Bäst i test! Vinterns varma parkas Image

Bäst i test! Vinterns varma parkas

Har du lyst til en varm og skøn park for at komme igennem vintermånaderna? Testpanelet hjælper dig med at vælge rigtigt.

Svea Miss Smith JakkeSVEA MISS SMITH.jpg

Märke: Svea

Model: Miss Smith Jacket

Rekommenderat pris: 3 295 kronor.

Sammanfattning: Gosig och rymlig allround-parkas med fina detaljer.

Størrelse: True to size, men åt det större hållet. Dock lite kort i ärmarna.

Fyldning: Spårbart dun.

Testpanelet siger:

Designet er meget klassisk, og modellerne er betydeligt mere spændende, end de ser ud. Miss Smith Jacket både varmer bra og står sig i sne og slask. Den er tvekløst gosig, en blød og skön jacka med urfin fuskpälskant.

- Pälsen ser så sjukt äkta ut! Jättemysig. Bra at den också kan tas av för en lite cleanare look. Däremot kan inte luvan i sig knäppas av, säger en testare.

Det er en flot størrelse, og vi kan lide sidestykker, som du kan stoppe hænderne ned i. Indvendigt er den lavet i et lille stof, som yderligere bidrager til den smukke følelse. Det er derimod forstyrrende, at de to fikorna framtill stängs med en vanlig knapp liksom att dragkedjan täcks av ett tygstycke som också stängs med knappar. For kalla fingrar är det inte kul att behöva fippla med olika knappar.

8848 Altitude Passion Parka8848 PASSION PARKA.jpg

Mærke: 8848 Altitude

Model: Passion Parka

Rekommenderat pris: 2 395 kronor.

Sammanfattning: Slaskvinterns funktionella favorit.

Størrelse: Ret stram. Du kan tage din almindelige størrelse, men modellen sidder ikke løst.

Fyldning: Polyester.

Testpanelet siger:

Fyldt med polyester og fri fra fluorkarboner, fuldt tejpade sömmar og vattentät upp till 10 000 mm. Her får du en funktionel jakke, der er behagelig mod både dyr og natur. Passion Parka er et lille krutpakke til en meget rimelig pris! På indersiden af jakken er der et tykt lag, og jakken har en god pasform, og mudderet er superlækkert.

- Det er virkelig behageligt at have på sig jackan. Däremot är yttertyget lite stelt, det skyddar bra mot snö och regn men känslan blir inte så följsam som jag hade önskat, säger en tjej.

Et andet minus er fukspälskanten. Sammenlignet med Sveas variant bleknar den här definitivt när det kommer till känslan, men det är smaksak.

På det store hele er det alligevel mest guldstjerner, som vi vil dele ud til den her jackan. Ärmsluten kan til eksempel dras åt med tryckknappar. Fickorna har både trykknapper og blixtlås. Snyggt at frontblixtlåset ikke går hele vejen ned uden knäpps i slutet.

Helly Hansen Rana JacketHELLY HANSEN RANA JACKET.jpg

Mærke: Helly Hansen

Model: Rana Jacket

Rekommenderat pris: 2 995 kronor.

Sammanfattning: Minimalistens velgjorda val.

Størrelse: Ikke stor, men kan bero på den fyrkantiga modellen.

Fyldning: Primaloft.

Testpanelet siger:

Hvis du leder efter mange detaljer og et smukt design, er Rana Jacket modellen for dig. Den grafitgrå farve er clean, looken avskalad og detaljerna få. Kort sagt, en basic jacka i god kvalitet som kommer til at holde mange år framöver, både stil- og funktionsmässigt.

- Det bedste med den her jackan er det klassiske design. Det er et sikkert køb, som du ikke kommer til at ånde i første taget. Præcis lagom længde, lagom varm og skön. Möjligtvis lite fyrkantig, en mer figursydd design hade gett ett högre betyg, säger en tjej i testpanelen.

Helly Hansen er et klassisk mærke, kendt for sin plagg af god kvalitet og den her jackan er intet undtagelse. Det er en fantastisk model, men det, der findes, er velgjort. Sköna muddar i ärmsluten, mjukt teddyludd på insidan av jackan och avtagbar fuskpälskant på luvan. At finde minus er svært, det skulle muligvis bare være den minimalistiske design. En grådaskig februaridag kanske en lika grå jacka känns lite trist? Men det er virkelig en smaksak.

Wear Colour Range ParkaWEAR COLOUR RANGE PARKA.jpg

Märke: Brug farve

Model: Range Parka

Rekommenderat pris: 1 695 kronor.

Sammanfattning: Friluftsfantastens vadderade vinterparkas.

Størrelse: Helt almindelig.

Fyldning: Polyester.

Testpanelet siger:

Luvan är fodrad med teddyludd och jackan har en generös polyestervaddering, men det är ändå något med jackan som känns mer vår och höst än vinter. Kanvastyget ger scoutvibbar och vi ser verkligen den här som en vinnare för skogspromenader och efterföljande korvgrillning. Men som en klassisk vinterpark er vi ikke helt overbevist.

- Det er mange ting og knapper og detaljer hit og dit. Super om du behöver ha mycket med dig, men jag hade föredragit en mer avskalad look för att den ska funka till vardags, säger en tjej.

Jackan känns rätt tung på kroppen och faktiskt lite klumpig. Tyget har en PFC-fri vandvisning og skal også fungere, når det sner og regnar lidt let. Men sammenlignet med en del andre modeller i testen føler vi os ikke lige trygge i den her.

Vi anbefaler den her til friluftsfantasten som skal på vintereventyr eller dig som gillar skogsmulle-looken även i stan. Plus i kanten får et smukt mønster på slejfen intill dragkedjan, det er en fin liten detalj som ger en välarbetad känsla.

Kari Traa Seim ParkaKARI TRAA SEIM PARKA.jpg

Märke: Kari Traa

Model: Seim Parka

Rekommenderat pris: 2 495 kronor.

Sammanfattning: Stadstjejens mjuka minimalistjacka.

Størrelse: Intet stort i størrelsen.

Fyldning: Polyester.

Testpanelet siger:

Det første, du tænker på, er materiale, som har en overflade, der minder om en overflade. Materialet heter Bio Finish Eco og känns nästan som fetvadd. Nogle fuldkomlige elsker det, andre synes mindre om det. Men lent er det virkelig.

- Det står at tyget ska vara vattenavvisande och stå emot vind bra. Jeg oplever ikke, at jeg kender mig nedtyngd ved let snefald, men for ruskigt vinterväder skulle jeg lämna just den här jackan hemma, säger en testare.

Jackan har en street-känsla och är mer anpassad för stadsmiljö än friluftsliv. Utan tvekan ett snyggt val för dig som vill vara varm i vinter, men inte behöver den där ritkigt tjocka och rejäla jackan. Muddarna vid ärmsluten är sköna och ordentliga liksom luvan. Det eneste, vi ikke kan lide med luvan, er knäppningen framtill, den saknar ett ordentligt fäste och faller lite märkligt över axlarna.

Det er en fin jacka, men desværre føles designet ikke helt gennemtænkt. Vi mangler innerfickor og en mere figursydd passform. Fickorna framtill är sköna att stoppa händerna i, men ett blixtlås hade inte skadat.

Haglöfs Dala Mimic ParkaHAGLÖFS DALA MIMIC PARKA.jpg

Mærke: Haglöfs

Model: Dala Mimic Parka

Rekommenderat pris: 2 495 kronor.

Sammanfattning: Din bedste ven under vinterkylans utomhusaktiviter.

Størrelse: Lagom men tight passform.

Fyldning: Återvunnen polyester.

Testpanelet siger:

Hvis du efter en veloverstået vinterpark har krydset alle felter, kan vi varmt anbefale Dala Mimic Parka. Den har en fin, stram pasform og dækker både rumpan og en smule af lårene. En stilrent val for promenader og utomhusaktiviteter.

- Jeg elsker at den er så let men värmer så pass bra! For kommende korvgrillningar ute i naturen eller promenader med hunden har jag hittat en ny favorit som värmer skönt - och som jag känner mig fin i, säger en testare.

Jackan er vadderad med Haglöfs eget funktionsmateriale Quadfusion Mimic som skal värma lika bra som dun utan att tynga ned när det är blött. Intet for vargavintern, men et perfekt alternativ i normal vinterkyla.

Du bemærker, at Haglöfs designteam ikke udelukkende har brudt sig om at gøre en pæn jacka. Det er en tanke bag det hele, og vi kan naturligvis lide, at jackan er lavet af genvundet polyester samt er PFC-fri. Fickorna är blixtlåsförsedda och luvan skyddar mot vind när du drar upp den. Passformen er super, og du kan røre dig, uden at noget stretar imod eller føles for stramt.

SHOPPA HÄR: Parkas til hende

LÄS MER: Test: Underställ i syntet för längdskidåkning

LÄS MER: Vi tester Wytes populäraste jackor