Beastbarzz ger styrketräning en helt ny innebörd Image

Beastbarzz giver styrketræning en helt ny innebörd

Står du og stampar på samme sted og vil have ekstra fart på træningen? Så er street workout måske den rigtige sport for dig. Vi har ramt Beastbarzz som tar träningen till högre höjder.

Street workout-gruppen (eller familien, som de selv kalder sig) Beastbarzz kender du måske igen fra Talang 2018, hvor de fik tre af fire ja fra juryn og gik videre til semifinalen. Gruppen startede for lidt mere end to år siden af Dana J Star, Daniel Flefil og Malin Jansson. Bare et par måneder senere, efter et halvt års træning med gruppen, anslöt Douglas Ekermark og Emil Langley .

- Vi kører en sport, som kaldes street workout, hvor vi primært træner inför olika typer av tävlingar. Under en tävling visar du upp både dynamiska och statiska element och kombinationer av flera rörelser på exempelvis en stång och så får du poäng beroende på hur svårt det är och hur snyggt du gör det, säger Daniel Flefil.

SHOPPA HÄR: Træningsklæder til ham

Street workout er en fysisk aktivitet, som primært udføres i udendørs parker eller på specielt udformede fitnesscentre. Rørelser som regnes ind under kategorin kan være alt ifrån handstående på stång till volter. Beastbarzz, hvis Instagram-konto du finder HÄR, har kun konkurreret i street workout som gruppe en gang, og det var under Talang. I vanlig fall är det ens egen prestation som står i fokus. Trods det er det ingen konkurrence blandt medlemmerne, som derimod har lidt splittrade meninger om hvem som egentlig er bedst. Daniel er hurtig til at svare på sit eget navn, men Malin holder ikke med.

- Hvis vi ser resultatmæssigt, så er det bare nu Dana, han har tidligere været svensk mästare. Og blandt tjejerna är det ju jag, säger Malin Jansson och skrattar.

Hvordan ser et almindeligt træningspas ud?

- Vi begynder altid med 30-45 minutters opvarmning med bevægelighed, lidt styrke og forbereder eksempelvis handleder. Sedan kör vi två timmar freestyle. Efter det træner vi ren styrke, hvor vi alle har forskellige mål afhængigt af, hvad vi vil lære os, siger Dana J Star.

Hvordan skal jeg begynde at træne for at kunne gøre det, I kan?

- Først skal du finde ud af, hvilket niveau du ligger på og lægge træningen op efter det. Derefter begynder du med basisøvelser som armhævninger og pull-ups. Det er vigtigt at træne op grundstyrkan først og derefter stegvis øge sværhedsgraden på øvelserne, siger Daniel Flefil.

Douglas Ekermark fylder i:

- Handstående är en ganska generell övning, men det är någonstans där du börjar. Det sætter pres på axlar, handleder og höften samtidigt som det utmanar din kontroll över kroppen. Ved at lære sig selv at stå på hænder kan du gøre ganske meget.

Hvor lang tid tager det at træne op den styrkan?

- Når jeg begyndte for lidt mere end to år siden, kunne jeg ikke gøre en enda pull up. Det, som jeg kan gøre i dag, har jeg lärt mig på to år, og det er først og fremmest styrkan, som jeg har trænet op. Jeg havde kropskontrollen med mig, fra jeg tidligere var cheerleader. Alt beror på, hvor dedikerad du er, og hvor meget tid du lægger ned på at blive bedre, siger Malin Jansson.

Spana in filmen för att se hur ett vanligt freestyle-pass för Beastbarzz kan se ut!

Hvad er en almindelig dårlig dag, folk gør, når de vil begynde med street workout?

- De fleste stresser med, at "jeg vil komme i gang NU". Men så bliver det ikke nu, ikke ens om tre måneder eller et år. De tester at køre en pull-up, men klarer ikke det, tester igen to uger senere med samme resultat. Selvklart går det ikke om du ikke kontinuerligt övar. Så få i en rutine med eksempelvis tre pass i veckan. Vi begyndte alle at lære os grunderne, så som muscle-ups og armhævninger, siger Daniel Flefil.

Hvordan undgår jeg at skade mig?

- De fleste skader er overansträngningar i muskler och det handlar om att du kör samma övning eller rörelse för många gånger utan att ta hand om muskeln eller tränar upp din rörlighet innan, säger Malin Jansson.

Douglas Ekermark fylder i:

- Det gælder om at træne smart. Våga utmana dig själv men också att göra det på ett smart sätt, med rätt förutsättningar. Begynd med enklere versioner af bare den rørelsen og arbejd derfra, så du ikke giver dig på det værste på en gang.

Hvad er dit bedste tip til alle, der vil udvikle sig inden for street workout?

- Våga tävla! Tävlingar ger en chans att utvecklas eftersom du vet att du måste prestera när tävlingen äger rum. Har du ingen planlagte konkurrencer, og er det ikke så fedt at sætte sit eget mål op, så vil det være svært at nå dem. Uden et konkret mål kan du ikke lægge nogen plan og tage skridt for at komme dertil, siger Emil Langley.

LÄS MER: Gymmet - bedste sted at blive dit bedste jeg

LÄS MER: 3 äventyr du vill uppleva i sommar

SHOPPA HÄR: Træningsklæder til hende