Guide: Så hittar du rätt cykelskor Image

Guide: Så finder du rigtige cykelskor

Cykling er en superhärlig och rolig sport. Men hvordan skal du vide, hvilke cykelskor der maksimerer oplevelsen? Vi har taget hjælp af en ekspert fra Giro!

Shoppa direkte: Cykelskor

Ett bra och miljövänligt sätt att ta sig fram, en rolig aktivitet, grym motion... fördelarna med cykling är många! Når du begynder at cykle, indser du måske, at der er masser af måder at gøre cyklingen endnu roligere, lettere og bedre på. En af de grejerna er at cykla i riktiga cykelskor. Men at vide hvilke du skal vælge - og var du sa börja leta - kan vara knepigt. Vi har tagit in experthjälp i form av produktspecialister från ett av märkena som finns i vårt utbud, Giro.

Hvad er en cykelsko?

- En cykelsko er lavet for at du skal kunne cykle bedre og hurtigere. Den er som regel fremstillet af et stof, der er så blødt, at det kan tåle at ligge under sommeren. I visse tilfælde er den lavet af nogen form for læder eller kunstläder for en tajt passform og for at skon ska forma sig efter foten, förklarar Sebastian Högdahl, produktexpert på Giro och fortsätter:

- Sulan på en cykelsko er styvare än på en vanlig sko. Det er for at kraften skal gå ner i pedalerna. Sulan tillverkas i antingen nylon, karbon eller en blandning. De fleste skor har nogen form for spændingssystem, enten kardborrespännen, klick-spännen eller BOA-spännen, hvor man bare passerer formen med hjælp af en ratt.

Hvorfor skal jeg have cykelskor og ikke almindelige skor?

- Eftersom du sidder fast med skon i pedalen blir pedaltrampet väsentligt effektivare eftersom du kan behålla kraften genom hela pedalvarvet, och det är lättare att vara avslappnad på pedalerna. Cyklingen bliver helt enkelt meget mere effektiv med cykelskor og clipspedaler sammenlignet med almindelige standardpedaler, siger Sebastian Högdakl och fortsätter:

- Cykelskor sidder generelt tæt på almindelige skor for at foden skal sidde på plads, når man tramper. Sulan er heller ikke lige så høj som på en almindelig sko. Du vil have fod så tæt på pedalen som muligt og ikke have for meget materiale som bygger op.

Hvordan kan jeg se, hvilke klosser og pedaler jeg skal have?

- Pedaler og pedalklosser findes i to udgaver: en type til mountainbike (mtb) og en til landevejscykling. Mtb-pedaler er mindre i størrelse, oftest fremstillet i stål eller aluminium, med en låsningsmekanisme, hvor pedalklosser, der fæstnes under skon, klikker i. Pedalklosser fæstnes med to skruvar under skon og er indbygget en smule i sulan, for at det skal være lettere at promenere i skon.

Der findes forskellige mærker på pedaler, men de fleste bygger på samme teknologi. Shimanos SPD-system (Shimano Pedaling Dynamics) er det mest almindelige og kendte system på mtb-pedaler, og de har ingen clips.

Landsvägspedaler er større med længere og bredere anlægningsyta for bedre kraftoverføring. Klossen er også større og fastgøres oftest med tre skruvar.

I- og urklicket fungerer på lignende måde på mtb- og landsvejspedaler, også hvis de ser meget forskellige ud. Både modellerne klikker i snett uppifrån/framåt og klikker ur genom att vrida foten ett kvarts varv utåt.

Cronk_knit_1300_giro.jpgCykelskor til mtb, landevej eller spinning? Lær alt om klosser, pedaler og clips i vores store cykelguide. Se vores udvalg af cykelskor her.

Hvilke kategorier inden for cykler er det?

  • Mountainbikeskor til SPD-pedaler (clips): Har oftest lidt større materiale på ovansiden for at tåla mer slitage, smuts och väta. Clipsen, som sidder fast i pedalen, sidder en smule inde i yttersulan med gummidobbar runt om for at du lättare ska kunna promenera när du behöver kliva av cykeln i skogen.
  • Landsvägsskor för clips: Har oftast en tunnare ovandel än mountainbikeskor för en tajtare passform, lägre vikt för att hålla fötterna svala. Till skillnad från MTB-skor har landsvägsskorna en helt slät sula utan gummidobbar runt clipsen. Landsvejsskor er ikke lige så bekväma att promenera i då hela pedalklossen är framme.
  • Mountainbikeskor for platta/standardpedaler (flats): For de cyklister, der ikke føler sig trygge ved at sidde fast i pedalen, findes der i dag rigtig gode cykelskor, også til almindelige pedaler. Disse har en helt flad, lidt bred sula med en yttersula i gummi for at du ikke skal halka av pedalen. Disse sko er ofte lidt mere som en almindelig sneaker, men de er lavet til mountainbikecykling og har en større ovansida. Mountainbikeskor til platta pedaler kan bruges til både almindelig mountainbike så vel som tuffare trailcykling og downhill.
  • Spinningskor: Også i spinningsalen skal du have et par skor, der passer sammen med pedalerne. Nogle bruger mtb-skor, når de træner spinning. Men det findes naturligvis særlige spinningskor at købe. Principen for spinningskor er præcis den samme som for andre cykelskor. Den type pedaler, der bruges i spinningsalarerne, er SPD-pedaler. Det betyder, at du behøver klosser, som er tilpasset til den type pedaler. Læs mere om spinningskor her

Hvad skal jeg tænke på, når jeg skal købe cykelskor?

- Først og fremmest skal du sidde bra. Tænk på, at en cykelsko skal sidde stramt på foden, stramt i en almindelig sko eller løvsko, for at undgå at foden rører sig i skoen. Eftersom sulan er styv på en kan det upplevas som at skon glappar när man lyfter på hälen, det är för att sulan inte kan böjas i tådelen. Det er oftest ikke noget problem, når man sidder på cykler og tramper, fordi man ikke har samme bevægelse i fotleden ved cykling som ved promenad og löpning.

Selv om der findes forskellige typer cykler til mountainbike og landevej, er det vigtigt at bruge mtb-cykler også til landevejscykling, frem for alt til dig, som er nybegynder eller forstagångsköpare af cykler. Landsvägsskor i skogen ska dock undvikas då det lätt fastnar smuts i klossarna och de är betydligt svårare att promenera i.

Er du derimod mere erfaren cyklist er det en bra idé at vælge rätt typ av sko för ändamålet. Har du en landsvejscykel og kender dig bekväm med at sidde fast i pedalerna kommer du ha nytta av att investera i ett par skor ämnat för landsvägscykling.

Hvad er unikt med Giros cykelskor?
- Giros cykelskor kendetegnes især af passformen. Når Giro bestemmer sig for at satse på cykelskor, ansætter man en designer, der kommer fra fodboldafdelingen på et stort mærke inden for sko- og sportsbranchen. Efter en grundig markedsanalyse kommer man frem til at mange parametre hos en lyckad fotbollssko även kunde föras över till en cykelsko, som passform, känsla och styvhet.

SHOPPA NU: Cykelskor

LÄS MER: Så vasker du din cykel som proffset