Därför får du ont i höften när du springer Image

Derfor får du ont i höften när du springer

Får du det dårligt ved løb? Eller har du dubblat træningsmængden og får känningar när du springer? Så kan du ha drabbats av en överansträngning.

At dyrke løb, fodbold eller nogen anden form for sport med meget løb sætter naturligvis sine spor i kroppen - især hvis du ikke har haft en lang forsæson med træning, som successivt er blevet optrappet. Den mest almindelige irritation, der opstår i forbindelse med højdeskræk, er smerte i højdeskræk på grund af højdeskræk, samt på grund af udvendig højdeskræk. Ifølge naprapaten Mathias Neeraas er den mest sandsynlige grund til at smärtan en overbelastning.

- En overbelastning opstår, når nogle muskler ikke arbejder, som de skal i kombination med, at du ikke er tilstrækkeligt trænad for den belastning, som du har udsat kroppen for, siger Mathias Neeraas som arbejder på Resultat Naprapat og fortsætter:

- Säg att du för ett år sedan sprang fem kilometer utan problem. Nu har du haft et års vila og kører igång löpningen med samma sträcka och tempo som du slutade med. Det kan blive hårdt for kroppen, som ikke længe er van med den belastning, hvilket kan føre til en overansträngning som i sin tur kan føre til smärta och ont.

På højkant efter løb

At successivt trappa upp träningen och se till att du är förberedd för den ansträngning du ska utsätta din kropp för är en god förutsättning för att hålla dig skadefri på sikt. Annars får du let ont i höften efter prommenad eller runda i spåret. Noget, som du kan tænke på under tidens gang, er din löpteknik.

- Ju snabbare du springer desto hårdare kommer du att anstränga musklerna jämfört med när du bara joggar. Du kommer til at bruge højder og indvendige lår mere, fordi du trækker knoglerne højere op i løbeskoene. Det er muskler, som du i mange tilfælde ikke træner så meget. På så måde kan musklerne blive overarbejdet, eftersom de ikke er vana ved den belastning.

Mathias NaprapatHvis du vil have flere tips fra Mathias Neeraas, kan du følge både hans private Instagramkonto og Resultat Naprapat.

Træningsbotar smärtan i höften

Det første, du skal gøre, når akut smerte opstår i højden, er at stoppe springa og vila. Du kan lægge is på området for at dämpa smärtan, men det er intet, der kommer til at løse problemet på sigt. Uppsök gärna någon som kan hjälpa dig att ta reda på exakt vad som hänt, exempelvis naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. En klassisk hemmatrick er at forsøge stretcha bort smärtan. Det er ingen dum idé om du er stel, men mod en overbelastning er det derimod ikke rigtig ret vej at gå.

- Du har ikke været i højen for, at du er stiv uden for, at du har en overbelastning på grund af, at du er for svag i musklerne sammenlignet med belastningen. Du kan ikke strække højden i alle retninger, uden at du også behøver at træne den op.

Noget du kan se påras, når det kommer til smärtan i eller på udsidan af höften, er at den fysiska höftsmärtan sällan är orsaken till problemet. Det kan være et resultat af någonting annat. Muskeln kan være svag og overbelastet, eller også kompenserar den for, at nogen anden muskel ikke arbejder, som den skal. Sættet er den største og stærkeste muskeln omkring højden og arbejdet både med at producere kraft i løbet og at stabilisere højden. Er du ikke tilstrækkelig stærk i sätet kommer andre muskelgrupper hjælpe til, hvilket kan føre til at de musklerna bliver overbelastade. Derfor får mange, der har problemer med højden, tips om at træne op i sættet.

- At foamrolla eller använda trigger point-bollar hjälper för stunden, men smärtan kommer att komma tillbaka om du inte angriper anledningen till varför du får ont i de musklerna.

LÄS MER: Så behandler du en sträckning

LÄS MER: 5 övningar som stärker höft och säte