Därför ska du köpa lyftarbälte Image

Derfor skal du købe lyftarbälte

Live, love, lift - men ska du göra det med bälte runt midjan? Lyftarbältet har en del nackdelar, men kan göra under för din styrka om du använder det rätt.

danijela hodges

Lyftarbältets vara eller icke vara beror på vem du frågar. Många älskar sitt lyftarbälte, eftersom det gör att de kan lyfta tyngre. Og så synes jeg, at det er for meget, og at det er bedre at trække sit indre korset op i stedet for at bruge et hjælpemiddel.

- Ved lettere vikter er det helt okej at køre uden bælte for at opbygge en bedre stabilitet i bålen. Vid tunga lyft tycker jag att du alltid ska lyfta med bälte, säger Danijela Hodges, personlig tränare på Sats, som också bloggar om sitt stora intresse.

Når du skal gøre noget rigtigt tungt, gør du det sikkert pr. automatik, så du tager et dybt andetag og holder andan, indtil du putter den der tunge bureau væk, eller løfter den der tunge flyttekartongen med bøger i. Samme skal du gøre ved et rigtigt tungt benböj. Ett ökat buktryck gör nämligen att du orkar lyfta mer vikt. Man kan sige, at det er det trycket, som hindrer dig fra at krossas når du gør en squat.

Du kan tænke dig at ryggmusklerna ger stöd till ryggraden bakifrån och magen ger stöd framifrån. Viktbältet giver ekstra støtte, fordi det hjælper dig med at skabe et højere tryk i buken, hvilket gør din bål stærkere.

- Det er vigtigt at skabe et godt buktryk, når du lyver tunge vikter. Ved at udvide lungerne og spænde bålens muskler skabes et tryk inde i buken. Dette stabiliserer og aflaster din ryggrad, og trykket på diskarterne mellem dine rygkotor reducerer. Når du trækker til bältet og spänner bålmuskulaturen så skapas ett ännu högre tryck inne i buken, vilket ytterligare kan avlasta din ryggrad och göra din bål ännu starkare.

Bältet blir som en vägg som dina magmuskler kan ta spjärn emot. Derfor er det vigtigt, at du køber en bælg, som er ret bred, men ikke så bred, at den ikke får plads mellem revbenen og høfterne. Det skal være i læder eller noget andet strækbart materiale.

Vær opmærksom på, hvordan du sætter dig på det. Dra inte ned det under magen till en bekvämare position och sätt det inte för löst, då tappar det sin funktion. Tag et dybt andetag og hold andan. Spänn på bältet stramt över magen, det ska vara tight men inte så pass hårt att du inte kan spänna magen.

Brug lyftarbältet når du gør riktigt tunga lyft eller böj, där du använder 90 procent eller mer av ditt max. Brug det ikke ved opvarmning og absolut ikke, når ryggraden skal krummes, som ved cykling eller situps. Hvis du ikke kan gøre det på gymmet, har du alt ret til at hæve på øjenbrynen.

- Jeg bruger kun bälte til knäböj och marklyft. Først gør jeg min opvarmningsset og lettere set uden bälte men så fort jeg kommer op på tyngre vikter sætter jeg på mig bältet.

Eftersom det ikke behövs vid lättare lyft är inte viktbälte det första du behöver köpa om du precis tecknat ett gymmedlemskap.

- Att använda bälte som nybörjare är onödigt. Sats i stedet på ret udførelse og på at blive stærk på vikter du behärskar uden bälte. Når du så bygger op en grundstyrke og avancerer på tyngre vikter, kan det være läge at købe et bälte. Det er vigtigt, at du gør øvelserne med ret teknik, du skal ikke bruge bältet som erstatning for dårlig teknik.

danijela hodges
Som regel bruger Danijela Hodges bare bälteet på sine tyngsta set, resten af passet kör hon utan bälte (förutom om hela passet inte består av tunga lyft).