Därför är inte framfotalöpning för alla Image

Derfor er ikke framfotalöpning for alla

Framfotalöpning har blivit en hajpad löpstil som anses snabbare och skonsammare för kroppen. Men det passer ikke alle. Eliteløberen Mathias Stjernlöf forklarer hvorfor.

For några år sedan var uppbyggda, tjocka löparskor standard och den vanliga motionären funderade inte särskilt mycket över sin löpteknik. Men så släpptes en bok som fick skoföretagen att tillverka en ny, lättare sorts löparskor och miljontals löpare att springa annorlunda.

- Framfotalöpning som folk känner till det, eller pose running som det också heter, kommer hårtdraget från boken Born to run som blev en stor hajp när den kom 2009, säger Mathias Stjernlöf som springer på elitnivå och tävlar inom OCR (hinderbanelopp).

Boken är skriven av amerikanen Christopher McDougall, som beskriver en löparstil som används av en bortglömd mexikansk stam. Ja, du gissede rigtigt: løparstilen ifråga er framfotalöpning. Det her betyder, at springa også er ingen nyhet og används sedan länge av många elitlöpare.

- Det, der hang sammen, var, at de, der læste bogen, begyndte at springe højt i fødderne og have barfotaskor. Men de tog ikke med i beregningerne, at vi som er elitlöpare har gjort det her, siden vi var små og har vant vores fötter og rörelsemönster vid det. At gå fra nul til hundrede var som gjort for gubbvad og andre skader.

mathias stjernlöfMathias Stjernlöf bruger rammefotoplanlægning, men tror ikke, at det passer alle løbere.

Selv om teknikken går ud på at jogge på framfoten, mener Mathias Stjernlöf, at de fleste savner, at det skal føles naturligt.

- Det kommer naturligt af at regelmæssigt køre löpskolning där du vänjer i ett nytt mönster. Vi som springer så her behøver ikke tænke så meget på teknik, det sidder i ryggmärgen. Jag springer bara, och behöver inte fundera på om jag träffar rätt, säger han.

Så hvordan føles en korrekt framfotalöpning? Tekniken går ud på at lægge vikten på framdelen av fotbladet och använda foten som en fjäder, utan att du trycker till med tårna för att komma upp.

- Du vil komme ned med foden under kroppen så meget som muligt. Du vil ha kraften rakt ner i foten, för att generera kraften framåt utan att bromsa dig själv.

Det betyder kortere og flere skridt til en hurtigere løbning, som reducerer belastningen på knogler, lår og højder. Men at slænge dine almindelige joggingskor i papirskorgen og tvärt anta en helt ny löpstil är inte att rekommendera.

- Det perfekte løbesteg findes ikke, uden at det er dit naturlige trin. Alla har en egen förutsättning att utgå ifrån. Man kan naturligvis have visse bedre motoriske egenskaber, som bedre bevægelighed, være stærkere og sådanne ting. Kollar man til eksempel på friidrottsstjärnan Michael Johnson, så sprang han bakåtlutad, men det gjorde inget för han var ändå snabbast av alla.

Hvis du er interesseret i at løbe, er Mathias Stjernlöfs tips at lægge tid på löpskolningspass och häckgångar, där du tvingar dig själv att komma långt upp på framfoten, för att få in en rytm och bygga upp muskulär styrka. Brug "løbeøvelser" fra YouTube, kontakt en løbetræner eller spring med en løbegruppe for at forbedre din løbeteknik

- Alt handler om træning, du kan ikke komme op bra på foten om du ikke träffar under dig själv.

mathias stjernlöf

Stil løsningsspørgsmål til Mathias Stjernlöf på Instagram (han gillar det!) og følg ham på @mstjernlof.

LÄS MER: Vanligaste misstagen vid löpning.