Derfor får du vondt i hofta når du løper
Får du vondt i hofta når du løper? Eller løper du mer og får vondt? Da kan det hende du lider af overbelastning.
Hvis du løper mer vil det selvfølgelig sætte sine spor i kroppen. Spesielt om du ikke har hatt en lang forsesong med trening som gradvis har blitt trappet opp. Den vanligste irritasjonen som oppstår rundt hoftepartiet, er smerte på forsiden av hofta, samt på utsiden. Ifølge naprapat Mathias Neeraas er overbelastning den hyppigste årsag til smerte. - Overbelastning skjer når noen muskler ikke jobber som de skal, i tillegg til at du ikke er tilstrekkelig trent for den belastningen du utsetter kroppen for, sier Mathias Neeraas, som jobber på Resultat Naprapat og fortsetter:
- Si at du for ett år siden løp fem kilometer uten noen problem. Nå har du haft et år med hvile og kører i gang med løpingen, med den samme strekningen og tempoet som du gjorde. Det kan blive for hårdt for kroppen, som ikke er vant til den belastning, og kan derefter føre til overbelastning og dermed smerter.
At du gradvis trapper opp treningen og sørger for at du er klar for den anstrengelsen du skal utsette kroppen din for, er en god forutsetning for å holde deg skadefri på sikt. Noe du kan tenke på når du løper, er teknikken din.
- Jo raskere du løper, desto hardere kommer du til at anstrenge musklene i forhold til når du bare jogger. Du kommer til at anvende hoftebøjerne og innsiden av lårene mer siden du løfter knærne høyere opp i løpesteget. Det er muskler som du i mange tilfælde ikke træner så meget. På den måde kan musklene bli overbelastet, siden de ikke er vant til den belastningen.
Hvis du ønsker flere tips fra Mathias Neeraa, kan du følge både hans private Instagramkonto og Resultat Naprapat.
Det første du skal gøre når akutt smerte oppstår i hofta, er at du skal slutte å løpe og heller hvile. Du kan legge is på området for å dempe smerten, men det vil ikke løse problemet på sikt. Oppsøk gjerne noen som kan hjelpe deg med å finne ut nøyaktig hva som har skjedd, for eksempel en naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut. Et klassisk hjemmetriks er at du prøver å tøye bort smerten. Ingen dum idé om du er støl, men det er derimot ikke den rette måten å gå frem på hvis du er overbelastet.
- Du har ikke vondt i hofta fordi du er støl, det er heller fordi du har en overbelastning, at du er for svak i muskelen i forhold til belastningen. Du kan ikke tøye hofta i all evighet, du må også trene den opp.
Noe du kan bli lurt av når det kommer til smerten i hofta, er at den fysiske smerten sjeldent er årsaken til problemet. Det kan være et resultat af noget helt andet. Muskelen kan være svak og overbelastet, eller du kompenserer den fordi en annen muskel ikke jobber som den skal. Sete er den største og stærkeste muskelen rundt hofta og jobber både med å produsere kraft i løpesteget samt stabilisere hofta. Hvis du ikke er tilstrækkeligt stærk i sete, kommer andre muskelgrupper til at hjælpe til. Det kan føre til, at musklerne bliver overbelastet. Derfor får mange som har problemer med hofta tips om å trene opp sete.
- Du kan anvende en foamroller eller trigger point-baller for at hjælpe til der og da, men smerten kommer tilbage hvis du ikke tager tak i hvorfor du får ondt i musklene.
LES MER: Slik behandler du en strekk