Guide: Allt du behöver veta för att åka skidor med barn Image

Guide: Alt du behøver at vide for at køre skidor med barn

At tage med børnene i fjeldene er ikke noget problem, hvis du ved, hvilket udstyr du har brug for. Her er alle de tips, du har brug for!

Læg ikke skidorna på hyllan bara för att du har fått barn. Det er fremragende at tage med de små ud i backen, allerede fra en ganske ung alder. Skidfantasten Sanna Moen, 32, har gjort fem sangerinder i Åre og Alperna og tog med sin søn Eldar til fjälls allerede da han bare var et halvt år gammel. Så slap hun op i vandet på 2.000 meters højde. Men han stod ikke på et par skidor, før han var to og et halvt.

- Det var lidt tidligt i erlighetens navn, han var stadig ganska sladdrig i kroppen. Det skiljer sig från barn till barn, men är de stabila och har bra kroppskännedom så kan det gå bra så tidigt, men innan dess är det ingen idé. Året efter, da han var tre og et halvt, gik det betydeligt bedre, siger Sanna Moen.

Hvordan skal jeg som voksen være, hvis jeg vil rejse med mit barn så tidligt?

- Det beror lidt på, hvor tungt barnet er, og hvor branta backar du tænker åka i, men du måste vara en ganska säker skidåkare och kunna bromsa och hålla emot.

Er jeg forpassad till gröna backar om jag har barn med mig?

- Nej, vi tog med Eldar op på toppen og åkte ned, det syntes han var jätteroligt. Men så fik min mand ta de brantaste partierna, för jag orkade inte hålla emot tillräckligt. Det beror altså snarere på dig end på barnet om du klarar av röda och svarta backar med barn eller inte.

Hvor længe kan jeg sætte sele på børnene?

- Når børn er ældre end fire, behøver man ikke sele. Det er noget, der hjælper dem med balancen i begyndelsen, men barn lærer sig hurtigt og er ikke rädda på samma sätt som vuxna är. Hvis du selv er en usikker skidåkare, skal du dog købe skidlektioner til børnene. Ha selen som ett bra komplement om du ni rör är över ett helt skidsystem, då kan ni använda er av den i de brantare partierna.

Har du et godt tip til alle skidsugna forældre derude?

- Selvklart at have små snacks lättillgängligt. Et stykke russin eller kex, som du nemt kan spise og hurtigt fylde på energidepoterne. Det fungerer også meget bra som muta og positiv förstärkning.

Kan jeg tager med børnene på afterski?

- Det tycker jag, för det brukar vara god stämning. Men gå ikke på en vild afterski, hvor folk er berusede, uden at gå på en rolig, hvor man lige så gerne kan købe en kop varm chokolade som en øl. Barn är sjukt trötta efter att ha kört en hel dag i backen, så de somnar snabbt.

skidåkning med barn
Sannas man Kalle åker bakom Eldar i backen.

Packliste til børn, der skal åka skidor

  • Sele
    - Sele er et godt supplement, hvis du har et lille barn med dig og kører i ryggen, som er brillant, når barnet klarer sig selv.
  • Handskar
    - De må gerne være i en lidt længere model, som går op på armen, eller gå innanför, så det ikke bliver något glapp mellan jackmudden och handsken. Handskarna ska vara fodrade och vattentäta.
  • Goggles
    - Køb et par bra skidglasögon där glaset inte är för plastigt och grumligt. Det er lige så irriterende for et barn som for en voksen at ikke kunne se.
  • Hjälm
    - Det er givet, at alle børn skal have hjælp på sig, det gælder alle voksne også for den del. Hyr du skidor får du oftast hjälm på köpet till barn.
  • Skidor och pjäxor
    - Eftersom barn växer så himla fort måste du kanske köpa ny utrustning varje år. Derfor anbefaler jeg, at du køber skidor og pjäxor, så får du også eksperthjælp til at få det til at sidde godt.
  • Samlet
    - Det er måske ikke så pænt, men det er definitivt det mest praktiske. Tar du med ett barn ut på fjället så kommer hen att bli trött och det kommer bli frustrerat över att hen ramlar, så det sista du behöver är gnäll över snö i byxorna eller på ryggen.
  • Underställ
    - Köp ett sjukt bra underställ som inte är stickigt, det bästa är merinoull eller syntet. Barnet kommer til at blive meget varmt og svettigt, så et bomuldssæt er ikke optimalt.
  • Fleece-ställ
    - Byxor og tröja i microfleece over understället är perfekt under overallen.
  • Skidstrumpor
    - For at undgå at kalde tår skal børnene naturligvis have ordentliga skidstrumpor. Snåla inte, varför skulle barn inte ha samma bekvämlighet som vuxna?

    sanna eldar
    Lilla Eldar og Sanna Moen ude i backen.