Den ultimata guiden: Tänk så här när du köper skaljacka till barnen Image

Den ultimata guiden: Tænk så her, når du køber skaljacka til børnene

En rigtig bra skaljacka är ett måste vid aktivitet och lek. Her er præcis alt, hvad du behøver at tænke på.

Det er lidt anderledes at se på, hvad en skaljakke er, men en skaljakke er altid tænkt som det yderste skalet på klæderne og beskyttet mod vind og vejr.

- En skaljacka er et meget smidigt plagg og lige användbar en regnig vårdag som en kallare höstdag. Anpassa klädsel utifrån behov, blir det för varmt kan man ta av en av tröjorna, men ändå behålla jackan på för fortsatt skydd mot regn och vind, säger Per Odqvist, produktchef på Didriksons.

SHOPPA HÄR: Alle vores skaljakker til børn

Hvordan er det med størrelsen, kan jeg tage en lidt større størrelse for at barnet skal kunne have den længere tid?

- På Didiksons arbejder vi med "extended size", så vores storlekar er anpassade för att du inte ska behöva gå upp i storlek. Køb den størrelse, dit barn har i dag. Med vores måde at konstruere plagg på kan du siden sprätta en söm i fodret på insidan av ärmarna och släppa ut ärmlängden ett par centimeter, vilket gör att du kan förlänga användandet av jackan även när barnet växer.

Hvordan ved jeg om en skaljacka andas bra?

- Barn svettas inte på samma sätt som en vuxen människa gör, så du behöver inte stirra dig blind på siffror som kommuniceras rörande andningsförmåga. Det er ofte svært at sammenligne disse tal, da forskellige testmetoder anvendes, og ofte anges ikke ens hvilken metode der anvendes, hvilket gør det lettere at sammenligne dem.

Hvordan skal jeg tænke da?

- Se til, at barnet ikke bliver for varmt. Når luften innanför jackan blir så varm at barnet svettas kan jackan öppnas upp, bara att få in lite frisk torr luft innanför "skalet" gör stor skillnad.

Hvilken vandkvalitet bør en skaljacka for barn ha?

- Det absolut vigtigste for at holde barnet tørt i en skaljakke er at granske plaggets konstruktion, ikke at røre dig blind på tallene. Vattentäta material är en självklarhet, men konstruktion och tejpade eller svetsade sömmar som håller över tid är avgörande för att jackan ska hålla barnet torr. 5 000 millimeter vandpelare räcker som regnskydd, förutsatt att alla konstruktioner vid dragkedjor och annat får vatten att rinna undan och inte in i plagget, finns på plats. Vil du købe en stabil plade, der holder til lange dage ude og til leg, anbefaler vi 8.000 til 10.000 millimeter vandpelare.

Hvad har du af materialespidser vedrørende skaljackor til børn?

- Stalde er meget svære at få på tøjet, men kræver stærke materialer. Polyamidmateriale og lidt større strukturer giver længere holdbarhed end tunna polyestermateriale. Knän och rumpa är de partier som utmanas mest, så de får gärna vara förstärkta.

Hvilke tekniske detaljer er gode at have?

- Barn gillar att ha fickor att stoppa saker och stenar i, men se till så att jackan fortfarande är vattentät. Andre tekniske detaljer er justerbara ärmslut, midja och huva. Sikkerhedsdetaljer, som er løstagbar huva og refleksdetaljer er også et must.

skaljackaHold koll på dette, når du køber skaljacka til børnene!

Er det vigtigt, at en skaljacka til børnene er fluorkarbonfri?

- Ja, det skal undvikas af både barn och vuxna. Flourkarboner har visat sig hamna i natur och vattendrag och eftersom de är stabila kemiska föreningar tar det väldigt lång tid innan de bryts ned i naturen. De skadar bland annat fiskars reproduktionsbarhet och vi som äter fisk får också i oss dessa föroreningar.

Spiller det nogen rolle, om skaljackan er en tolagers- eller trelagerskonstruktion?

- En tvålagersjacka där yttertyget är vattentätt och jackan har ett löst hängande foder på insidan blir mjukare och lättare att röra sig i. På en trelagerskonstruktion är tre lager hoplimmade så att det känns som "ett tyg", vilket gör att jackan blir lite stelare men den är å andra sidan smidig att packa ned i väskan.

Hvordan gør jeg for at livslængden på skaljackan bliver så lang som muligt?

- Hold den ren uden at tvätta sönder den. Tvätt och framförallt torktumling sliter en hel del på kläderna, men grus och smuts som sitter fast i jackan sliter också. Hvis uheldet er ude, og vi skal reparere tøjet, har vi et "reparationskit", som vi tilbyder vores kunder i form af nye reparationer til byxavsluten og lagningslappar, som du enkelt stryger på jackan for at reparere et hul.

Er det smart at tvätta skaljackor ofta, för att själva skalet då återaktiveras?

- En jacka bör tvättas emellanåt, men inte för ofta eftersom det sliter på materialet, någon gång per säsong eller efter behov räcker gott. Det finns en behandling på utsidan av tyget som gör att vatten inte fastnar på tyget. Den slits bort med användning och tvätt. Lite värme, fem till tio minuter i torktumlare eller värmeskåp, efter att du tvättat produkten gör att den effekten återaktiveras.

LÄS MER: Så vasker du din skaljacka

LÄS MER: Derfor er det vigtigt med en holdbar skaljakke