Det viktigaste när du väljer dunjacka Image

Det vigtigste, når du vælger dunjacka

Når du køber en dunjakke, er det selvfølgelig vigtigt, at den er lagom varm og har en god pasform. Men det allervigtigste er måske, at jackan har ret fill power. Vi guidar dig rätt.


Det, som næsten alle mærker kæmper allermest med, når de fremstiller dunjackor, er at finde den perfekte fluffigheten på jackan. Hvilken "fill power" en jacka har, er helt afgørende for, hvordan den opfattes, føles og ser ud.

- At finde ret sorts dunfyllning og lagom mängd av den så att jackan blir perfekt fluffig får man slita lite med. Den ska vara rätt så fylld så att den får ett schysst stuk, men det får inte bli för mycket fyllning, så att jackan känns hård och stel. Samtidig skal man tage hensyn til, hvilke temperaturer jackan skal klare af, forklarer Jonas Olsson, designer på Peak Performance.

Når du køber en dunjakke, kommer dunet oftest fra änder, det er det almindelige dun. Det kan også komme fra gäss, vilket anses vara lite finare. Man blander sjældent and- og gåsdun i jackor. Når du læser på etiketten, kan det til eksempel stå 90/10, da betyder det, at 90 procent er dun og 10 procent er fjer.

- Opbygningen på dun er jättetunna, fina fjädrar som blir till kluster. Det er de, der gør, at produktet bliver fluffig, og det er det i sin tur, der gør, at jackan bliver varm. Storleken på dessa kluster beror på vilket fill power dunet har. Tænk dig at du har en påse med dun som du trycker til. Når du sedan släpper på trycket ska dunet återigen fyllas med luft och bli fluffigt, och det är det som är fill power, säger Åsa Andersson, CR och quality manager på Peak Performance.

Högre fill power betyder, at jackan har en højere evne til at blive fluffig igen. Man vælger forskellige fill powers afhængig af typen af jacka, en supervarm, stor og fluffig jacka behøver betydligt högre fill power än en väldigt tunn dunjacka, som inte behöver lika mycket återhämtning.
Förutom fluffigheten på jackan finns det så klart en sak till att ta hänsyn till: Färgen. Det er naturligvis altid stilsikkert at gøre det sort, hvidt og blåt, men også stærke kontrastfarver som rosa er virkelig trendy i vinter.


SHOPPA HÄR: Alle vores dunjakker

LÄS MER: Alt du vil vide om dunet i dunjackorna fra Peak Performance

LÄS MER: Snabbguide till dunjackorna från Peak Performance