Det är världens svåraste idrott Image

Det er verdens sværeste sport

Det amerikanske tv-bolag ESPN satte for nogle år siden sammen et ekspertpanel bestående af 60 personer, som sammen fik ranka det svåraste idrotterna utifrån tio olika premisser. Kondition, styrka, kraft, speed, snabba riktningsförändringar, vighet, nerver, förmåga att ta stryk, koordination och analytisk uppfattningsförmåga.

Boxning ansågs vara svårast, följt av ishockey och amerikansk fotboll. Tre idrætsgrene, som er genkommende, nævnes i toppen.

-Hockey er en yderst kompleks sport. Dels balanserar man på en milimetertjock stålkant på en yta utan friktion och kontrollerar en puck med hjälp av en klubba, utöver det har du en motståndare som vill köra över dig, säger Ulf Lundberg, spelarutvecklingsansvarig på svenska ishockeyförbundet.

-Man taler om idrotter med åbne færdigheder og lukkede færdigheder. Gymnastik og golf er eksempler på det senere. Det er færre uforudsete øjeblikke og muligheden for at planlægge sit agerende er større. I ishockey er faktorerna fler, spelet mer öppet och utmaningen annorlunda.

Enligt Ulf Lundberg ställer ishockey högra krav på de fem fysiska grundförutsättningarna (styrka, uthållighet, snabbhet, rörlighet, koordination) men också balans och det mer svårdefinerade spelförståelse.

-Anledningen til, at det er usædvanligt, at väldigt unga ishockeyspelare slår sig ind i den absoluta toppishockeyn, er, at det er en så stor pussel, som skal lægges i uddannelsen. At nå dette i unge år er meget usædvanligt.

Han skulle selv placerat ishockeyn högst upp på listan eftersom den innehåller delar boxningen saknar.

-Fra min horisont er ishockeyn svårare än boxning. Det er et fælles øjeblik og desuden et redskab i klubben, som du skal opføre dig ordentligt overfor. Det er en boldsport med kampinslag, svårare blir det inte.

Santiago Nieva er rikstränare på svenska boxningsförbundet, han har sett ESPN:s lista och gillar den inte.

-Jeg synes ikke om sammenligningen mellem idrotter. Att bli knockad i sjunde ronden och resa sig går inte att ställa mot att serva i pingis med en matchboll mot sig. För att riktigt behärska en idrott krävs oändligt med träning men på olika sätt. I slutändan blir jämförelsen orättvis.

-Det som skiller boxningen er at så få kan tænke sig at kliva upp i ringen mot någon som vill slå huvudet av en. Nästan alla kan däremot kliva in på en badmintonbana och spela en match. Jeg tror, at det at være bange for at bokse mystificerer det, fortsætter han.

Boxningen er ifølge Santiago Nieva ikke som man let kan tro, først og fremmest en kraftmätning.

-Det taktiske er vigtigere end det tekniske i boxning. Som boxare måste du kunna se snabbt vad som ska ske och lösa situationen rätt. Har du den evne, kan du komme væk med tekniske brister. Men visst, det finns undantag särskilt i de tyngre viktklasserna.

Hvad er det, der lockar in männsikor i ringen då?

-At stå i boxningsringen er en unik følelse, i ringen er det bare dig, mostståndaren og adrenalinet. Du måske förlorar en match, precis som du kan göra i pingis, men boxningen adderar något mer, du besegras också på ett djupare plan, du ligger på backen. Det er svært at beskrive, men enormt specielt.

Tio svære sportsgrene ifølge ESPN's panel

1.Boksning

2.Ishockey

3.Amerikansk fodbold

4.Basket

5.Brottning

6.Kampsport

7.Tennis

8.Gymnastik

9.Baseboll

10.Fodbold