Guide: Så väljer du rätt skidhjälm Image

Guide: Så vælger du ret skidhjälm

Det kan krylla av frågor inför ett skidhjälmsköp. Hvordan skal skidhjälmen sidde? Hvilken skidhjælp er bedst? Vi har talt med tre eksperter - på Volc, Sweet Protection og Salomon - som har fuld koll på, hvordan du skal finde skidhjälmen, der passer dig.

At have hjælp i skidbacken er en selvklarhed. Der findes utroligt mange forskellige skidhjälmar, og det kan være svært at vide, om du skal begynde at lade være. Hvordan kan du mærke, hvad der er rigtigt for dig? Og hvordan skal en skidhjälm egentlig sidde? Självklart vill du ha en snygg hjälm, men det viktigaste av allt är passformen, och att hitta rätt storlek.

- Skidhjelmen ska sitta rakt på huvudet och inte luta bakåt. Den ska vara tight utan att trycka på någon del av huvudet, förklarar Helena WendebergVolc.

Den ska sitta tight alltså, men hur vet jag om en hjälm sitter lagom tight eller för tight?

- Spänner det någonstans på huvudet sitter den för hårt. Den skal sidde hurtigt, men ikke klamt, helt enkelt. Du ska inte ha mössa under din hjälm, se till att ta av den innan du börjar prova hjälm, fyller Malin AnderssonSalomon i.

Hvilken størrelse skal jeg have på skidhjälmen?

Det er enkelt at finde den rigtige størrelse på skidhjälm. Ta ett måttband, mät sedan runt huvudet strax ovanför ögonbrynen och ovanför öronen. Måttet du får är ditt huvuds omkrets. Centimeter plejer at blive overført til storlekar i Small, Medium, Large og så videre i tillverkarnas storlekstabeller. Beroende på varumärke kan måtten skilja sig åt - så titta noga i tabellen.

- Vores tabeller viser både tum og centimeter, siger Tony TorbiörnssonSweet Protection.

SWEET_AASNES_SVERREHJORNEVIK-6810-(1).jpgBeroende på tillverkare kan storlekarna skilja sig åt i antal centimeter. Se nøje på størrelsestabellen!


Hvordan skal jeg tænke, når jeg skal købe skidhjälm til barn?

- Når du køber skidhjälm till barn är det väldigt viktigt att köpa en storlek som passar nu och inte en för stor hjälm som barnet kan "växa i". Den ska, precis som på vuxna, sitta tight utan att klämma eller göra ont, säger Malin Andersson och fortsätter:

- Barnhjälmar är precis som vuxenhjälmar justerbara i någon mån, så barnet kommer kunna använda hjälmen en längre tid.

Hvordan skal hakremmen sidde?

- Relativt stramt. Som måttstock ska du få in två eller tre fingrar under remmen, men inte på bredden. Remmen skal förstås inte strypa åt, men den ska inte sitta så löst att du kan dra upp den över hakan.

Gør skaktestet

Det er en enkel måde at teste, om hjælperne sidder tilstrækkeligt stramt eller ej. Det kaldes for skaktestet.

- Skaka på huvudet när du har hjälmen på dig och har knäppt den. Rör den sig sitter den för löst, säger Tony Torbiörnsson på Sweet Protection.

Hvorfor er det så vigtigt, at hjælperne sidder perfekt da? Jo, det har förstås med säkerheten att göra. Har du en skidhjälm som sitter fel, till exempel för löst, skyddar den dig inte om du ramlar.

- Hvis hjælpen sidder for tæt på, risikerer du at få den tilbage. En hjælp har du for at den skal bruges, hver åk, siger Helena Wendeberg.

sweet.jpg"Hvis hjælpen sidder for tæt på, risikerer du at få den tilbage", siger Helena Wendeberg på Volc. Se derfor til, at din hjælp ikke bare sidder bra uden også bekvämt.

Vælg en CE-mærket hjelm

Du har sikkert set et mærke i hjelmen, CE. Det betyder, at de er godkendt i henhold til EU-standarden. Nogle hjælpere har mærker i hjælpere, andre udenpå og nogle på kartoner, som hjælpere kommer i. De fleste hjælpere på markedet i dag har den her mærkning, og det er vigtigt, at du køber en CE-mærket hjælper. Så ved du, at den er testet og godkendt til at kunne beskytte dig på en korrekt måde. Alle skidthjælpemidler, der sælges på Sportamore, er naturligvis godkendt i henhold til gældende EU-standard.

Ventilerad skidhjälm eller ej?

Om en hjelm skal have ventilation eller ej, afhænger af, hvem du spørger. Mange synes, at det er skønt at have en hjelm med ventilation, hvis du har en varm dag, eller hvis du har det så intensivt, at du bliver meget varm og svedig. Men en hjælp må ikke have ventilation for at være bra.

- Det kan være rart med ventilation i hjelmen, fordi den hjælper overskudsværterne med at transportereras væk fra kroppen, siger Helena Wendeberg.

- Det findes hjælp med justerbar ventilation, og med statisk. Ventilation kan påvirke prisdannelsen, og så er det en fråga om du er frusen af dig eller svettas lätt, fyller Malin Andersson i.

salomon.jpg Undvik "turistglipan" mellem goggles og hjelm ved at vælge produkter fra samme producent.

Hvad skal jeg bruge goggles til?

- Et godt tip er at vælge briller fra samme mærke, som du vælger hjelm til. Så ved du, at de sluter tätt överallt och slipper att det kommer in vind eller snö, säger Malin Andersson.

- Vælger du både briller og hjelm fra Sweet Protection, garantererras dig en "perfekt pasform". Det skal ikke være nogen glipa mellem hjelmens nedre kant i pannan og skidglasögonens övre kant, siger Tony Torbiörnsson.

- Oavsett vad du väljer: prova goggles och hjälm tillsammans, för att se att de passar ihop, fyller Helena Wendeberg i.

SHOPPA HÄR: Alle vores skidhjälmar

LÄS MER: Så vælger du rigtige pjäxor til børnene