Ät dig snygg! Image

Ät dig snygg!

Har du hørt talas om skønhedsmat? Med nya boken Beautyfood vill skönhetsredaktören Maria Ahlgren få fler att välja mat som gör dig snygg inifrån.

Hvis du ikke er bekendt med konceptet beautyfood, så er det en kort og god mat, der booster din ydre inifrån. Hälsosam, hudvenlig mat som ger glød og bra energi. Journalisten Maria Ahlgren, som til daglig er skønheds- og sundhedsredaktør på Damernas Värld, har skrevet en hel bog om konceptet med 85 goda recept som är hundra procent beautyproofade.

Hvad kan jeg forvente mig for effekter om jeg begynder mumsa på mer beautyfood?

- At få visa leg på Systemet långt efter den magiska 25-årsgränsen! Äter du mer beautyfood så får dårlige grejer automatisk mindre plads på tallriken, så du kommer hurtigt til at opleve at huden føles klarare. Snart mærker du, at også håret og naglerne får bedre kvalitet. På lang sigt bremser du og førbygger skader og alderstecken i huden, så som beautyfoodie kommer du sandsynligvis til at være slätast på ålderdomshemmet, siger Maria Ahlgren og fortsætter:

- Egentligen är det enkelt: huden är kroppens skyltfönster och är insidan tankad med bra bränsle så syns det på utsidan. Många som har trubbel med akne märker stor skillnad när de skippar skräpmaten och börjar äta hel, ren och grönare mat.

Bra mat på insidan ger alltså en fin utsida, men hur är det med mat på utsidan; skulle du rekommendera avokado i ansiktet som en skönhetskur?

- Haha, det kan man absolut gøre. Jeg er personligt ingen person, der vil have mad på huden eller i håret - jeg elsker smukke emballager, herliga konsistenser og luksusiga dofter - men jeg kender folk, der elsker masker af avokado, banan og honung.

ahlgren_maria_1.jpgMaria Ahlgren vil få flere til at opdage den gode skønhedsmat. Her finder du tre opskrifter fra hendes nye bog ! Foto: Lina Eidenberg Adamo

Du har bott i Tokyo där du började intressera dig för skönhetsmat. Hvad skulle vi svenskere kunne lære os fra japanerne og deras tanker omkring hud og mat?

- At hudens udseende begynder på indersiden. Og at den bedste skønhedsrutine er at forebygge og skademinimere, i stedet for at sætte ind med panikforanstaltninger, når skadan allerede er skedd. Japanerne er nitiske med huden. Det var på barerna där som jag såg menyer med "beauty cocktails", och det säger mycket om synen på balans. Klart du skal dricka cocktails och käka fantastisk mat - det gäller bara att beautyproofa den lite. Og det er slet ikke svært, tro mig!

Hvad ligger på din no no-liste over sådant som sabbar huden?

- De værste skønhedssabotører, som jeg taler om i bogen, er solen, ciggen, det hvide sokkeret og stressen. Stressen er min akilleshäl, og så bliver jeg stresset over, at jeg er stresset og ved, at stress påvirker kroppen og huden.

Hvordan beautyproofar jeg bedst sommarsemestern?

- Jeg tager altid med en laddning rawbars at mumsa på planet og väl på plats bunkrar jag upp med råa nötter och frukt. I stedet for supersøde drinks bestiller jeg vin eller cava, og jeg snacker oliver og spiser i stedet chips. Ofta findes grillet fisk eller skaldyr i nogen form på de fleste restauranter, og det er fantastisk beautyfood i kombo med en stor sallad. Samtidig er det vigtigt, at sjælen får sit, så selvfølgelig skal du teste lokalt bagværk og spise glas i solen.

Du er ikke bare kokboksforfattare utan även journalist och skönhetsredaktör. Hvilke hudvårdstips - til både mænd og kvinder - skulle du give som supplement til all god beautyfood?

-Solskydd ! SPF 30 året om er et must, tro mig. Og rengøring hver dag - også for herrer. Med fuktkräm kommer du långt, med serum blir hudvården mer resultatinriktad. Og for guds skull, tryck inte din snuskiga mobil mot kinden!

En typisk hudmenu i Maria Ahlgrens liv

Frukost

frukost_2017

- Til hverdag bliver frugtkosten oftest naturell yoghurt med mængder af tinade blåbär och hallon, frön, kakaonibs, kanel, gurkmeja, kardemumma och gojibär. På formiddagen hinkar jag kaffe med skummad havremjölk - jag har skummare på jobbet och det är så lyxigt.

Frokost

Beautyfood Maria Ahlgren

- Frokosten er forskellig. Jeg går ofte på pressluncher, og så bliver det ofte fisk, fordi jeg ikke spiser kød, eller så køber jeg sallad med masse grøntsager, quinoa, avokado og protein som lax eller bönor. Eftermiddagen byder på æbler, en rawbar og måske nogle bovetekex. Jeg er en sådan person, som spiser ofte, en "grazer".

Middag

smoothiebowl3

- Vardagsmiddagen bliver ofta frukostmat, som en enorm smoothiebowl med spenat, citron, lime, spirulina, proteinpulver og frusen mango, som jeg toppar med frön, bär, kakaonibs och chia. Til det nogle frøkex med rør. På kvällen blir det alltid te och några rutor mörk choklad.

BeautyfoodHvis du vil lave noget af Maria Ahlgrens 85 gode opskrifter og lære dig mere om beautyfood, finder du hendes fineste bog her.

LÄS MER: Frugtfavoritter på ny måde

LÄS MER: Sugen på supersallad