Bli en bättre golfare med mental träning Image

Bliv en bedre golfspiller med mental træning

Afstand, vindhastighed og svingteknik er ikke det eneste, du må tænke på for at blive en bedre golfspiller. Experten vet hur du tränar dig mentalt för att hantera motgångarna på banan

Mental træning er noget, som mange ved, hvad er, men sjældent kobler sammen med fysisk træning. På samme måde som du træner grunderne i din golfteknik, eller anden sport for den del, er det lige så vigtigt at ikke glemme grunderne i hvordan du håndterer din stress og uro på banan. Jenny Hagman har tidligere været golf- og fystrænare, men fokuserer i dag på den mentale træning, som mange glemmer bort.

- Dit spänningsniveau går ofte op på banan af forskellige forhindringer og mennesker omkring dig, som du må forholde dig til. Jeg skulle sige, at alle behøver mental træning, men mere eller mindre afhængig af hvilket stressniveau du ligger på i dagsläget og hvilken type af personlighed du har, siger Jenny Hagman.

Hvordan gør jeg det mentalt for at blive en bedre golfspiller?

- På lang sigt handler det om at sænke din grundspænding gennem at stressniveauet falder, og at du ikke har unødvendige spændinger i kroppen, når du spiller. Du mærker for eksempel, at grundspændingen er høj, fordi du har svært ved at slappe af, og at du hele tiden går rundt og bekymrer dig for golf, både på og af banan, siger Jenny Hagman og fortsætter:

- Mitt tips är avspänningsträning. Ha 15 minuters muskulär avslappning varje dag i omkring tre veckor. På så måde fjerner du en del spænding, og du kommer til at mærke, at du får en bedre djupsömn og lugnare vilopuls. Du sänker tempot så att du kan vara avspänd och därmed kan fokusera på det du vill under spelet.

Hvad er den mest almindelige tankevurpan, jeg laver på en banan?

- At du fokuserer på det, du ikke vil ske i stedet for det, du vil ske. Hvis du f.eks. står ved et udslag og ser et vandhinder, så fokuserer du på ikke at slå ned på bolden i vandet, som du måske har gjort tidligere. Men så fokuserer du på hindret, og det kommer ikke til at hjælpe dig til målet.

Hvad sker der så?

- Det første, der sker, er, at du sætter fokus på, at hindret kan skabe en vis ro i kroppen. Spændingsniveauet i kroppen stiger, og du får en højere puls, end du ellers har. Det resulterer enten i, at svingen bliver hurtigere, end du havde tænkt dig, eller at du bliver sløv i dit slag.

Mental träning JennyFörutom avspänningsträning som Jenny Hagman pratar om i den här intervjun, ger hon tips på självbildsträning och målträning i sin nya bok Stolt, stark och säker. Foto: Karin Fagerlund Jerrstedt.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg under en golfrunde føler, at alt går imod mig og intet stemmer?

- Så er det vigtigt at tage tilbage fokus til nuet gennem mindfullnessträning. Fokusera på andningen. Hvilken temperatur har luften du andas i og ut genom näsan? Observer lukter, hvordan marken føles at gå på, og hvad dine medspillere taler om. Målet er, at du skal få en glad, underbar og perfekt golfrunda, hvor du har kul hele vejen.

Har du noget quick fix til at sænke stressniveauet inden næste slag?

- Hvis du aktiverer dit rolige og rolige system i kroppen, kan du gøre det med venstre næsebor. Det er som at sætte en bromspedal på stresssystemet.

Hvad har du af tips til nybegyndere, der bliver stressede af at spille andre spil?

- Jeg skulle være noga med grunderna och se till att jag har slagit en del på ranchen så jag vet hur jag ska ställa upp mig inför ett slag. Så jeg har en uovertruffen rutine. Et andet tip er at have koll på golfens vett og etikett, som var du skal ställa bagen och hur lång tid du har på dig att slå. Når du har koll på det, tror jeg, at du automatisk bliver tryggare i dit spil. Sedan är det alltid bra att spela på kortare banor med folk du känner dig bekväm med.

Er det okej at få utbrott på banan?

- Jeg tror, at det er vigtigt at få utlopp for ilska på något sätt, men man får helt enkelt inte kasta klubbor eller skrika. Sätt i stället upp en regel i din rutin att om ett slag går dåligt får du säga "fan" eller avreagera dig på något sätt tills du lägger ner golfklubban i bagen igen. Så skal du have accepteret slaget og lagt det bag dig. Ilska tar väldigt mycket energi så om du går och är arg för länge och mycket kommer du inte att kunna prestera.

SHOPPA HÄR: Alt for din golfrunda

LÄS MER: Sveriges billigste golfmedlemskab 2019