Därför ska du köpa en regnjacka i PU Image

Derfor skal du købe en regnjakke i PU

Uanset årstid er det godt at have en regnjakke. Vælg en med PU så får du en vandtæt jacka til bra pris som ikke släpper ut miljöfarliga ämnen i naturen.

Begrebet PU (forkortelse for polyuretan) er måske ikke noget, du slænger dig med til hverdag. Men når du skal klikke dig ind i en ny regnjakke, er det det materiale, du bør kigge efter på vaskeanvisningen.

- PU er en relativt blød plast, som egner sig godt til at dække væver med for at gøre regnkläder. PU er snarlikt materiale PVC, et materiale som ibland kallas för galon, och som är lite mindre miljövänligt, säger Tor Ottosson, product line manager på Tretorn, och fortsätter:

- PU har to store fordele sammenlignet med PVC. PU-materiale er relativt smidigt i forhold til for eksempel PVC, hvilket betyder, at der er mindre risiko for farlige blødgørere, så kaldte ftalater, i PU. Noget andet er, at når du bruger PVC, så dannes der giftige klorvæv, og det sker ikke med PU.

Findes der andre fordele ved at købe et regnplagg i PU?

- Ja. I mange andre regnklæder ligger den vandtætte film bestruken på indersiden af tyget og derfor bruges ytbehandling som indeholder fluorkarbon. Det er et stof, som ikke er nedbrytbart og derfor stannar i naturen. I PU-plagg er det tvärtom, der ligger regnskyddet ytterst på tyget så det behövs ingen extra vattenavvisande behandling. PU er også väldigt slitstarkt och ett förhållandevis billigt material. Det gør, at du får en tålig regnjacka til en vettigt pris.

Kan kontrollerer jeg på nogen måde, om min regnjakke er behandlet med ftalater eller ej?

- Det er ikke så let som privatperson, men køber du vores grejer, har vi testet vores materiale for de her farlige ftalater på instituttet i Göteborg. Vi testede dem på mere end 17 forskellige stoffer, så det føles ret trygt.

Og hvad med PU-materiale?

- Der findes både PU-materiale, der er og ikke er. Når vi fremstiller et PU-plagg, stryger vi flydende PU ovenpå en polyesterväv. Under tiden som PU:n stryger på går det at gøre så at det bliver små, små hål i den som andas ut vattenångan, men som är så små att de inte släpper in vattendroppar.

regn
Tora raincoat fra Tretorn består af 20 procent PU og 80 procent polyester. Pris 799 kroner.

LÄS MER: Guide til regntåliga kläder