Bli jättestark med strongman-träning! Image

Bliv jättestark med strongman-träning!

Börja med strongman och matkassarna kommer aldrig kännas tunga igen! Aron Cato konkurrerer i sporten og ved alt, hvad du behøver, for at kunne bygge din styrke op.

Strongmanträning forbindes for mange med Magnus Samuelsson, som har fået titlen Världens starkaste man eller Hafþór Júlíus "Thor" Björnsson, kendt for rollen som Gregor "The Mountain" Clegane i tv-serien Game of Thrones. De er profiler, som hjælper med at gøre kraftsporten kendt. Aron Cato, 31, som bor i Knivsta har trænet strongman i fire år og deltaget i flere konkurrencer, senest kom han på fjerde plads i Upplands stærkeste.

- Strongman er en meget voksende sport, meget tack vare internet og Hafþór Júlíus Björnsson, han er en stor profil som bidrager til meget. Alla har sett Magnus Samuelsson i tävlingarna som gick på tv för några år sedan men det finns många nya atleter på scenen. Sporten utvecklas, folk tränar smartare och vikterna har ökat, säger Aron Cato, och fortsätter:

- Strongman er meget funktionel træning. Du skal være stærk i forskellige løft, men samtidig kunne røre dig med vægten på kroppen. Tränar du strongman blir du stark i din vardag. Til eksempel findes en gren som heter farmers walk hvor du skal bære tunge vikter i hænderne, klarer du det kommer ingen matkassar kännas jobbiga att bära hem. Og atlasstenen, som er den mest kendte strongman-gren, hvor du skal løfte en tung sten op på en podie, er samme princip som at løfte en tung karton op på en hylla.

björnssonHafþór Júlíus Björnsson er väldigt, väldigt stark. Foto: IBL

Hvordan opdagede du strongman?

- Jeg trænade thaiboxning väldigt seriöst men fick en hjärnblödning 2009 och slutade med boxningen. Jeg begyndte at gå på gym som rehab og for at få tillbaka styrkan och därefter tränade jag styrkelyft på ett gym där ägaren började köpa in strongman-utrustning och då halkade jag in på det.

Hvad var det, der fik dig til at fastna?

- At det er så forskellige grene. I styrkelyft trænade jag bara knäböj, bänkpress och marklyft, men i strongman kan du använda dig av vad som helst. Du kan tage en stor sten og bære den, løfte den over hovedet eller kaste den. Bara fantasin sätter gränser. Du kan aldrig være forberedt på, hvad der kommer til at ske, fordi du finder nye grene hele tiden. Sedan är kamratandan en viktig del. Alla hejar på varandra och vill att personen som tävlar ska göra sitt yttersta och hjälps åt med att ge tips och råd. Og tävlingarna är väldigt folkliga, det är lätt att förstå vad de går ut på.

Hvordan kan en strongmantävling se ud?

- Det er meget forskelligt. Det eneste krav er, at du skal have en pressegren i konkurrencen, men i øvrigt er det op til arrangøren. Tävlingarna brukar bestå av fyra till sex grenar, mycket för att de inte ska ta för lång tid. Mange konkurrencer afsluttes med atlasstenar og det er dels for at det er en tiebreaker og dels for at du behöver ha klister när du kör det. Klistret er som en jättetjock kåda som du har på armarna för att stenen inte ska glida av och du behöver använda babyolja eller smörjmedel för att få bort det.

Hvilken gren er din favorit?

- Jeg kan egentlig godt lide alle, men atlasstenene er ekstra fede, fordi det er en så udfordrende gren. Det er en meget stærk følelse at baxa upp en tung sten på ett podie.

Er det almindeligt med skader inden for strongman?

- Det er klart, at der findes skader, som i alle sportsgrene. Den almindelige type skader er overbelastningsskader eller at folk trækker af muskelfæstet. Strongman er en tuff sport med tunge vikter og rammer dig i et läge som inte är funktionellt för kroppen finns det risk att du inte orkar hålla emot och då händer det att fästena släpper. Men når noget sådant sker, kan det altid spænde ben, for eksempel hvis atleten ikke havde en teknik, der var optimal. Eftersom du altid konkurrerer mod en klokke og har en vis tid på dig til at klare alle øjeblikke, kan det ske, at det slarvas med teknikken.

LÄS MER: Er dragremmar bra eller dåligt?

Hvor meget træner du under en uge?

- Mellem tre og fire gange. Det plejer at blive sådan, at jeg kører basövningar på vardagarna för att avsluta med ett grenpass på helgen. Når det er försäsong och uppbyggnadsperiod fokuserar jag mer på basövningar och när det är tävlingssäsong kör jag mer strongmangrenar för att få in tekniken. Det, der er specielt med strongman, er, at du mange gange får svetset din egen utrustning og gjuta dina egna stenar. Jeg har turen at have et par killar som kan svetsa åt mig, annars kan det vara knepigt att få tag på utrustning. Men nu begynder det at komme flere strongmangym, så det er positivt.

Hvordan ser din matvanor ud?

- Jeg forsøger at få så meget kalorier i mig som muligt, men vil spise bra mat. Jeg arbejder som vitvaruinstallatør og er håndværkere, så det bliver en del hamburgere og meget bufféer. Det er dyrt at være stor, jeg er 1,90 lang og vejer 135,5 kilo.

Er det bare killar som træner strongman?

- Nej, det er blevet mere og mere tjejklasser, og nu findes der også konkurrencer for Sveriges stærkeste kvinde, vikingernes dronning. Det er en sport, der vokser for både piger og mænd, og vi kommer til at sende en flok piger for at konkurrere i VM på Arnold Classic, og det er naturligvis jättekul.

LÄS MER: Derfor skal du købe lyftarbälte

strongmanSå her kan en gren i en strongmantävling se ud. Følg Aron Cato og hans træning på Instagram @big_cato. Foto: Amir Hebib


Så tungt har Aron Cato løftet

  • Ok over axlarna: 400 kilo.
  • Atlassten: 175 kilo.
  • Marklyft: 280 kilo utan dräkt. 305 kilo med dräkt.
  • Knäböj: 230 kilo.
  • Tryk over hovedet: 120 kilo.

LÄS MER: Crossfitstjärnan: Så bliver du lige så stærk som mig