Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt Image

Bedste løbesko til dig, der springer på asfalt

Har du et godt løbesko til asfaltslåning? Experten tipsar om vilka du ska ha.

Ved du allerede, hvilke skor du skal vælge? Tag en genvej til sortimentet!

Alle kan endnu kende sig selv i, at det ikke er jättebekvämt at springa på hårda underlag. Et almindeligt knep til at løse det problem er at bruge løbesko med meget dæmpning, tipser Agne Karlsson, løbeekspert fra Saucony.

- Asfaltsløftning adskiller sig fra løftning på bløde underlag først og fremmest fordi bløde underlag i sig står for viss dämpning, fortæller Agne Karlsson og fortsætter:

- Löpning på asfalt är också mer monoton än vad löpning i till exempel trailspår är. Det er mere samme kontinuerliga löpsteg, vilket medför mer slitage på kroppen.

Men det er mange, som ikke har noget val. Måske bor du midt i stan, eller i en forort med langt til nærmeste elljusspår. Det du behøver da er en løparsko med meget dæmpning.

- Dæmpningen neutraliserer alle vibrationer, der opstår, når du springer på asfalten, men også selve tyngden af dit løbesteg. Hver gang du sætter foden ned, kan du regne med, at du belaster kroppen med fire gange din egen vægt.

To forskellige sorters dæmpning

Det vigtigste at vide er, at dæmpning kan deles op i to kategorier - den marshmallowmjuka og den lidt mere kompakte. Bägge sorter anses ha mycket dämpning, trots att de har väldigt olika egenskaper.

- De fleste af dagens skor er fremstillet af det, der kaldes lättvikts-EVA. Det skabes ved, at du tilbereder gas i mellansulan, som får plasten til at ekspandere. Ju mer gas du tillsätter, desto mjukare blir löparskon.

Mellansulor i EVA er lette og sköna at springa på asfalt med. Nackdelen er, at de giver mindre energi tilbage til dit løbesteg - ofte kaldes det for at de er mindre responsiva. Hvis du har et løbesko, der forvandler kraften fra din fotnedsättning til fart ut i nästa steg, ska du kika på löparskor med en mellansula i TPU-plast.

- Den mere responsive dæmpning kan kännas lite hårdare. Fördelen är att den tål mer än EVA, och håller längre i och med att det inte finns någon gas som kan pressas ihop inuti. Med en mellansula af TPU kan vi sige, at du får en livslang dæmpning.

Trods mange kloka råd er det intet givet svar på spørgsmålet om, hvilken type af dämpning netop du bør vælge i dine løparskor for asfalt.

- Mängdträningskor för över 1 500 kronor har tillräckligt med dämpning för asfaltslöpning i samtliga modeller, oavsett om du föredrar den mjuka sorten eller den som ger bra respons.

löparskor sauconyDer er tre ting, som dæmper dit løbesteg: skorna, underlaget og din lårmuskel. Springer du på hårt underlag behöver du förlita dig på skorna och din löpteknik.

Vikten af ett bra löpsteg

Når du køber løbesko til asfaltslöpning kan du altså gå helt efter tycke og smak - holder du dig i prisklasserna ovanför 1 500 kronor är du redan hemma. Det findes derimod andre knep at tage til for at mindske asfaltens påfrestning på kroppen.

- Det vigtigste er egentlig at forbedre din löpteknik, så din kropp kan håndtere fotnedsättningen bättre. Det betyder, at du skal forsøge at komme væk fra sundhedssektoren, som altid sker på et udspændt ben. Det både bremser dig og slår vibrationerne op i højden. Landar du å andra sidan på mellanfoten sker det med ett lätt böjt ben. Så kan lårmusklerne gå ind og dæmpe bedre end hvad nogen løparsko kan.

Drop i asfaltsskor

De fleste asfaltsskor har ud over en blød dæmpning også en højere sula end hvad løparskor for terräng har. Det er for at stabiliteten spiller mindre rolle, end når du springer på ojämna, mjuka underlag.

- I de fleste af vores asfaltsskor har vi et fald på 8 millimeter, mens de for bløde underlag har et fald på 4 millimeter, siger Agne Karlsson.

Sauconys bedste asfaltsskor

  • Hurricane og Triumph
    - Når det gælder løb på asfalt, er det først og fremmest Hurricane og Triumph, der gælder. De har vores normale drop på 8 millimeter og er egentlig varandras motsvarigheter, förutom att Hurricane är mer vridstyv och passar dig som pronerar.
  • Ride og Guide
    - Ride og Guide har noget fastere og mere responsiv dämpning. Der er det Guide som er pronationskon, mens Ride er en neutral løparsko.
  • Frihed
    - Nogle synes også om at have et lavere drop med mere kontakt med underlaget. Så anbefaler jeg Freedom, med et drop på 4 millimeter. Den er väldigt lik Triumph når det gælder dämpning, fast kräver att du har ett löpsteg med landning på mellanfoten.
  • Kinvara
    - Kivara er markedets mest solgte letvægtsko til alle former for tempotræning. Det er en rigtig god værdi for alle hurtige pas.

SHOPPA HÄR: Alle løbesko fra Saucony

LÄS MER: Derfor får du problemer med vaderne, når du springer