Massera bort hälsporre med Hypersphere Image

Massera bort hälsporre med Hypersphere

Har du fået helsespor eller er i hulfoten? Gør som basketproffset og massera bort smärtan!

Det er almindeligt at få en under fødderne efter at have løbet såvel som ved sporter med meget hopp. Når du bøjer stortåleden og kommer op på tå i en eksplosiv øvelse, eller i löpsteget, belastar du den långa senan under foten (plantarfasciit). Springer du og træner du väldigt mycket kan du överbelasta den, vilket leder till bland annat hälsporre eller annan allmän smärta i hålfoten - det vet basketproffset Frida Eldebrink.

- Jeg plejer at få et kig på siden af foden i perioder. Da kommer og går smärtan lite som den vill skulle man kunna säga, berättar hon och förklarar vidare:

- Ofta kommer det smygandes under en periode med mycket träning och löpning på schemat, till exempel under försäsongen. Jeg plejer også at få en i slutningen af sæsonen, når kroppen begynder at blive lidt slap og træt.

SHOPPA HÄR: Alle massagebehandlere og massageredskaber

Massera bort en hälsporre

At massera ett område på kroppen där du har ont gör så att du ökar blodcirkulationen vid just det specifika området, vilket sedan leder till att kroppen lättare kan läka det överansträngda området. Har du været under foden, kan du formentlig massere dig selv, men det er heller ikke forkert med et massageredskab, som ofte kan bidrage med en mere kraftfuld massage, end hvad et par tumre kan åstadkomma.

- Jeg plejer at massere under foden med en Hypersphere fra Hyperice gennem at jeg lægger den på gulvet, slår på den og derefter placerer foden ovenpå. Sedan pressar jag nedåt och rör foten över bollen i små, runda rörelser. Anpassa trycket efter vad som känns bra, berättar Frida Eldebrink.

- Siden plejer jeg at smøre i området under foden med antiinflammatorisk gel for at mindske inflammationen, som kan blive i og omkring senan. Ofta byter jeg til skor med meget dämpning. Nogle gange har jeg også bevist, at jeg skal bruge et særligt middel til at aflaste senan.

HypersphareFrida Eldebrink tipsar om Hypersphare från Hyperice för att råda bot på smärta under foten.

Så kender du igen symptomerne på helsesporre

Hvis du har haft helsespor tidligere, ved du præcis, hvordan det føles, men hvis det er første gang, kan det være svært at vide, hvilke tegn der tyder på, at du overanstrenger plantarfasciit.

- Til en begyndelse kender jeg mig oftest bare stel under foden, først når jeg så at sige trampar ut hela foten, så att senan och hålfoten sträcks. Sedan kommer smärtan, fortæller Frida Eldebrink.

Så længe du kender symptomerne, gælder det om at aflaste sengen og tage en pause fra træningen (ja, også hvis det er træls). Et andet sikkert tegn på, at det er dags at lade løparskorna vila, er om det gør som mest ont når du er avslappnad och kall.

- For mig er det oftest det værste, når jeg vakler, så er kroppen generelt lidt ekstra stel, før den begynder at komme i gang. Så plejer jeg at køre lidt med Hypersphere under foden for at värma op senan så at den får vakna till lite. Annars er det efter træningen, når kroppen får slappna af igen, som smärtan kommer tilbage.

Hälsporre och smärta under foten är en klassisk överansträngningsskada, och liksom alla överbelastningsskador kan hälsporre vara ganska utdraget.

- Det brukar ta ett tag innan det går över och oftast håller det i sig ett par veckor. Det gælder om at kende problemet igen tidligt. Jeg som er elitidrottare känner min kropp väl och inser direkt när jag är på väg att bli överansträngd, men är du på en mindre avancerad nivå gäller det att verkligen vara uppmärksam.

Knep for at behandle en hälsporre:

  • Massera undersidan av foten för att öka blodcirkulationen. Brug gerne et massageredskab som Hypersphere, som er specialdesignet til at komme til små punkter. Massagemaskinerne fra Hyperice er også kendte for at være virkelig kraftfulde, hvilket i mange tilfælde er bedre, end hvad du kan åstadkomma med egna händer.
  • Smörj med antiinflammatorisk gel. Det findes mange bra varianter som du køber receptfritt på apoteket.
  • Ta bort explosiva övningar, så som hopp, från din träningsrutin. Så fort du kommer op på tårna belastar du senan under foten mer.
  • Tejpa för att avlasta senan. Kontakt sygeplejerske eller naprapat om du er fundersam omkring hur.
  • Byt til løparskor eller træningsskor med en styvare sula som ger mer stabilitet till foten (du ska inte kunna böja ihop tån och hälen på sulan reds-anm). Ofta blir senan under foten överbelastad när du springer i mjuka skor, som tillåter stor rörelse av tåleden. En stelare sko förhindrar det.
  • Byt til løparskor eller træningsskor med meget dämpning i mellansulan, som er skonsamma mot foten och minskar stötar från hårda underlag. (Det bedste er om skon har en blød dämpning och stelare sula för att kombinera de två sistnämnda punkterna reds.anm).

SHOPPA HÄR: Alle massagebehandlere og massageredskaber

LÄS MER: Så behandler du en gubbvad