Guide: Välj rätt träningsväska Image

Guide: Vælg den rigtige træningsboks

Plats för matlåda och dator? Ryggsäck eller axelremsväska? Så her finder du en vej med rigtige funktioner til dig.

Du som træner meget kender sikkert igen dig i al problematik omkring træningsväskor. Antingen er de snygga men alldeles för små och det slutar med att du ändå kånkar träningsskor i handen på väg till gymmet. Eller så er den i perfekt størrelse og har alt, hvad du ønsker, men den passer måske ikke rigtigt til dit pæne joboutfit.

Hvis du skal træne efter jobbet, kan du have brug for mere end bare træningsudstyr, som matlåda eller computer, og hvilke træningsväskor klarar det egentligen? En bra träningsväska kan faktiskt underlätta logistiken kring träning så innan du shoppar bör du fundera på hur du kommer använda din väska. Linnea Bengtzing er produktekspert på Kari Traa og har koll på alle detaljer, når det kommer til træningsväskor.

- Kommer du cykla eller promenera med den? Vælg da en ryggsäck med sköna axelremmar. Kommer du ikke bare have træningsgrejer i den uden også andre sager? Så kan det være godt med en større vest, der har flere forskellige fag. Hvis du bærer rundt på både en træningsboks og en separat computerboks, kan det jo være smart at tænke på, at begge veje ikke bør være rygsækmodeller allerede ved indkøb.

Hvilken træningsboks du foretrækker, er naturligvis en smaksak, men det findes for- og nackdelar med alle modeller. En ryggsäck fördelar vikten jämnt över axlarna och är bra om du behöver ha händerna fria, men en varm sommardag efter ett svettigt morgonpass finns en risk att eftersvettningarna letar sig fram på jobbskjortan under ryggsäcken. Så foretrækker du måske en taske, som du bærer i hånden eller over akslen.

For at väskan skal holde længe skal materialet være slitstarkt. Stora träningsväskor behöver du oftast ställa ner på marken, därför kan det vara en bra idé att titta efter en modell som är förstärkt i botten. Når det gælder detaljer så som fag og andre finesser er det bra at fundera på vad du ska packa ned i väskan.

- Det er altid godt med fag til värdesaker og småsaker. Jeg plejer at lægge til eksempel laddare og kort i de små facken på utsidan av väskan och kläder i det lite större facket på insidan, så har man koll på grejerna.

En träningsväska bör tåla lite regn och rusk så att du kan ha den oavsett väder. Träningsväskan packas och bärs fram och tillbaka, proppas in i skåp och utsätts för fukt och smuts. Også den mest perfekte træningsvæske kan begynde at lukkes, for at slippe dette skal du altid pakke ur og vädra väskan så hurtigt som muligt efter træning.

- Morgontränar du och måste låta väskan stå hela dagen innan du kommer hem så är det smart att låta den vara öppen så det kommer i luft i alla fall, om du inte vill pynta kontoret eller bilen med dina svettiga träningskläder. Jeg skulle også rekommendera att ha en skopåse till skorna och en separat necessär så inte tvålen råkar läcka ut i väskan.

3 hurtige tips:

  • En klassisk rygsæk rymmer normalt op til 30 liter, hvilket kan oversættes som det nødvendigste. En større väska rummet flera ombyten, skor, handduk och även dator.
  • Kom ihåg att vädra väskan.
  • Titta efter fack du kan komma att behöva, som plats för dator, skor eller värdesaker.

SHOPPA HÄR: Væskor og rygsække

LÆS MER: TEST: Vores bedste træningsveje