Därför får du gravidmage efter en måltid Image

Derfor får du gravidmage efter en måltid

Nej, du er ikke gravid - men det ser ud som om, du er det hver gang, du spiser et større måltid. Näringsfysiologen om varför vissa får en "food baby" när de äter.

Mange kender igen sig selv i den der svullna känslan efter en måltid, då magen putar rakt ut och tvingar en att knäppa upp en knapp i midjan. En food baby innebär att magen svullnar upp likt en gravidmage, men till skillnad från en riktig graviditet är det här tillståndet långt ifrån välsignat.

Hvis du oplever, at din mave ofte spænder sig ud til en bold, efter at du har spist, kan en rad forskellige årsager ligge bag, forklarer näringsfysiologen og forfatteren Kristina Andersson.

- Äter du mycket tar ju maten plats och då är det självklart att magen växer. Men har du problemer med IBS (Irritable Bowl Syndrome) kan det også føre til svullen mave. Mange med IBS reagerer på råa grøntsager og sådant, som ikke er tillagat, forklarer hon og menar at raw food-trenden har lett till många svullna magar.

Det her skal ikke forveksles med paltkoma, som først og fremmest gør en træt og slö. Den känslan handlar mer om att vakenheten minskar när hungern avtar (hungerssignaler ökar vakenheten) och att vi får syrebrist i hjärnan precis efter att vi ätit, när blodflödet är koncentrerat till mag- och tarmkanalen.

Hvad har jeg gjort for at blive så glad, har jeg spist for meget?

- Ja, det er nok mest troligt. Äter du en stor mängd mat kan du förvänta dig det. Fremför allt om du är väldigt smal från grunden. På højkant ligger flere hundrede grams måtter, og der er lige så mange store flader i magasinet som på højkant.

Hvad skulle du give for råd til at slippe en "madbaby"?

- Det er mindre portioner og ofte mere. Titta vad det egentligen är som ligger på tallriken. Hvis det er meget svært at lave mad, kan det blive en stor opgave, for vi er ikke klar til at bryde det ned. Hvis vi kan bryde ned, kan vi jo ikke gøre det i samme omfang, som vi ikke kan tilberede det. En lösning är att du tillagar grönsakerna lite lätt, säger hon.

Hvis du kan se et mønster, som du til eksempel altid reagerer på en vis type af mat, eller får väldigt ont kan det vara värt att kolla upp besvären hos en läkare. Det kan være tegn på IBS eller nogen form for intolerance. Men at blive sulten efter en stor måltid, det er faktisk helt normalt.

Næste gang nogen kigger på din mave efter frokost og undrer sig over, at det er en dreng eller pige, der ligger der, siger de bare: "Det er tacos".

LÄS MER: Det her er den hälsosammaste mjölken

LÄS MER: Når bliver den nyttiga maten onyttig?