Därför behöver du mer än ett par löparskor Image

Derfor behøver du mere end et par løparskor

Hvor mange løbesko har du i din værktøjskasse? Formodligen för få. Adidas skoexpert forklarer, hvorfor alle løbere bør have flere end et par løbesko.

Du har sikkert hørt, at forskellige typer af fødder og løbesteg kræver forskellige typer af løbesko. Men det er så meget mere som afgør hvilke skor du har på fötterna under löprundan, så som distans, underlag och årstid. Når du varierer, kan det derfor være svært at finde flere end et par.

- Først og fremmest bliver det roligere for dig som løber at have flere redskaber i værktøjslådan. Men også for din udviklingsskalle kan en afgørende forskel være at have ret sko til ret lejlighed. Vill du slå personlig rekord på 5 kilometer ska du ha en viss typ av sko, medan ett lugnare pass kräver en helt annan sko. Netop som et terrænglopp kræver en tredje variant for at kunne præstere optimalt, siger Pontus Holmgren, produktekspert på Adidas.

Hvilke forskellige typer af løbesko findes der?

- Hvis du skal holde det hyffsede simpelt, så vil jeg dele det hele i tre forskellige typer løbesko: letvægtssko, mængdetræningssko og trailrunningsko. Har du en af hver, så er det en bra bas i hver løpares skohylla.

Tävling eller återhämtning

Når skal jeg springa i en mängdtränignssko?

- For de pass hvor du ikke har nogle ambitioner om at springa snabbt eller slå några rekord, utan snarare är ute efter kvantitet i form utav distans och tid, så bör du ha en väldämpad sko som ger dig bra support. Effekten bliver, at du slider mindre på kroppen og får en bedre genopretning mellem de mere krævende pas. Det fylder såvel et skadeforbyggande som et prestationshöjande syfte.

Og når skal jeg springa i en lättviktssko?

- Når du springer intervaller eller vil presse din personbästa så vil du känna dig lätt och snabb. Hvis du tidligere har sprunget i et par mænd, kommer du til at mærke stor forskel på, om du her går over til en letvægtssko. Det bliver en aha-oplevelse for mange, som ikke har prøvet det før, hvilket giver et mentalt boost. Sättet skorna är byggda på hjälper dig att få mer fart i steget genom att de är mer responsiva och minimerar tiden från isättning till frånskjut i löpsteget.

Adidas UltraboostVil du forbedre din løbeteknik og maksimere dine afstande? Variera löparsko efter löppass för att få ut det mesta av din träning.

Kan jeg ikke altid springa i lättviktsskor?

- Nej, det er en almindelig fejldag, mange gør, når de har sprunget et tag. De fleste begynder med en mængdetræningssko og bytter sedan helt til en letviktssko, vilket ger upphov till många förslitningsskador bland löpare. Se til at ha ett par mängdträningsskor som är mer skonsam för kroppen när du ska köra ett återhämtningspass, även om det känns bra i lättviksskorna.

Varieret underlag

Har underlaget nogen betydning for valget af skorsten?

- Hvis vi bruger underlaget, fungerer skoene generelt på samme måde som asfalt. Hvis du derimod springer meget på skovsstigar eller off-road, så bliver det mere udfordrende. Då behöver du ett bättre grepp med grövre profilering, vilket du får av en trailrunningsko, säger Pontus Holmgren och fortsätter:

- Trailrunningskorna är också lite mer robusta och bättre anpassade för att stå emot slitage av till exempel stenar, grenar och kvistar. Bare det kan være en anledning til at have et par. Annars risikerer man at forstöra och slita ut sin mängdträningssko i onödan.

Hvilke Adidas-modeller skulle du tippe om?

- Bland mängdträningsskor vill jag rekomendera Solar Boost, en grundstabil och väldampad sko som ger bra respons. Adizero Boston er en god instegssko til letvægt, som er meget populær blandt inbitna løbere. Sist men inte minst har vi AgravicBoa för terrängpassen. Den er helt ny og lanserades nu i veckan. Jeg har netop kørt mit første pas i dem, og jeg vil knap tage dem af mig.

SHOPPA HÄR: Vores udbud af løparskor

LÄS MER: Vælg det rigtige løvfald 2019

LÄS MER: Så knyter du løparskorna för att undvika glapp