STORT test! Bästa löparskorna för dam 2020 Image

STORTEST! De bedste løbesko til dam 2020

Hvilke lønsedler skal jeg have? Spørgsmålet stiller sig selv de allerfleste spørgsmål om sommersæsonen. Vores testpanel har gjort halva jobbet åt dig - här är löparskorna som är bäst i test!

Nu er sommeren her, og så sprutter det i benene, men for at du skal kunne nyde løbet, kræves det, at du lykkes med at finde ret løparsko til bare dig. Vores testpanel har sprunget i trailskor, letvægtskor og mængdetræningskor fra Asics, Saucony, Nike, Adidas, Salomon, Reebok og Under Armour.

Redan shoppingsugen? Se alle vores løbesko til damer!

LÄS MER: Så vælger du rigtige løbesko

Testets plånboksvänliga alternativ

under armour dam

Test: Under Armour, Charged Pursuit 2

Type af sko: Neutral

Finnes i färgerna: svart, vit och blå

Passar dig som ... har ett neutralt löpsteg och söker en prisvärd första löparsko, innan du blivit riktigt biten av träningsformen.

Sammanfattning:

Det absolut første, som testpanelet konstaterer, er, at de her skove er meget pæne. Selv om det er populært med hvide løparskor for både herrer og damer, så er det ikke ofte, at de er rigtig hvide.

- Den kritvita ovandelen är väldigt skön, det känns som ett mjukt duntäcke som sluter om min fot, säger en testare.

Desuden konstaterer panelet, at indersulan er fastlimmad inuti skon och går alltså inte att ta ut. Det er et stort minus for dig, som vil kunne lægge i en ekstern indlægssøjle, men har du et neutralt løbesteg, berører du ikke alt af det faktumet.

- Når jeg snørar på mig skorna inser jag att sulan är ganska hård. Dämpningen är inte något som imponerar mig, och letar du efter en löparsko med mycket dämpning kan du bli besviken, berättar en testare.

Hatar du känslan av att springa i för mjuka skor är det här å andra sidan precis rätt för dig. I övrigt passar löparskorna från Under Armour dig med lite bredare fötter. Du som har smal läst rekommenderas att dra åt ordentligt innan du ger dig ut i spåret.

- Distansmässigt skulle jag säga att de är optimala för lite kortare sträckor, eller intervallträning. De er også perfekte til alle typer af promenader.

Trods mange fordele er prisen det, som får testpanelet til at tykke, at skon er værd varenda krone. Begrebet "prisværdigt" føles næsten i underkanten! Hvis du ikke rigtig bestemmer dig for at løbe, er det en bisætning ved siden af gymmet, eller hvis du er "in it to win it", er det her en god indgangsmodel.

En rolig løbesko med høj komfort

saucony dam ny

Test: Saucony,Kinvara 11

Type af sko: Neutral letvægtssko

Finner i farven: blå

Passar dig som. .. har ett neutralt löpsteg och söker en snabb sko för tempopass och pulshöjande intervaller.

Sammanfattning:

Den her løbesko fra Saucony er en rigtig sommersko! Når du først får den i hånden, kommer du derimod først til at lægge mærke til den fjerlette vægt.

- Man undrer sig bare over, hvordan rejsen kan være, når den bliver så utrolig let, men vent med at dømme ud förmågan! Kinvara 11 slog i alle tilfælde mig med häpnad, siger en imponerad testare.

Når testpersonerne får nok af sig selv, imponerer skorna også den grimme pasform. Löparskorna från Saucony sitter som gjutna på foten och känns både mjuka och följsama hela vägen från häl till tå.

- Det her bliver let min nye bedste kompis i sommer. Löpningen känns lätt och bekväm, då stötdämpningen är riktigt skön och responsiv. Det føles faktisk roligere end almindeligt at springe i den her skon!

Saucony Kinvara 11 er en letvægtssko, som først og fremmest skal bruges på kortere strækninger. Skal du springa långt och länge rekommenderas en matigare variant, till exempel Saucony Triumph eller Ride Iso.

- Nämnas bör ju även den superfina sommarfärgen som till solkyssta ben kommer poppa ännu mer. Designet på skon får ifølge mig en fullpoängare, fortæller en testare.

I øvrigt er Kinvara 11 normalbred, men tilstrækkeligt blød til, at også du med en bred fod skal kunne springe i den uden problemer. I sammenligning med mere prisværdige sko er Sauconys Kinvara på alle måder mere end en premiummodel, men den koster også derefter.

Snygg og velventilerende fra Reebok

reebok dam

Test: Reebok, Floatride Run Phantea

Type af sko: Neutral

Farver: sort/vit og lila/svart

Passar dig som: har ett neutralt löpsteg och söker en lätt sko, med tunn ovandel som gör sig bra till sommaren.

Sammanfattning:

Vissa i testpanelen knorrar lite då de får se skon i sin kartong, men blir snabbt positivt överraskade.

- Min første tanke er "åh nej", eftersom jeg sprungit i Reeboks løparskor tidligere og aldrig blev noget fan af dem. Men så snart jeg holder mig i Floatride Run Phantea, tænker jeg på det. Det her er en rejäl uppdatering från de skor jag testat tidigare!

Tidligere Floatride-modeller har i testpanelens tyckte og smak været lidt vel minimalistiske, og på mange vis er også den her löparskon det. Trods ekstremt lav vægt føles Floatride Run Phantea derimod betydligt mere påkostad end andre løbesko i Floatride-serien.

- Meshovandelen er meget smuk, og jeg liker partiet bak i hälen som sitter behaglig mot hälsenan. Her er ingen risiko for skoskav.

Reeboks løbesko er true to size (og ikke smått stor som andre Reebok-skor plejer at være), men åt det generösare hållet i bredden. Også de i testpanelet, der har brede fødder, oplever, at de behøver dra til snøringen ordentligt.

- I övrigt är skon lätt och stabil samt passar dig med bra löpteknik. Den rekommenderas inte till hälisättaren, men om du är van vid att landa på mellan- eller framfoten i ditt löpsteg så är lättheten i den här skon en klar fördel.

I övrigt kan sägas om Floatride Run Phantea från Reebok att ovandelen är väldigt ventilerande. Den gør sig med andre ord suveræn under sommarens varma rundor, trods den i øvrigt ikke så somriga färgen. Nej, i sammenligning med Kinvara er designet på den her løparskon virkelig ikke somrig - å andra sidan tröttnar vi aldrig på stilrent svarta skor!

Mångsidig trailsko fra Salomon

Saucony dam

Test: Salomon, Sense Feel

Type af sko: Trailsko

Farver: hvid/grå, hvid/rosa og hvid

Passar dig vars. .. löprunda går från asfalten i förorten eller inne i stan, ut i en skog och tillbaka igen.

Sammanfattning:

Den her løbesko fra Salomon er en hybrid mellem en mängdträningssko og trailsko. Det gør den perfekt til dig, som er allätare och gärna tar dig ann diverse utmaningar.

- Kul sko! Men den er desværre ikke jättedämpad så även om den är anpassad för både asfalt och terräng skulle jag säga att terräng verkligen är att föredra, tycker en testare, men alla håller inte med:

- Jeg, som er van ved at springe på både asfalt og i terræn med almindelige trailskor, synes, at det her er et skridt op. Sense Feel tilpasser sig asfalt bedre end hvad de fleste andre trailskor, jeg har testet, gør.

Udover en ret hurtig dæmpning er skon mjukt og väldigt skönt på foten. Eftersom ovandelen er ovanligt följsam passar den även dig med breda fötter.

- Den er ekstremt klumpet og meget let. Når jeg springer i den her løparskon fra Salomon, føler jeg mig fleksibel, rørlig og hurtig.

Ligesom Floatride Run Phantea fra Reebok er Salomons løvsko meget velventileret - så ventileret at strumpan bliver dyngsur ved minsta regnstänk.

- Det føles alligevel som et nødvendigt ont, da den også er meget sval og skøn under varma sommardagar, siger en testare.

Designmässigt är den snygg tycker testarna, i alla fall om man jämför med trailskor i stort. Färgen på ovandelen är minst sagt nedtonad, men skon finns även att få i en mer piffig rosa nyans, samt som vit.

- Självklart vill jag även ge pluspoäng för greppet. I sammenligning med resten af skorna i testet er de her den overlægset bedste løparskon hvad angår at springa over blöta löv eller fallna kvistar. Stort plus!

Nike-löparskon med stort L

nike dam

Test: Nike, Air Zoom Pegasus 37

Type af sko: Neutral

Finnes i färgerna: svart, vit, beige/rosa och svart/neon

Passar dig som. .. förbereder dig for et maraton og söker en löparsko som håller kroppen fräsch även på spurtsträckan.

Sammanfattning:

Wow, okej! Air Zoom Pegasus 37 er Nikes rigtige flagskib for sæsonen 2020, og det mærkes. Det skriger virkelig premium om løparskon og den klättrar förstås upp på testarnas förstaplats med det samma. Derfor vil testpersonerne indlede den her recensionen med at redogöra for skons minus, för att snabbt få det överstökat.

- Hälen är aningen hård i början, och behöver mjukas upp lite innan du tar dig ann ditt maraton, klämmer en testare ur sig.

"Var det alt?" tænker jeg måske, og det var det faktisk. Pegasus er som sagt en af Nikes absolut mest elskede modeller, og vores panel forstår virkelig hvorfor.

- Den første tur er den, hvor jeg svæver over asfalten. Skon ger skönt gensvar och det känns som att jag får ut mycket energi i steget, berättar en testare.

Sulan i den her løparskon er tillverkad av det lättviktiga EVA-skummet som Nike kallar för React. Det giver en skøn dæmpning, som gør, at du orkar springa långt och länge, men samtidigt hålla högt tempo.

- Det, der forundrer mig ved Pegasus, er, at den er større i størrelse end de fleste Nike-sko. Hvis du sammenligner med tidligere modeller, kan du i alle tilfælde købe en halv størrelse mindre end hvad du plejer at have, siger en testare.

Det siger så er Nike Air Zoom Pegasus 37 ikke større end hvad de fleste mærker er, bare større er almindelige Nike-skor.

Komfortdrömmarnas komfortdröm

adidas dam

Test: Adidas, Ultraboost 20

Type af sko: Neutral

Finne i fargerna: vit, röd/orange, rosa/vit, vit/röd, grön/grå, grön, svart/orange, svart/vit, rosa, lila och lila/vit

Passar dig som. .. letar efter en grym löparsko med mycket dämpning! Ingen anden sko kan måle sig med Ultraboost på den her fronten.

Sammanfattning:

Ultraboost er for Adidas, hvad Pegasus er for Nike - premiumskon som hver inbiten løber bør äga minst ett par av och det skadar inte att äga flera. Ultraboost er mindst lige så omtykket som løbesko som den er som sneaker, tack vare sin stilrena design.

- Ja, det her er vel mit tredje par tror jeg. Jeg har en når jeg springer, en på kontoret og sen har jeg en ældre model som jeg syntes om så meget at jeg vägrat slänga den, skrattar en testare.

Ultraboost passer dig med et neutralt løbesteg og rekommenderas stærkt til alle, der har problemer med meniskerna (kroppens naturlige støddæmpere). Dæmpningen i Ultraboost 20 er nemlig uden dess like.

- Jeg tror, du skal teste for at forstå, hvor blød den er. Det kan ikke blive mere bekvämt än så här, men det har ju sina nackdelar också.

I en løparsko med så her meget dämpning blir energiåtergivningen ibland lidande, och det är tyvärr fallet här. Ultraboost byder ikke på den hurtigste følelse.

- Jeg anbefaler den her skon til mängdträning på medel eller långa distanser, i makligt tempo. Vill jag känna mig snabb tar jag hellre på mig Adizero Adios eller SL20, anser en i testpanelen och får medhåll:

- Jeg gillar att variera. Ska jag springa intervaller tar jag en annan sko, men du vet de där dagarna då man kanske kört hårt i gymmet kvällen innan och redan känner sig rätt sliten? Så er Ultraboost perfekt.

Sist men ikke minst kan sägas om Ultraboost at den er true to size og normalbred. Därmed passar den de flesta fötter, och eftersom ovandelen är av tight strumpkonstruktion ryms även en bredare fot.

Asics bruger GEL-dæmpning i en letvægtssko

asics gel nosa dam

Test: Asics, GEL-Noosa Tri 12

Type af sko: Neutral triatlonsko

Finne i färgerna: turkos/rosa och gul/blå/rosa

Passar dig som ... söker en snabbtorkande, lätt sko som du kan springa i regn och rusk med.

Sammanfattning:

GEL-Noosa Tri 12 er oprindeligt en triatlonsko, men den kommer ikke til at gøre sig ovän også som almindelig løparsko. Til egenskaberna sätt är den lätt, snabb och extremt smidig.

- Jeg anbefaler de her Asics-skorner til vana löpare eftersom de kräver en del. Dropet är ganska lågt, och du vill helst inte landa på hälen, utan framfoten.

I övrigt stoltserar GEL-Noosa Tri 12 med finesser som vattenresistent ovandel och en snabbsnörning som gör att du slipper böja dig och knyta skorna. Vanlige skosnører medföljer dessutom, om du skulle vara mer bekväm med klassisk snörning.

- Udover at den sidder meget stramt og skönt så er det bedst med den her skon at jeg kender mig smidig. Det her er minimalisme på højt niveau.

Mellansulan i GEL-Noosa Tri 12 har försetts med Asics så kallade GEL-dämpning. Det gør den blød og studsig for at være en så nätt sko. Trods det skal det ikke stickas under stolen med at den er ret krävande. Har du trötta menisker är det här inte löparskon för dig. Hvis du derimod sprungit länge, har bra teknik och söker en utmaning kan det här vara precis den nytändning du behöver.

- Jeg synes ikke, at du direkte skal ge dig ut på långa distanspass på över 21 kilometer i den här skon, om du är nybörjare. Men med lidt træning kan den absolut klare et helt maraton, siger en testare.

Prisvärd löparsko med premiumkänsla

supernova dam

Test: Adidas, Supernova

Type af sko: Neutral

Finnes i färgerna: svart/grå och vit/rosa

Passar dig som. .. letar efter en bra instegssko till de fyrare modellerna. Supernova er prisværdig, men fremstillet af luksuriøst materiale.

Sammanfattning:

Supernova er ny for i år og hittas i en prisklasse som er næst intill ny for Adidas. I den her løparskon har man blandet premiumklassad TPU med plånboksvänliga EVA. Resultatet er Supernova, en pigg løbesko, som ikke sprækker hele dit budget.

- Det første jeg fik at vide om den her sko er, at den påminner en del om Ultraboost, så ribban satt ju rätt högt från början. Trods det kommer jeg på mig med at impas af Supernova. Ikke illa!

Mellansulan i Supernova er altså en hybrid mellem to forskellige materialer, som med Adidas egna vokabulär kallas Boost och Bounce. Det gør, at man får det bedste af to verdener.

- Præcis som Ultraboost er den her løparskon ganska studsig och skön, men den har faktiskt dessutom en klar fördel. Ultraboost oplever lidt tyngre end hvad den her skon gør. Jeg kender mig faktisk lettere i Supernova, siger en testare.

I övrigt är det en snygg sko med skön ventilation som placerats ut strategiskt på de platser där foten svettas som mest.

- Den er klart sommervenlig, også om den er sort. Jeg så også, at den findes i en levende model, som jeg kan tænke mig føles endnu luftigere.

Så hvad er då nackdelarna? Ja, EVA holder som bekendt ikke lige så længe som TPU og dämpningen i Supernova kommer derfor ikke op i Ultraboosts klasse. Men det er det, Adidas har. For den her ødmjuka summan får du en hel del sko!

Kan du ikke få nog? Her finder du alle vores løsninger

Ta en genväg till rätt löparskor

  • Löparskor för dig som pronerar - att pronera innebär att du landar för mycket på antingen insidan eller utsidan av foten i fotnedsättningen. Det i sin tur kan leda till felbelastningar på knä och höft. Sats på en sko, der kan kompensere for den vinkeln. Pronationskor kaldes ibland for stabila löparskor.
  • Lättviktsskor för snabba pass - lättviktsskor används främst vid intervallträning och tävling. Skal du springa i lugnt tempo, er nybörjare eller småskadad, bör du satsa på en sko med mer dämpning. Vil du være hurtig, er det derimod det eneste rigtige.
  • Neutrala löparskor - at en sko er neutral betyder, at den ikke har noget pronationsstöd. Her finder du løparskor for mängdträning, som ofte er mer väldämpade för att du ska kunna springa långt utan att slita på kroppen. En neutral løparsko passer i reglen både korte og lange distanser og mange bruger dem til flertalet forskellige løppass.

LÄS MER: Hvordan skal løparskor sidde?

SHOPPA HÄR: Alle vores løpartikler