Gröt på nytt sätt Image

Gröt på nytt sätt

Linda Bryme er diplomerad kostrådgiver og skriver bloggen Härliga vardag. Her deler hun med sig af tre goda grötrecept.

- For mig tog det lang tid at finde kärleken till gröt, jag tyckte aldrig att jag blev mätt. Tills jag kom på att det behövs mer än vatten och gryn. Med flere ingredienser, i og på grøden, holder jeg mig mæt i timer på grøden. Det behøver kolhydrater, fedt og protein for at blive mæt og tilfreds!

Mjölkkokt havregrynsgröt (bilden ovan) 1 dl havregryn, lite psylliumfrön och chiafrön, koka i hälften mjölk (gärna kokos) och hälften vatten.

- Smaksätt med antingen kanel, kardemumma eller kakao. I slutet har jag i ½ mosad ekobanan med 1 msk jordnötssmör och blandar. Avslutar med att servera med ljumma hallon!


ugnsbakadUgnsbakad havregrynsgröt som smakar morotskaka

1 dl havregryn, 1 eko æg, 1 liten finriven morot, 3 msk valfri mjölk, 1 tsk kanel, 1 tsk bakpulver, lite salt.

- Læg alle torra ingredienser i en bolle, riv morot og tillsätt den med ägg och vätska. Rør forsigtigt sammen. Hæld i en lille form og stil i ovnen på 200 grader i 15-20 min. Toppa sedan gröten med vispad turkisk yoghurt och vaniljpulver!

mugcake

Mugcake / grøtmuffins

½ eko banan, 1 eko æg, 1 dl havregryn, 1 msk kokosflingor, 1 msk äppelmos/sötpotatismos/pumpapuré, en skvätt kokosmjölk, 1 tsk bakpulver.

- Lägg alla ingredienser (förutom bakpulver) i en hög mixerbunke. Mixa slätt och tillsätt bakpulver, rör försiktigt om. Häll upp i en smord kopp (ganska stor). Micra på højeste effekt i 2 min. Stjälp ur kakan på tallrik och toppa med sås gjord på vispad turkisk yoghurt och äppelmos/sötpotatismos/pumpapuré plus nötsmör, avsluta med en dust kanel.