Elaine Eksvärd: Så tränar jag för att bli stark igen Image

Elaine Eksvärd: Så træner jeg for at blive stærk igen

I slutet av maj födde Elaine Eksvärd sitt andra barn, dottern Evelyn. På sin blogg berättar hon öppet om sin satsning för att få tillbaka sin styrka och gå ned gravidkilona, något som väcker reaktioner.
- Det handler ikke om mit udseende, det handler om min hälsa, siger hon.

elaineElaine Eksvärd træner hver dag og går hen til fitnesscentret. "Jeg har fået en vidrig person, som springer på löpbandet leendes og som gør en hage og ler. Forut avskydde jag den typen av människor och tänkte ´Måste de vara så hurtiga? ´ men nu är jag en av dem, haha," säger hon. Foto: Pressbild

Da retorikeksperten, föreläsaren och författaren Elaine Eksvärd, 33, födde sin och maken Gustav Eksvärds son Matheo för tre år sedan dokumenterade hon vägen tillbaka till den form hon hade innan graviditeten på sin blogg. I slutet av maj i år fick paret sitt andra barn, dottern Evelyn, och även den här gången är Elaine Eksvärd öppen med sina ambitioner att tappa gravidkilona och bygga upp sin styrka igen.

Nu er Elaine Eksvärd og familien på semester i Spanien, men det betyder ikke, at hun tager semester fra træningen. I januar skulle hun deltage i en crossfittävling i Halmstad, og forberedte sig på den.

- Jeg har trænet crossfit før, men aldrig været med i en konkurrence. Målet er at gøre frontsquats med 60 kilo i høst og blive bra på olympiska lyft. Jeg vil også kunne slå mine antal chins, förra hösten kunde jag göra åtta, nu vill jag kunna göra tio, säger hon.

Hvordan føles din krop?

- Efter forlossningen var jeg jättesvag og kunne knappt göra en knäböj utan att skaka. Jeg havde hørt, at træning under graviditeten gør det hurtigere at komme tilbage og undrade, hvordan de tænkte da? Men efter fem uger havde jeg lækt og nu føler jeg, at jeg bliver stærkere og stærkere for hvert træningspas, at grunden findes kvar.

Hvilke træningsmål har du?

- Främst att få tillbaka min styrka. Og så skal jeg og en norsk kompis springa milen i Oslo i september. Mitt mål där är att ta mig runt på under en timme, jag har aldrig gjort det så det känns spännande. Jeg er ingen løber, fordi jeg synes, at det er så træls at springe.

Hvad har du fået af reaktioner på, at du begyndte at træne så snart, efter at Evelyn kom til verden?

- Det har været lidt splittrat, de som kender mig forstår at det jeg mener med at komme i form er at jeg vil ha tillbaka min styrka. Det handler ikke om at få nok, uden at jeg vil kunne få kontakt med mine muskler på samme måde, som jeg havde forudset. Det er frustrerende at være under lækning og ikke kunne gøre det, jeg har gjort förut. Jeg trænede indtil dagen før min forløsning, jeg synes, det er fantastisk, hvad kroppen kan gøre. Det er mærkeligt, hvilken norm der gælder for os gravide, at vi skal ligge på soffan og spise glas. Jeg kunne gøre chins fram tills jag var i vecka 29 eller 30.

Du skriver ganska öppet om att du vill gå ner i vikt, är det känsligt att prata om kropp och vikt som nyförlöst?

- Absolut, det er jättekänsligt. Derfor forsøger jeg at balancere det og vil vise, at jeg ikke skammer mig over, at jeg har en mage nu og er overviktig. Det handler ikke om mit udseende, det handler om min sundhed. Når jeg alligevel holder på med Viktväktarna og forsøger at gå ned i vægt, synes jeg, at det er vigtigt at vise for forældre, at det ikke er noget at skæmme for, jeg ser ud så her, når jeg er nyforløst. Kvinder i særdeleshed skal ofte sammenligne sig med hinanden, jeg ved ikke hvorfor mange likställer at jeg træner med at jeg hetsar dig at träna? Jeg fortæller bare, hvad jeg gør, du behøver ikke følge mig.

Skulle du sige, at træning gør dig til en bedre forælder?

- Ja, træning gør mig til en meget bedre person. Jeg mår bedre og orkar mere og har energi til at springa runt och bära mina barn. De dage, jeg ikke træner, er jeg ikke en lige så glad person.

Hvad er det bedste, en partner kan gøre for at støtte en nybagt mor?

- Ikke værdera kroppen. Gustav har aldrig värderat min kropp, han ser till mitt välmående.

Er det vigtigt at skabe plads til træning, når man har fået barn?

- Ja, det er meget vigtigt. Jeg har lært Evelyn at slappe af, så jeg kan gå og træne i en og en halv time. Som min PT siger: "Du spiser, går på toa og sover, når du har barn. Det er ting, der er livsviktige. Men træning er også livsviktigt. Du vælger ikke bort at gå på toa när du fått barn så varför skulle du välja bort träning?".

elaine
I oktober regnede Elaine Eksvärd med at have bygget sin styrke op igen. Hun nægter at udfordre sig selv og arbejder hårdt for at nå sit mål. "Det er drivet med min træning, at se hvad min krop kan gøre. Det känns bra att kunna göra övningar som killar ibland inte kan", siger hon. Foto: Privat

Elaine Eksvärds sextips til andre nylivna mammor som vill hitta formen igen

  1. Sammenlign dig ikke med andre uden at finde ud af, hvad bare din krop kan gøre.

  2. Find positive billeder i andre nyförlösta mammor och se hur de går till väga.

  3. Kom i håb om, at du kan meget mere, end du tror.

  4. Titta dig inte spegeln, utan titta på vad du kan göra, titta på vikterna och se hur de ökar för varje gång.

  5. Tænk på at trappe op i hälsosam takt.

  6. Sätt inte "smal och snygg"-mål, utan sätt styrkebaserade mål. Det andet får du på köpet.

Fakta:

Navn: Elaine Eksvärd.

Ålder: 33 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Gustav Eksvärd, 39, och gemensamma barnen Matheo, 3 år och dottern Evelyn, snart två månader.

Gör: Retoriker, föreläsare och författare. VD for retorikbyrån Snacka Snyggt, författare till bland andra Vardagsmakt, Härskarteknik och Snacka snyggt. Läs mer på Snackasnyggt.se och Elaineeksvard.se.

Følg Elaine Eksvärd i sociale medier: Bloggen på Mama, Instagram @elaineeksvard og på Twitter @elaineeksvard.