Därför älskar alla Pranas klänningar Image

Derfor elsker alle Pranas klæder

De er svala, sköna, skrynkelfria och snygga. Har du ikke opdaget Pranas klänningar ännu är det dags nu!

Märket Prana grundades i kuststaden Carlsbad norr om San Diego i Kalifornien av Beaver Theodosakis och hans fru Pam. De var yogier, klatretrænere og hippier, og i begyndelsen af 90'erne begyndte de at lave miljøvenlige tøj hjemme i deres garage. Pappersetiketterna i kläderna gjorde de av återvunna tidningar och olja i en mixer, som de sedan rullade ut för att soltorka i trädgården.

I dag gør ikke Pranas tøj i en garage uden for Pranas egne Fairtrade-fabrikker, men viljan til at værne om naturen findes kvar og tøjna tillverkas i ekologiskt material, som är superskönt och praktiskt. Et af de mest populære plaggen er Pranas klänningar, som du kan ha hela sommaren oavsett vad du ska göra.

Hvorfor tror du, at Pranas klänningar er blevet så populære?

- Redan da de lanserades for åtta år sedan började de sälja bra och det har de fortsatt göra både i små exklusiva fashionbutiker och sportsajter på nätet. Anledningen er passformen, materialet og at de er perfekte at have med sig på rejsen. De er lette at pakke, skrynklar ikke og går at bruge til alt, siger Stefan Wulf, på Granitbiten, som er leverandør af Prana i Sverige.

Hvordan er de i størrelsen?

- De er normale i størrelsen for os svenskere, hverken store eller små.

Berätta mer om materialet!

- Klänningarna är gjorda i återvunnen polyester och spunnen polyester, som gör att tyget känns mindre plastigt och mer åt bomullshållet. Materialet er Bluesign-certificeret, hvilket er en af de stærkeste styrker i tekstilindustrien. Det er en forsikring om, at det ikke slipper ud af miljøfarlige gaver, at miljøvenlig el og 70 procent mindre vand har brugt i produktionen.

Er materiale et funktionsmateriale?

- Ja, det er et svalt funktionsmateriale, og klædningen var fra begyndelsen en sportslinne, som man forlængede til en klædning. Den har inbyggd sport-bh og används av många både på golf- och tennisbanan. Men eftersom klänningarna är så arbetade och välgjorda med fina detaljer går de lika bra att ha på en middag eller fest.

prana
Quinn-kjolen er Pranas mest populære model.

rebecca
Klänningen Rebecca har en snygg rygg!

cora
Modellen Cora är en annan storsäljare.

LÄS MER: Trend: Blommor & blad