Bli en miljöhjälte och börja plogga Image

Bli en miljöhjälte och börja plogga

Vil du blive en miljökämpe? Så kan plogging, det svenske fænomen at plukke skräp mens du jogger, være svaret!

I 2050 forventes der at være mere plast i verdens hav, end hvad der kommer til at være fisk (ja, det er faktisk sundt)! Fortsætter vi med at skräpa ner planeten som vi gör riskerar 99 procent av alla fiskmåsar att ha fått i sig någon typ av plast genom livet, men det här är bara en liten del av de problem som drabbar oss om nedskräpningen fortsätter. En af dem, der blev træt af det hele, er Erik Ahlström, grundlægger af foreningen og folkrörelsen Plogga.

- For et par år siden, da jeg pendlingscyklede mellem Nacka og Östermalm i Stockholm, blev jeg chokeret over mængden af skräp, der fandtes på gatorna. Samme skräp kunne ligga flera veckor utan att någon verkade bry sig så jag började plocka upp det, säger Erik Ahlström och fortsätter:

- Når jeg så tog med mig mine trail-polare på skräpjakt såg jag att även de blev smått beroende. Plogga triggar rörelseglädje och skapar en uppsjö med endorfin och adrenalin. Løb, men løb med et formål.

Hvad er plogging?

Plogging, eller at plogga, er et fænomen, som blev grundlagt af Erik Ahlström i 2016. Det handler om at kombinere løprundan med at plukke skräp fra marken. Med en ren verden og et bæredygtigt samfund som mål hjælper Plogga mennesker med at starte plogging-grupper verden over. I dag findes det i næsten alle lande, på alle kontinenter verden over.

- Det hele begyndte som en bevægelse her i Sverige med målet om at ændre omgivelserne og vanerne ved nedskräpning. Sverige bliver alt skitigare. Hver dag slängs 2,7 miljoner cigarettfimpar på gatorna, och vi bor totalt 10 miljoner här, säger Erik Ahlström och fortsätter:

- Sammen kan vi skabe en positiv, global miljøforandring, og det føles underbart!

Selv om man som enkeltperson kan føle sig fanget i det store hele, er det de små sager, som i store mængder kan resultere i fantastiske forandringer for miljøet. HÄR kan du se hur när det ploggas i Indien.

Hvad betyder plogging?

Begreppet plogging er kort og godt en sammensætning af orden "plocka" og "jogga" og sigter på at plocka skräp under joggingrundan. Begreppet framkom av Ploggas Carina Svenssons göteborshumor.

PloggingVil du starte dit eget Plogga-event? Kontakt gänget HÄR for at få mere info. På billedet ser vi Erik Ahlström og Carina Svensson längst till höger.

Så bliver plogging din nye grej

En af dem, der plogger hver dag, er løberen Ida B Olsson, som også kaldes dronningen over mysjogg. Hon älskar att springa för att njuta av naturen och sin omgivning. Derfor er det måske ikke så svært at forstå, at hun også er en grym miljökämpe.

- Det behøver ikke være så stort og seriøst. Jeg tager det roligt hver gang jeg ser noget under en løprunde. Det er lidt kul, for jeg har altid plukket skräp, når jeg springer, allerede inden det fik et roligt navn, siger hon og fortsætter:

- Det er ikke sådan, at jeg springer med lys og lykta, men jeg skulle aldrig springa förbi något och låta det ligga kvar. Det eneste, som jeg ikke rør, er snytpapper.

Hvordan går det til, rent praktisk?

- Hvis du springer i skoven, er det ikke noget problem, for så er der en soptunnor over det hele, som du kan slænge snydepinden i. Men hvis du springer i skoven, er det smart at tage en lille plastpose med sig for at lægge alt snydepinden i, så du slipper den i hånden.

Löpcoachen Ida B Olsson driver även en ideell löpgrupp med barn. Selvklart har vi også introduceret dem til plogging.

- Vi tog med gruppen til stranden, havde handskar og plastpåsar med os, og derefter ploggede vi langs hele stranden.

Ida B OlssonLöpcoachen Ida B Olsson skulle aldrig kunne springa förbi skräp på löprundan utan att plocka upp det!

Kör du plogging även under lopp?

- Ja! I somras når jeg kører Swimrun med en ven, ser jeg tre forskellige gel-flasker på marken. Det er sådan noget, som du får energi af, når nogen formentlig har taget den på vejen og smidt den ud. Jeg følte på en gang, at jeg måtte stanna och plocka upp dem. Men vi var midt ude i ingenstans, og det var ingen soptunna, så jeg vidste ikke, om jeg skulle gøre af dem, siger Ida B Olsson og fortsætter:

- Min kompis sagde, at jeg sinkade tiden när jag försökte komma på en lösning, men jag kunde inte lämna skräpet. Det sluttede med, at vi lidt senere måtte have et stykke, der sad på en picknick, som vi sprang frem til og spurgte, om de havde en påse. De tog i stedet hånden om skräpet, så vi kunne fortsætte med vores lopp.

SHOPPA HÄR: Nya löparskor att plogga i

LÄS MER: 3 tips för att få ut det mesta av sommarlöpningen