Här är löparskorna för dig som pronerar Image

Her er løparskorna til dig som pronerar

Før 2020 har skotillverkarna Saucony bestämt sig för att göra något nytt i sin produktion av stabila löparskor. Her er alt, hvad du behøver at vide om den nye innovation, og hvorfor du bør opdatere dig på en gang!

Hvis du har fået at vide, at du proner, har du sikkert sprunget i løpartikler med så kaldt pronationsstöd. Oftest er det ekstra støtte en uppbyggnad (kil) vid hålfoten, vars syfte är att stötta den fot som riskerar att falla inåt medan du löptränar. Den så kaldte pronationskilen har længe haft en permanent plads i de fleste skotillverkares utbud, men nu er det slut med det - ja, i alle tilfælde om vi spørger Saucony produktexpert Agne Karlsson.

- Vi har en helt ny strategi for foråret 2020, hvor vi blandt andet kommer til at stoppe med den traditionelle måde at tilvirke pronationsstøtte på. Uppdateringen kommer ske på alla våra stabila löparskor.

Samme følelse som en neutral løparsko

Skillnaden mot tidigare årsmodeller är att den vanliga pronationskilen byts ut mot ett nytt typ av stöd, där man jobbar med minimal uppbyggnad för hålfoten, men med en fastare dämpning på de ställen där en pronerande fot annars tenderar att "trampa igenom" sulan.

- Normalt sett brukar löparskor med pronationsstöd kunna bli ganska hårda och ge sämre löparkänsla. Med den nye måde at bygge støtten op på får du samme löparkänsla som en neutral löparsko.

Guide 13 SauconyDe vertikala och fullt synliga TPU-stavarna i sulan på Guide 13 är vad som gör skon så perfekt för dig som pronerar! I de kommende år kommer alle stabile sko fra Saucony for at blive brugt sammen med innovationen.

Stav af TPU

Den hurtigste løsning kommer på Saucony ved at fjerne pronationskilen og erstatte den med en vertikal stav af TPU-plast, som ikke klistres på hulfoten, men som er længere nede i sulans konstruktion.

- Risikoen ved at tilverka löparskor med pronationskil är att även du som inte behöver det kan råka köpa en pronationssko, kanske för att du är ovan vid löpning och tänker att lite extra stöd är säkert bra, berättar Agne Karlsson och fortsätter:

- Det som händer om du inte pronerar, men tränar i en löparsko med pronationskil är att du istället lider risk för motsatt problem, alltså att foten hamnar i ett supinerat läge.

Att supinera innebär att din fotled vinklas åt motsatt håll från vinkeln på en pronerande fot och att du faller utåt istället för inåt. I förlängningen kan det ge smärtor och förslitningsskador på knälederna, men den risken har Saucony nu minimerat.

- Med vår nya konstruktion funkar en stabil löparsko både för dig som pronerar och för dig som har ett neutralt löpsteg, i och med att det inte finns någon uppbyggnad på det vis som det tidigare gjort. I stedet har vi det ekstra støtte i form af de vertikala stavarna, som aktiveras først når sulan komprimeras.

Holdfast dämpning

Vid varje fotnedsättning komprimeras sulan i din löparsko, och om du pronerar kommer belastningen ligga på insidan av sulan, vid hålfoten. Derfor er det der, som Saucony lagt ned mest arbejde på holdfast dämpning. Hvis du derimod ikke pronerar kommer du aldrig belasta sulan på ett sådant vis att stödet "slår på" och därför finns ingen risk för supination.

- Fremfor alt nu, når mange handler sine løparskor online, er der en vis risiko for, at du køber en forkert type sko til dit løbesteg, helt enkelt for at du ikke kan din egen krop. På det her viset undviker vi de värsta fallgroparna med fel skoköp, då de nya stabila löparskorna kommer kunna användas av alla.

Saucony Guide 13Guide 13 findes at få i både herr- og en dammodell. Her finder du hele vores udvalg af løbesko fra Saucony.

For hver stabil løbesko findes en neutral tvilling, eftersom de nye stabile løbesko først og fremmest retter sig mod dem, der pronerar.

- To favoritter blandt stabila løbesko er Hurricane og Guide, mens neutrale enheder er Triumph respektive Ride. De er meget forskellige, bortset fra at Hurricane og Guide har et pronationsstøtte, mensTriumph og Ride ikke har det.

LÄS MER: Experten tipsar! Så skal dine løparskor sidde

SHOPPA HÄR: Alle vores løpartikler

SHOPPA H ÄR: Hele vores udvalg af stabila løspartier