Fem övningar med yogablock Image

Fem øvelser med yogablok

Uanset om du er en halvstor nybegynder eller en rutineret yogi, har du fordele af yogablokken. Yogalæreren Janna Wellander viser fem øvelser, som kommer til at få dig til at elske de praktiske redskaber.

For yogalæreren Janna Wellander er yogablock, viktlösa gummiblock som påminner om tegelstenar i formen, en naturlig del av hennes yogautövande. Hon använder sig av blocken varje gång hon yogar.

- Du kan gøre så meget mere med en position om du har yogablock. Dels kan du bruge dem til at få styrke. I solhälsningen är det jättehäftigt att ha blocket mellan låren, ganska högt upp. Det gør, at du kan komme længere ned i fremspringet, og så at du stabiliserer og dermed ikke hænger i lederne. Når jeg har blocket placerat så upplever jag att jag inte översträcker mig, säger Janna Wellander, som bloggar på sin hemsida Jannasyoga.se.

yogablock
Ett exempel på hur ett yogablock kan se ut.

Men hon poängterar att yogablocken bara är ett hjälpmedel att ta till för att lära musklerna att klara av att göra en vis rörelse.

- Hvis jeg gør meget solhälsningar, kan jeg få känningar i ländryggen. Så tager jeg den med ro og bruger den.

Kan jeg bruger yogablok, selv om jeg er nybegynder?

- Ja, så behøver du dem endnu mere! For at komme i gang og bruge dem anbefaler jeg, at du tester. Det er ikke farligt at bruge yogablok og du kan ikke gøre dig illa om du tester. Googla og se, hvordan andre bruger det eller gå på en klasse iyengar yoga, som er en yogaform, hvor det bruges meget yogablock og andre redskap.

Hvor mange yogablokke skal jeg købe?

- To stykker, så du kan have en under hver hånd.

Fem gode øvelser med yogablok

1. Åbn og styrk akslerne med blok

janna wellander
- Læg hænderne på en eller to blokke i barnet og få et stræk af triceps samt åbning af axlarna. Tænk på at vride triceps ned mod gulvet, siger Janna Wellander. Foto samtlige billeder: Janna Wellander

janna wellander- I delfinens position kan du lægge en blok mellem hænderne og enten prøve siden af hænderne mod blocket eller håndflatorna. Dette engagerer armarna, axlarna og längs med övre sidorna av kroppen, bland annat serratus anterior. Det er en god måde at styrke alle inversioner på, og det er også en axelöppnande position.

2. Blokade som støtte i stående positioner

janna wellander-Vær forsigtig, hvisdu ikke er i gulvet, og hvis du gør det, er det rart at støtte en blok. Det kan give mere mobilitet i overkroppen, når du får noget at prøve fra på. Tænk på, at det ikke er til for at "sjunka" ind i klossen og at ikke kollapsa i axelleden.

3. Åbn indvendige lår og lommer

janna wellander- Hvis du har let ved at oversträcka knäna i sittande positioner så är en kloss skön att ha under just knäleden. Det er også skønt at lægge en kudde eller filt under den bageste del af sættet for at få en fremadrettet ophængning af bækkenbunden. I liggande fjäril kan du ha klossarna under låren på olika nivåer. Musklerne kan lettere slappna af, når de har stöttning og då får bindväven en chans att sträckas ut. Det går også bra at lægge filtre eller kuddar under låren.

4. En skøn afslappning for ländryggen

janna wellander- Læg klossen præcist under korsbenet. Den hårda delen precis över sätet, innan ryggkotorna börjar. Hvis du tager benene op mod taket og prøver at få korsbenet ned mod klossen, så skal det føles stabilt, ikke som at du behøver at balancere eller spænde magmusklerne specielt meget. Placera sedan fötterna ned i mattan lite bredare isär och låt knäna luta sig mot varandra. Det her er meget godt for min ländrygg, men det fungerer ikke for alle. Testa och utforska. En hård variant er at lægge benet op mod vejen og have klossen eller et bolster på samme sted, under korsbenet (sacrum).

5. Underbar bryst- og axelöppning

janna wellander- Læg en klods på tvären precis under nedre tippen av skulderbladen. Den andra under huvudet.

janna wellander- Placera klossarna på den höjd som känns bra för din rygg och nacke. Du skal kunne slappna av i positionen och inte få ont någonstans.

janna wellander- Ännu skönare är att ha ett bolster och, om du vill, klossarna i samma position därunder. Her får det parasympatiske nervesystem ta over.

LÄS MER: Vælg ret yogamatta