en åtsittande passform.

Passform: Den her jackan har en stram pasform med stretchpaneler langs siderne i polyamid, polyester og elastan, som omsluter kroppen på en bekvem måde. Testpanelen havde derimod önskat att ärmsluten hade suttit tightare kring handlederna för att förhindra kall luft att komma in.

Tjocklek: Det syntetiske materiale skaber en tunn og silkeslen jacka som føles skøn på kroppen. Perfekt tyklek til lager på lager-principen.

Vikt: Det er intet snack om saken, det her er en lätt jacka som du smidigt kan ha med dig i väskan då den varken tar upp speciellt mycket plats eller lägger till extra tyngd.

Temperatur: Ikke den varmeste jackan i testen, men den varme Primaloft-vaddering holder måttet som mellemlager. Materialet har en god åndbarhed og er vandafvisende.

Slitstarkt materiale: Det her er ingen jacka du sticker ut i rosbuskarna med. Materialet holder til almindelig slitage, men klarer sig allerbedst under en skaljakke.

Komfort: Skön jacka utan att skapa en wow-känsla. I kombination med et lille underhold kommer den her jackan til at gøre sig bedst. Jackan bliver også alt mjukare ju mer du använder den.

Design: Påminner till viss del om en snygg ridjacka med det fyrkantiga mönstret av sömmar, gör sig dock bättre i verkligheten än på bilden. Testpanelet havde derimod ønsket en anden farvekombination.

Kommentar: Søger du et mellemlager, der varmer, og som transporterer fugt på en godkendt måde? Ja, så er Theresia Primaloft et alternativ for dig. Den her syntetstoppede jakke, som desuden er fremstillet af 70 procent genvundet materiale, sidder skönt og bekvämt, men vi saknar det lilla extra som gör jackan magisk. Tack vare det tunna materialet kan du med fördel ha den här jackan under en skaljacka utan att du känner dig för påklädd. En slim fit-model, der opfylder sin funktion som mellemlager snarere end som en pæn höstjacka på stan.

Budgetfavorit!

SE-WYTE DAM.jpgTest af: Klara, Wyte

Rekommenderat pris: 899 kronor.

Findes i farverne: Rød, blå og beige.

Størrelse: Den her jackan er aningen stor i størrelsen og har en rymlig pasform. Hvis du vælger mellem to storlekar, bør du vælge den mindste af dem.

Passform: En vild pasform, som giver god rummelighed for brede høfter og magikere. I den her jackan kommer du ikke til at få nogen klaustrofobisk følelse. Du kan med fordel have en tykkare tröja under utan att varken midjan eller ärmarna känns för tighta.

Tjocklek: Et tunt materiale, der samtidig opleves som mjukt og fluffigt, tack vare stoppningen bestående af 90 procent anddun og 10 procent fjäder.

Vikt: At en så fluffig jacka kan være så let! Testpanelet overrasker med den lille vægt, hvilket er et stort plus. Perfekt at pakke ned på rejsen uden unødvendig ekstravægt.

Temperatur: Ikke de varmeste jackan i testet, men heller ikke den koldeste. Funkar när temperaturen är runt nollan. Med en mindre størrelse og en strammere pasform kan du også have den som mellemlager, men det er ikke derfor, du køber jackan.

Slitstarkt materiale: Materialet opleves som hyfsat slitstarkt. Undvik vandring med täta grenar, så håller du jackan ifrån onödigt slitage.

Komfort: Jackan føles som en mysigt moln på kroppen. Insidan känns skön mot huden, jackan är lagom följsam och den något rymligare passformen ger dig full rörelsefrihet.

Design: Et stilrent design, der føles ekstra roligt i den fine røde farve. Plus for at yderside ikke er så glansig, hvilket let kan upplevas som plastigt.

Kommentar: Testets budgetvariant overrasker testpanelet. En rymligare passform som passar även dig med bredare höfter, men du kan även gå ned en storlek för att få en tightare modell. Jackan sidder skønt på kroppen og har generös ärmlängd. Materialet er tunt, men opleves fluffigt tack vare dunstoppningen. Plus for at dunet kommer som restprodukt fra matindustrin. Den her jackan värmer på et bekvämt sätt och passar främst som höstjacka. Bra med en något högre krage och luva, testpanelen hade däremot önskat en anpassningsbar luva.

Funktionelle detaljer

HaglöfsTest af: Essens Mimic Hood, Haglöfs

Rekommenderat pris: 2 195 kronor.

Findes i farverne: Lila, rød/grå og sort.

Størrelse: Normal i størrelsen men något tight kring axlar och byst. Hvis du er mellem to storlekar, kan du som er bredaxlad vælge den større.

Passform: Rymligare passform kring mage och rygg, normallånga ärmar och tightare upptill. Plus for den højere kragen som varmer og den tilpasningsbara luvan som stänger ute blåst och kyla.

Tjocklek: En lättviktsjacka med syntetisk fyllning som ger ett fluffigt intryck. (Der findes fede videoer på YouTube om Mimic-materialet!)

Vikt: Väldigt lätt jacka som du knappt känner av på kroppen. Trods det fluffiga intrycket kan du ha den här jackan i kombination med flera lager utan att det känns som att du har 100 kilo tyg på dig.

Temperatur: For at være en tunn linerjacka kommer den her syntetstoppede model til at holde dig varm også under kølige dage. Temperaturen er højere end andre modeller i testen, og den her jackan kan du have længere inde på vinteren, før du må skifte til en tykkere variant.

Slitstarkt materiale: Riktigt bra kvalitet! Selvom materialet på tunna dunjackor er lidt skørt, er den her models ydre meget slitstarkt.

Komfort: En meget komfortabel jacka. Den sidder smukt på kroppen og jackans inderside er meget blød, ikke konstigt at det her blev en storsælger så fort den slap.

Design: Vill du sticka ut och älskar färg är den här modellen en fullträff. Oplevs derimod som noget ungdomlig blandt dele af testpanelen. Du, som søger et mere afskalad look, kan satsa på den svarta varianten.

Kommentar: Med et let, slitstarkt og vindtåligt materiale passer den her jackan perfekt til kyliga höstdagar. Stort plus for den højere kragen og tilpasningsbara luvan. Passformen er god og passer primært til dig, som ikke er meget bredaxlad. Du som har kørt en og anden pull up ekstra kan fundera på at gå upp en storlek för optimal passform. En rigtig udendørs-anpassad jacka hvor de små funktionerna förbättrar helheten. Det her er ikke jacka du springer rundt i på stan, den gør sig bedre i vildmarken. Plus for at jackan er tillverkad i återvunna och fluorkarbonfria material.

Sporty look

AdidasTest af: Varilite Hood-jakke, Adidas

Rekommenderad pris: 1 195 kronor.

Finnes i färgerna: Svart.

Størrelse: Normal i størrelsen, så satsa på din vanliga Adidas-storlek.

Passform: En något kortare jacka med en feminin passform där jackan går in något i midjan. Rymligare upptill och generösa ärmar.

Tjocklek: Materialet er tunnare än man kan tro i den här modellen. Fyldningen bestående af 80 procent anddun og 20 procent fjädrar ger en fluffig känsla.

Vikt: Det er en letviktsjacka och du kommer att känna hur lätt modellen är så fort du tar på dig jackan.

Temperatur: En hyfsat varm jacka. Dunet gör sitt och håller dig varm under kallare höstdagar.

Slitstarkt materiale: Et meget slidstærkt materiale. Det føles virkelig som om Adidas Varilite Hood Jacket kan være med om meget inden materialet rubbas.

Komfort: Ekstremt skön jacka. Den føles som en given vinnare på bussen hem efter en bortamatch i fodbold eller innebandy. En blød og varm jakke, som du gerne vil have i dig!

Design: En klassisk sportjacka, som anammar den trendiga 90-talskänslan. Den glansfulde finish på jackan er ikke lige så bländande som på billedet, men giver alligevel et skimrande indtryk, hvilket dele af testpanelet synes er for meget.

Kommentar: Første indtryk er, at det her er en typisk sportjacka, som hele fodboldslaget har på sig på vej til en kamp. Når vi får tanken væk, kommer den trendiga 90-talskänslan ind. Passformen er meget flot, jakken er blød, varm og har en perfekt fluffig finish takket være dunstoppningen. Den her jackan bruges primært som et ytterplagg og materialet holder høj kvalitet for høstens alle udendørsaktiviteter. Plus for loggan i reflexmaterial och den något högre kragen som värmer.

SHOPPA HÄR: Vores totale udbud af tunna dunjackor

LÄS MER: Løparskor 2018: Bäst i test för dam

LÄS MER: Høstens store test af løparjackor