Hej hälsoåret 2017! Image

Hej sundhedsåret 2017!

Hvad er det hotteste inden for helse lige nu? Vi bad trendspanerne Johan Åkesson og Elina Gregor om at liste de fem største hälsotrender for 2017 og frem.

#1 Personalisering

Hälsa er trendy nogensinde, men det har heller aldrig været mere komplekst. Johan Åkesson, trendanalytiker på Sprillo, forklarer, at det, som tidligere primært blev forbundet med vægtnedgang eller fysisk aktivitet á la Friskis & Svettis, i dag er nedbrutet i flere forskellige parametre.

- En hälsosam livsstil er väldigt individualiserad och varje människa söker sin egen sanning, menar han och ser "personalization" som ett nyckelord.

I den personlige trend indgår blandt andet wearables, altså bærbar teknik, hvor du får koll på dine personlige data, som afslører, hvordan du mår, så du kan tilpasse din kost og træning efter det. Det Kalifornien-baserede helsefirma Habit har taget den personaliserede trend et skridt længere gennem DNA-adapterede dieter.

- Du får et startkit, hvor du tager forskellige blodprover, DNA-prov, väger og mäter dig. Derefter får du en testshake, som du skal dricka och en timme senare tar du blodprov igen för att se hur kroppen har tagit upp näringsämnena. Det bliver som en ekstremt individualiseret kostrekommendation, siger Johan Åkesson.

johan2Trendanalytikern Johan Åkesson ser hvordan hälsa blir allt mer personligt. Foto: Björn Terring.

#2 Mat som medicin

Elina Gregor, PR-chef på madkommunikationsbureauet Food & Friends, forklarer, at mad er blevet den nye medicin, og at fokus er flyttet fra proteinrikt og kalorisnål til fødevarer, som gør os friske.

- Traditionella dieter ersätts av att vi använder kosten för att må så bra som möjligt, ett exempel på det här är det stora intresset för tarmbakterier och antiinflammatorisk kost, säger hon och nämner manukahonung samt gurkmeja som två supertrendiga livsmedel.

At se maten som medicin hör ihop med det ökade intresset för magen och dess påverkan på vårt välmående. Det forskas mycket inom mag- och tarmhälsa och Johan Åkesson tror att mikrobiom (magens inre universum) kommer bli ett buzz word den kommande tiden.

- På Sprillo snakker vi om "the new core", det er et begreb, vi bruger os af for at beskrive koblingen mellem hjerne, mage og søvn. Det er tre kæmpe områder lige nu, siger han.

#3 Tid er hälsa

Smarte og hurtige løsninger er blevet populære i de fleste områder af vores liv og matlagningen er intet undtagelse. Timslånga långkok och tidskrävande surdegar har ersatts av smidiga hemleveranser av hälsosam mat.

- I dag prioriterer vi tid mer og går fra hipstermatlagning til hemleveranser. Tjenester, der gør vores hverdag meget lettere, bliver meget populære. At have tid til meget er en parameter i den her hälsosamma livsstilen, mener Johan åkesson.

#4 Flexitarer og klimatosser

Elina Gregor tror, at et back to basics-tänk, hvor vi spiser bevidst og hälsosamt sammen under trevliga former, blir en motreaktion till hälsostressen. Ifølge hende handler en hälsosam livsstil 2017 meget om långsiktighet och hållbarhet.

- Det betyder at træne for at have en krop, der skal holde hele livet, og en bevidsthed mod både sundhed og miljø. At reducere på matsvinnet gennem at bruge hela grönsaken eller djurets alla delar, säger Elina Gregor.

Flere bliver flexitarer (og spiser mestadels grønt men kød iblandt), mens de rigtigt bevidste kalder sig for "climatarianer".

- Climatarianerna äter så klimatsmart som möjligt, med minsta möjliga påverkan på miljön. De håndterer næsten alt og minimerer deres matsvinn samt kød- og mejeriprodukter. Et ypperligt tillfälle for meal prep og at ta vara på resterna.

Kötträtter ersätts av fiskrätter som fiskchark och pokébowls. Grönsakerna fortsätter att ta plats på menyerna, men under mer köttliknande namn, såsom blomkålsstek eller kokosbacon. Elina Gregor fortæller, at juicetrenden går over til en sopptrend.

- Soppor serverade i flaskor som kan konsumeras på språng. Mindre sukker, mere fiber, bedre næring!

elina gregorPR-chefen Elina Gregor tror, at flere vælger en klimasmart indstilling til mat og helse framöver.

#5 Hälso-njut

En hälsosam livsstil betyder ikke længere at följa en specifik kost där du tvingas avstå från sociala aktiviteter eller göttigheter. Vi siger hej da til avskalad och strikt clean eating och hej till "healthy indulgence".

- Det findes ikke nogen modsats mellem at leve og spise sundt og at nyde. De två bäddar för varandra inom healthy indulgence där du kan äta dina cupcakes, men de är veganska och gjorda utan vitt socker, säger Johan Åkesson.

At tage tilbage hälsan til individen og ikke købe de allmänna sanningarna er också ett sätt att motverka hälsostressen. Johan Åkesson ser, hvordan det lustfyllda blir allt viktigare inom både mat och träning.

- Et godt eksempel er ølbryggeriet Mikkeler. De har en løbeklub i 100 byer rundt om i verden, hvor man samler, springer og drikker øl sammen efteråt. Det gør det kravløst og ikke lige wellnessmässigt.

LÄS MER: Chokladfudge utan socker och mjöl