Få styr på cykelsportens stilregler

Cykling er en fantastisk motionsform, du opbygger din styrke, får frisk luft og suser af sted på vejene. En følelse af frihed! Men hvis du ikke klæder dig passende på, skal du passe på stilpolitiet.

Hvis du har fulgt Tour de France-transmissionerne, har du uden tvivl lyttet til Roberto Vacchi og hans partner Anders Adamson, når de deler deres skarpe observationer, nysgerrigheder og meninger om cyklisternes strømpelængder. Cykelsporten lægger stor vægt på beklædning og udseende, både på eliteniveau og for amatører.

- Stil og profil er meget vigtigt! Det skal simpelthen se godt ud, cyklen og tøjet skal være en komplet pakke. I cykelkonkurrencer er cyklerne ofte malet efter trøjens farve," siger Roberto Vacchi, sportskommentator, tidligere elitecykelrytter og ambassadør for Craft.

Listen over stilregler kan væreras lang. Cykeltøj skal kun være stramt. Hvis det regner udenfor, skal du droppe den oppustede regnjakke - det er et alvorligt stilbrud. Dit tøj skal matche, og hvis du har en farvet trøje, skal farven på dine cykelbukser være den samme. Det er sikrest at have sorte cykelshorts på. Cykelbriller skal tages på, når du har knappet hjelmen, da brillestængerne skal hvile på ydersiden af hjelmens stropper.

Når du fotograferer din cykel, skal du sørge for, at kæden er på det øverste tandhjul, og hvis du stiger af cyklen, skal du gøre det i venstre side. Det er for at undgå at få en oliestribe på læggen, hvilket måske er den mest oplagte måde at afsløre sig selv på som nybegynder. At bryde stilreglerne er utænkeligt for en fuldblodscyklist, men hvis du føler dig flov over at have haft tubestrømper på på din sidste cykeltur, så bare rolig, alle begår fejl.

- I dag sad jeg på motionscyklen i fitnesscentret og havde desværre glemt at barbere mine ben, men det er jo, hvad der sker!

Besættelsen af stil og mode i cykelsporten stammer fra det faktum, at sporten altid har været sponsordrevet, og cyklisterne ønsker at vise deres sponsorer frem på den bedst mulige måde. Stilreglerne kan nogle gange virke mærkelige og endda skøre for udenforstående, men de skal ses som en del af kulturen, hvor stil er vigtig. Du skal se det som en mulighed for at klæde dig godt på.

- Stilregler er sjove! For mig er cykling som en fest, og hvad gør man til en fest? Jo, man klæder sig på. Man vil gerne være pæn og se frisk ud.

For begyndere, der lige er begyndt at cykle, kan det være svært at forstå, hvorfor stilregler er noget, man skal bekymre sig om.

- Hvis man ser på andre lande, følger de stilreglerne. Nogle cyklister tænker ikke så meget over, hvordan de ser ud. Jeg er ret sikker på, at hvis de opdaterer deres garderobe, bliver det endnu sjovere at cykle!

Nogle af Roberto Vacchis tommelfingerregler for at se rigtig skarp ud:

  • Lige ben! Og vær stolt af det, det er flot og ikke noget at skamme sig over.

  • Tænk dig godt om, når du køber cykeltøj! Køb tøj, der passer sammen. Vælg en yndlingsfarve, som du vil have på trøjen, så er der altid bukser, der matcher.

  • Gå efter sorte cykelbukser, det passer til alt, og du undgår uflatterende pletter, når det er mudret og vådt udenfor.

  • Helst hvide cykelstrømper og absolut ingen tubestrømper!

SHOP HER: Alt til din næste cykeltur

LÆS MERE: TEST! Cykelshorts til ham og hende