De bästa kolhydraterna för dig som tränar Image

De bedste kolhydrater til dig, der træner

At äta eller inte äta kolhydrater är en het potatis bland träningsintresserade. Hälsogurun Martin Bach tycker att kolhydrater har fått ett oförtjänt dåligt rykte.

Spørgsmålet om kolhydraternes position på vores højder er som fritösen på en snabbmatsrestaurang. Skal de bort fra omkostningerne helt, delvis eller ikke alle? Vi ringede op til Martin Bach for at høre hans syn på at spise kolhydrater.

- Skal du følge Livsmedelsverkets rekommendationer ska cirka 50 procent av maten på din tallrik vara kolhydrater, 30-35 procent ska vara protein och resterande 15-20 procent fett. Frågar du triathleten Jonas Colting ska du inte äta några kolhydrater alls. For mig ligger sanningen lidt däremellan. Vi må væk fra fokuset på, at det er dårligt og se til at spise indholdsrika kolhydrater for at få ret energi, siger han.

Hvordan mener du?

- Pasta, ris, potatis og hvidt brød er eksempler på kolhydrater, der ikke tilfører kroppen noget ud over kort mättnad og snabb energi. Äter du i stället linser, rotfrukter och bönor får du i dig kolhydrater fulla med vitaminer och mineraler som är mycket bättre för kroppen.

Så Colting er ude og cyklar (og springer og simmar)?

- Nej, så enkelt er det ikke. Han bränner säkert upp till 5 000 kalorier om dagen och måste få i sig minst lika mycket. Så spiser han i stedet meget protein, fedt og får de kolhydrater, han behøver gennem grøntsager. Det fungerer jo også. Præcis som at Paolo Roberto spiser masser af pasta hver dag, går det jo om man hele tiden forbrænder så meget. De begge har bare to helt forskellige indstillinger.

Okej, hvordan skal jeg gøre med pastan da?

- Pasta er godt, men ikke det bedste, du kan vælge. Hvis du f.eks. går ned i vægt og må tænke plus og minus, kalorier ind, energi ud, så er det en dårligere værdi. Men igen, det er afhængigt af, hvor meget du rør på dig.

Mange som vil gå ner i vikt börjar med att sluta äta pasta, ris, bröd och potatis, är det rätt väg att gå?

- Nja, en diæt passer ikke alle. Vil du forme om kroppen og enten gå ned i vægt eller bygge muskler må koste ha ett bra näringsinnehåll. Men det er også vigtigt, at du er modig, så forandringen kan blive langvarig. Nogle vil gerne spise flere kolhydrater, andre ikke. Men hvis du vil have et generelt svar, så ja, ta bort de tomma kolhydraterna.

Hvis du sammenfatter dit syn på kolhydrater, hvordan lyder det så?

- Ät mat med innehåll. Pasta og hvidt brød er ikke lige så godt for næringssynet som rodfrugter og bønner, fordi det ikke indeholder vitaminer og mineraler. Men det er ikke farligt at spise på noget tidspunkt. Var medveten vad du stoppar i dig, i synnerhet om du vill gå ner i vikt.