Haglöfs Eco Proof Jacket – skapad för att kunna lagas Image

Haglöfs Eco Proof Jacket - skabad för att kunna lagas

Att reparera i stället för att slänga är grundidén bakom Haglöfs nya prisbelönta skaljacka som du enkelt kan laga om den går sönder. Her er alt, hvad du vil vide om vores mest bæredygtige skaljakke.

Tænk på en jakke, som du kan fortsætte med at bruge, også efter at den er blevet slængt på sin plads. Som du slipper slänga bara för att dragkedjan gått sönder, utan kan laga i stället för att ersätta med en ny. Det er hele tanken bag Haglöfs Eco Proof Jacket - en prisbelønnet skaljakke, som er designet til at kunne lagre.

- En del af hemligheten är att välja ett visst material och andra komponenter som påverkar hållbarheten, men vi ville vrida det ett varv till och hitta smarta lösningar i själva designen som gör den mer hållbar, säger Jenny Kjellbom, kläddesigner på Haglöfs.

Haglöfs er et mærke, som siden længe holder et højt niveau, når det kommer til bæredygtighed. Store dele af kollektionen er fremstillet i Bluesign-godkendt materiale, og at værne om miljø og natur er en del af Haglöfs DNA. Med Eco Proof Jacket tog designteamet yderligere et skridt.

Det er en vandtæt, fluorkarbonfri hardshelljakke med Proof Eco-membran og et ydermateriale lavet af 52 procent genvundet polyester. Både ydermaterialet, membranet og indersiden, som beskytter membranet, er helt lavet i polyester, hvilket er usædvanligt, når det kommer til skaljakker, men rigtig bra, eftersom det gør jakken genvindingsbar.

SHOPPA HÄR: Spana ind alle vores skaljakker fra Haglöfs

Till och med dragkedjan är en speciell Bluesign-godkänd variant från YKK som specialtillverkas i Japan. Flere dele af jackan kan desuden bytas ut om de går sönder - och dragkedjan är en helt ny innovation.

- Et område, som er særligt udsat på en skaljakke, er frontdragkedjan. Det er ofte den, der går ned først, og den er desuden svær at lave selv, fordi sømmen må tejpas for at bevare vandtætheden. Det unikke ved den her jackan er bare dragkedjan, som er insydd på ett helt nytt sätt med dubbla slån på baksidan, förklarar Jenny Kjellbom.

Eco PROOF_I4A0556.jpg Eco Proof Jacket er den perfekte allroundjakke, der passer til de fleste aktiviteter og vejr. Den er lige anvendelig i stan som ute på vandring.

Mange plagg slænger sig helt i onödan när endast en liten detalj gått sönder, som dragkedjan, och det här är ett sätt att reclaima lite av den lappa-och laga-kultur som tidigare var väldigt stark i Sverige.

- Hvis dragkedjan på Eco Proof Jacket går sönder, kan du enkelt själv sätta på en ny med hjälp av en symaskin utan att jackan förlorar sin vattentäthet. Det eneste, du behøver, er at kunne spytte op i en raksøm, sy fast en dragkedja og gøre en ny raksøm, siger Jenny Kjellbom.

At kunne skifte ud forskellige komponenter af jackan var en vigtig del for designteamet, men også at plagget var lige så funktionelt som andre skaljackor.

- Du kan bare lave en jacka helt uden features og justeringer, men nogenstans står vores grund for funktionalitet. På vores jackor skal du bare kunne huvan, nedtill, ärmsluten och så vidare.

Haglöfs Eco Proof er derfor en funktionel jacka med et klassisk formsprog og mange smarte detaljer, som kan bytas ut og repareras.

- Den skal kunne repareras og repareras år efter år, så det er vigtigt, at den ikke føles omodern om ti år. Vi forsøgte at holde et klassisk formsprog og farvesætte jackan i farver, som ikke bliver omoderne. Alt for at maksimere chancerne for, at jackan forbliver i garderoben i 20 år.

Eco PROOF_I4A0850.jpgDragkedjan er en detalje, som designteamet er meget stolte over. Den giver også jackan et helt nyt look sammenlignet med tidligere skaljackor.

Hvor længe kan jeg regne med, at den her jackan holder?

- Det er jättesvårt at sige og beror så klart på hvordan du bruger den, men vi har en tanke om 5-20 år og håberningsvis mere om du reparerer den og giver den kærlighed. Om du återimpregnerar, tvättar och sköter den som man ska. Vi siger "Ikke for evigt, men for livet".

Hvornår kan jeg bruge den?

- Det er en superbra allround-outdoorjacka. Du kan have den, når du går ud i skoven og vandrer, på stan eller når du udsættes for mere rejält väder och vind. Den klarar av att det hällregnar. Tyget er tåligt og ikke så let, hvilket er usædvanligt for et polyestertyg.

Findes der nogle detaljer, som er værd at lægge mærke til lidt ekstra?

- Tyget har en diamantformet struktur til forskel fra de fleste andre skaljakker, som generelt set har en slap overflade. Det er et meget robust stof, og det er sådan, tyget er konstrueret til at skabe det her diamantformede look.

Hvad er du særligt stolt over?

- Som designer er jeg naturligvis stolt over dragkedjeløsningen, som jeg ikke har set hos nogen anden leverandør. Det er lidt vågat at gøre en jacka, som ikke ser ud som en skaljacka plejer at gøre. Man undrer sig over, hvordan den kommer til at tage imod, om kunderne kommer til at opleve, at den er vandtæt og så videre. Som designer føles det derfor kul at jackan mottogs så väl!

Hos os på Sportamore finder du Eco Proof Jacket for dam i grått/blått og blått. På herrsidan hittar du Eco Proof Jacket i svart. Rekommenderat pris är 2 995 kronor.

LÄS MER: Derfor er det vigtigt med en holdbar skaljakke

LÄS MER: Så vasker du din skaljakke