Grönt protein – så funkar det! Image

Grønt protein - så funkar det!

Den plantebaserede omkostning er trendmæssig, men det her med protein kan føles lidt knepigt. Her er alt, hvad du skal vide om grønne proteinkilder.

Har du råd til at spise mere plantebaseret, men er det ikke nok at få alt det, du har brug for, i dig? Visst kan du tænke på lidt ekstra, når du spiser vegetarisk, men på det store hele er det ikke krångligare at vælge grønne proteiner frem for animalske. Oron beror till stor del på att få faktiskt vet vad protein är, menar Therese Elgquist som är aktuell med boken The New green protein.

- Protein er for mange lige med muskler og at det er vigtigt for at blive mæt. Men nogenstans er det blevet forvrænget. Vi ved ikke, hvad protein gør, og mængden af protein, som er nødvendig, er blevet forværret. Man tror, at man skal spise svinmycket protein, når virksomhedernes proteinberikar er så meget mat! Är man inte intresserad utan bara tar till sig det som står på löpsedlarna missar man en stor del, säger hon.

Boken är tänkt som en hjälp för alla som vill äta växtbaserat, oavsett om det är varje dag eller en dag i veckan, och vara säkra på att få i sig allt man behöver. Der findes både recept og matnyttig information om, hvordan du kombinerer forskellige grønne proteiner med hinanden.

Hvad er vigtigt at tænke på vedrørende protein, når man er syg?

- Protein er jo kroppens byggestenar, de bygger op og reparerer alle celler og enzymer, vores hormonsytem og vores immunforsvar. Men for at proteinet skal kunne bruges, er det vigtigt at spise tilstrækkeligt mange kalorier per dag. Hvis du spiser sallad og grøntsager, skal du spise mere for at frigøre lige så mange kalorier, som når du spiser kylling eller potatisgratäng. Ligger man på et underskott hele tiden kommer proteinet ikke kunne bruges til at bygge op og reparera kroppens celler (däribland muskelceller som bygger upp muskler) utan används då i första hand som energi. Det allervigtigste er at spise tilstrækkeligt meget og varieret.

New Green ProteinTherese Elgquist er matskribent, matkreatör og stylist. Inspirérras af hendes madlagning på Instagram @plantbasedbytess.

Så længe du ikke er elitidrottare og træner fire gange om dagen, er det i princippet umuligt at drabbas af proteinbrist. Men det kan være godt at vide, at der findes forskellige typer protein.

Skillnaden på växtbaserat och animaliskt protein är att animaliskt protein innehåller alla essentiella aminosyror; de byggstenar som måste tillföras genom mat. Der findes mange forskellige typer aminosyrer, og ingen af dem kan kroppen ikke selv producere.

- I växtbaserat protein, med vissa undantag, så finns inte tillräckligt stora mängder av de essentiella aminosyrorna i ett och samma protein. Men så er koppen så fiffig, at du får i dig alle aminosyrer ved at kombinere forskellige plantebaserede proteiner i forskellige familier. Cerialer, som er havre og mælkeslag, sammen med baljväxter giver et fuldværdigt protein. Og du behøver ikke spise det i samme tugga eller måltid. Hvis du spiser havregrynsgrød til frokost og hummus til frokost, så får du i dig forskellige aminosyrer under samme dag.

Hvad er nødvendigt for trænende veganere?

- Baljväxter! De kan variereras på tusen olika sätt. Du kan rosta kikärtor, göra en bönröra, blanda i sallader eller ha på frukostmackan. Nötter och fröer är andra bra proteinkällor som ger en härlig textur. Siden synes jeg, at quinoa og durra er superbra. Bare at koka och ha i sallader. Soja er også godt og indeholder desuden fuldt værdifuldt protein.

Hvad er dine tre bedste plantebaserede proteiner?

1. Bovete

- Jeg kan lide bovete väldigt mycket, antingen helt bovete som blötläggs till raw food bakverk eller gröt. Du kan også have det i smoothies for en krämig konsistens. Eller rostat bovete som topping på alt fra frukostgröt til middagssalladen! Det er desuden en fuldvärdig proteinkälla.

2. Quinoa

- Det er en anden superproteinkilde. Enkelt at koka och ha i allt från biffar och sallader till wraps.

3. Kakao

- En doldis er kakao. Der får man måske ikke i sig største mængder protein, fordi vi ikke spiser så store mængder. Men det er sjovt at vide, at du får i dig protein, når du laver sötsaker og kärleksfulla raw mums!

new green protein _omslagSugen på at læse mere om grønne proteinkilder, eller laga ett gott vegorecept? HÄR hittar du Therese Elgquists nya bok.

SHOPPA HÄR: Långa tights

LÄS MER: Borde du äta mer protein?

LÄS MER: Veganmat för nybörjare