Därför ska du inte knäcka ryggen själv Image

Derfor skal du ikke knække ryggen selv

Brukar du luta huvudet åt sidorna tills det knäcker till i nacken eller pressa bak ryggen över en stolsrygg i jakt på ett knak? Det burde du slutte med direkte! Naprapaten Mauro Toro Martinez forklarer hvorfor.

Majoriteten af alle voksne kommer nogen gang i livet for at få ondt i ryggen. Har du ramtats kan det være skönt at gå til en naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast og få hjælp. Men ge dig ikke på at försöka "knäcka" dig själv rätt, eller ta hjälp en kompis. Det kan få negative effekter.

- Gå til en professionelt uddannet person i stedet. For at kunne behandle ryg og nakke på en korrekt måde kræves stor viden om kroppen. Gør du det på egen hånd uden uddannelse kan det blive for stora rörelser och för stor kraft och risken ökar att mjukdelar runt ryggraden töjs ut. Det er som at stuka en fot upprepade gånger, den blir bara slappare och slappare för varje gång. Samme sag sker i ryggraden. Om en kompis trycker på den rørliga leden gång på gång, kan mjukdelar runt ryggraden bli irriterade, säger Mauro Toro Martinez, naprapat på Naprapatiska Institutet Södermalm i Stockholm, och fortsätter:

- Når vi naprapater bruger den teknik, bruger vi os af små bevægelser i høj hastighed under kontrollerede former. Når du, eller en kompis, gør det selv, er det väldigt okontrollerat och därmed ökar risken för skador.

Uanset om du synes om känslan når den knækker til i ryggen eller ej, kan lyden opfattes som lidt læskigt af visse, men trods at det knækker til er det ingenting som knækker i kroppen.

- Det er ingenting som knækker, uden lydet som opstår er en gasboble som dannes og brister når en led separeras snabbt.

Hvis jeg løber rundt med hovedet på siden, og det knager i ryggen, er det så et tegn på, at noget er forkert?

- Jeg synes ikke om at tale om, at noget er galt, fordi det kan skræmme folk, men effekten kan til eksempel opstå på grund af, at du er meget rørlig i et vist område i ryggraden.

Vissa känner ju att de "måste" knäcka sig flera gånger om dagen, vad kan det bero på?

- Oprepade vridningar i samma område kan skapa en irritation av mjukdelar som kan leda till att det känns som att du måste dra i leden, något som kan göra det värre och till slut leda till att du får smärta av att göra själva vridningarna.

Så hvad skal jeg gøre da?

- Hvis du føler, at du selv vil vride på dine leder hele tiden, kan det blive en irritation i nervesystemet. Så kan du stille spørgsmålet, hvorfor du føler, at det er nødvendigt? Problemet kan sidde på en anden plads i kroppen, og i en helt anden struktur, siger Mauro Toro Martinez, som da tipsar om at det er bedre at gå til en naprapat som kan finde grundorsaken til varför det gör ont. Hon eller han kan sedan ta reda på om du är i behov av behandling.

Hvorfor er det så skønt at knække ryggen?

- Forskningen giver tvetydige svar på det, men det kan förklaras med at du bland annat får en frisättning av kroppens egna smärthämmare. Derigenom uppstår en lokal smärtlindring och därför kan det kännas bra för stunden.

Er det ikke noget, jeg selv kan gøre for at få det bedste ud af?

- Du kan altid foamrolla, fordi det giver upphov til spontana släpp, men jeg skulle ikke rekommendera någon att gå in och vrida på sina leder själv.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av foamrollers - som du faktiskt kan knäcka ryggen själv på!

knak
Det findes desværre ingen "superknak", som kan løse alle typer af smärtor og rygproblemer. Mauro Toro Martinez arbejder ikke bare med ledmanipulationer, men også med muskeltryk, stretching, rörelseträning og prehabövningar. "Startskottet kan vara en ledmanipulation men att jobba med till exempel rörlighetsövningar är A och O. Ett tips är att jobba mycket med bröstryggen och höftböjarna, där sitter ofta mycket stelhet som kan leda till problem", säger han.

LÄS MER: Naprapatjonas 3 stretcher för dig som ska åka skidor

SHOPPA HÄR: Yogamattor att mjuka upp kroppen på