Höstens stora test av trailskor för män Image

Höstens stora test av trailskor för män

Vi har testet 6 forskellige trailrunningskor i herremodel for at du skal kunne finde det perfekte paret lige til dig og din terrænløbning. Her er skorna som blev bedst i test!

At springa i terräng blir härligare och smidigare med ett par trailskor på fötterna. Trailskor adskiller sig fra almindelige løparskor på flere måder. For eksempel er pasformen ekstra vigtig, når du vælger et par trailskor. Når du springer over stok og sten, behøver du at kunne føle underlaget under fødderne ordentligt, så du tilpasser dine trin. Derfor er det vigtigt at skorna smiter åt runt foten så att foten inte glider runt i skon, eftersom det minskar markkontakten.

Hur mycket dämpning och hur grov sula du bör välja beror på vilket underlag du ska springa på. Springer du på mjukare underlag behöver du inte ha lika mycket dämpning som om du springer långa distanser på till exempel grusvägar. En sula med større mønster er optimal for dig, der springer off-trail i ren terräng, da det giver maximalt grepp, mens en sula med lidt mindre mønster fungerer perfekt på større stigar.

Trailskor kan også være forskellige mjuka och hårda. Generellt sett ger en mjukare sko mer grepp och löpkänsla, men slits snabbare på hårdare underlag.

Alle som springer trail vet at du får räkna med att bli blöt om fötterna. Derfor er mange trailskor udstyret med dræneringssystem, som gør at det vand som kommer ind i skorna hurtigt rinner ud. Glöm inte att springa med ett par strumpor i funktionsmaterial som torkar snabbt för att undvika skavsår!

Vi har lavet en testgruppe af traillöpare, der tester forskellige par trailskor og siden evalueret dem. Vores forhåbning er, at du vil få lettere ved at finde de perfekte trailsko til netop din løbetur!

Test af: Saucony, Peregrine 6

Saucony_Peregrine6_Herr.jpg

Resultat: Stabil, let og giver godt greb.

Ordinarie pris: 1 595 kroner.

Omdöme:

Saucony Peregrine 6 fik pluspoäng for at den kombinerar två bra egenskaper: Den er en rejält stadig sko - men som även känns följsam tack vare den sömlösa ovandelen. Storleken är true to size.

- Jeg kørte et halvnummer større end hvad jeg plejede og det fungerede bra, selv om jeg tror jeg havde klaret mig på min almindelige størrelse også, siger en af testpersonerne.

Hvor er Peregrine 6 at springa i? Testpersonerne syntes, at skon gav en skön löpkänsla och att den var lagom mycket dämpad.

- Sulans mönster ger verkligen bra grepp när du springer över stock och sten. Skon fungerar också att springa med på mer solida underlag, även om det är tydligt att detta inte är dess optimala element, säger en testperson.

- Sulorna gav virkelig bra grepp på alla typer av underlag. Også når jeg sprang på klippor kendtees fötterna inte stumma utan jag upplevde det som att trycket från underlaget spreds över en större yta, jätteskönt! påpekar en annan av de manliga testpersonerna.

Sulans grova mönster är utvecklat för att även ge bra grepp när marken är våt. En af testpersonerne havde for meget "tur" med vädret de gånger han testade skorna och tog till en kreativ metod för att testa sulornas halkfaktor.

- Tyvärr har inte vädret bjudit på några större prövningar avseende löpning på fuktigt underlag under testperioden, men lite snabba start och stopp-tester på blött badrumsgolv ger vid handen att de greppar bra också under blöta och hala förhållanden, säger han.

En anden af testpersonerne fremhæver, at skorna er forsynet med praktiske detaljer for løprundor i regn og ruskväder.

- Det findes ordentliga metallöglor att fästa damasker i när förhållandena är riktigt utmanande.

Det eneste minus, som testpanelet oplevede med Peregrine 6, var, at nogle af testpersonerne syntes, at hælpanden var lidt hård i starten.

- Jeg fik ikke skavsår af den, men det tog några löparrundor i skogen innan jag sprungit in skorna.

Test af: Salomon, Speedcross 4

Salomon_SpeedCross4_Herr.jpg

Resultat: Smidig snørring, skøn pasform og supergrepp!

Ordinarie pris: 1 395 kroner

Omdöme:

Salomon Speedcross 4 er en klassiker blandt traillöpningskor. Og vores testpanel forstår hvorfor!

- Det, jeg syntes, var absolut bedst med skorna er greppet! Jeg fandt bra fäste och grepp på alla underlag, oavsett om det var vått eller torrt. Skorna tog sig an alla underlag väldigt bra, vilket överraskade mig, säger en av testpersonerna, som tog med skorna upp till fjällen för att se vad de gick för.

Han får medhold af en af de andre testpersoner:

- Jeg må sige, at greppet er det, der gør denne sko til noget ud over det sædvanlige! Jeg sprang både på stenhällar och i lera, uppför och nedför och kände mig trygg med greppet hela tiden. En anden positiv ting var også, at det ikke fastnede grus, sand eller andet i yttersulan.

Speedcross 4 blev også værdsat for sin pasform, som testpersonerne oplevede som stram, men ikke for lille.

- Jeg har en lidt bredare fot, men skorna omslöt foten bra. Jeg har haft Salomon tidligere. Då har de varit för smala för min fot, men de här satt kanon!

Speedcross 4 findes med vandfast membran i CS (ClimaShield) og GTX (Gore-Tex), men vores testpanel testede modellen uden membran.

- Jeg testede skorna i Åre, og der sprang jeg både på asfalt, grus, sten og bjerge og blev blødt om foden, når det regnede ude. Som tur er dränerades vattnet snabbt, så de kändes inte tunga på fötterna, säger en av testarna.

En detalje, der klistrer på skomodellen, er hurtigsnørringssystemet. I stället för att knyta skorna drar du åt dem med hjälp av låssystem. Snöret som blir över när du spänt åt skorna kan du enkelt gömma i en liten ficka under tungan på plösen.

- Snabbsnörningen är smidig och enkel att hantera, säger en av testlöparna.

- Det var skønt at glide ud af sig selv, for at snøren skulle gå op, når jeg sprang, og det gik let at få skornas pasform så stram, som jeg ville, kommenterer en anden.

Salomon Speedcross 4 vurderes ikke bare for sit greb og sin pasform. Skomodellen fik högsta betyg av våra testare när det kom till löpkänsla.

- De var stabila att springa i. Jag kände att jag fick stöd av dem genom hela passet och det kändes som att skon hjälpte mig när det blev tungt.

LÄS MER: Derfor er Salomon Speedcross 4 så omtyckt

Test af: Icebug, Anima4 RB9X

Icebug_Anima4_Herr.jpg

Resultat: Dämpade, sköna och lätta.

Ordinarie pris: 1 495 kroner

Omdöme:

Icebugs farvestrålende Anima4 RB9X er fremstillet til at hjælpe folk, der foretrækker at springe på stigninger og grusveje, og som synes, at de kan trække tempoet op. Vores testpanel har vist, at du både kan støtte fodgængere og flyve, samtidig med at det er så let, at det føles, som om du flyver ind i dem.

- Det, der stikker mest ud, når du tester skorna, er, hvordan lette og smidiga de känns på foten, säger en av testarna.

- Jeg synes, at det bedste med skon er letheden! Andre trailskor, jeg har testet, har været lidt tyngre og haft en følelse af klumpethed, siger en anden af løparna som testede skorna.

Icebug har udviklet Anima4 RB9X, så foden kan følge sit naturlige rørmønster. Derfor har den en fleksibel mellansula og en fotformad læst, som er lidt videre framtill. Og just passformen tyckte testpatrullen var en vinnare hos den här skomodellen.

- Skorna är rymliga framme vid tårna vilket är ett stort plus när du blir varm och fötterna svullnar upp lite. Och de andas jättebra! tycker en testare.

- De her var riktigt sköna att springa i. De känns som en löparsko och var mjuka men utan att kännas för mjuka, jag upplevde ändå att fötterna fick stöd av dem.

Yttersulan är tillverkad i Icebugs RB9X-gummi som ska ge extra bra grepp på berghällar, oavsett om de är torra eller blöta av regn. Men testpersonerne blev tvunget til at sænke farten, når det regnede, for ikke at risikere at halka.

- Skorna blev något hala i blöta förhållanden. Jeg havde önskat en ännu grövre yttersula för bättre grepp, men greppet på torrt berg var kanon!

Test af: Salming, Trail T2 Sko

Salming_T2Trail_Herr.jpg

Resultat: Stabil, alsidig og rigtig skoen.

Ordinarie pris: 1 395 kroner.

Omdöme:

Det går ikke at missa at Salming Trail T2 Shoe er et par løparskor, skorna ser nemlig så snabba ut i designen!

- Skorna sticker verkligen ut utseendemässigt och gör att du syns i naturen. Jag gillar det! siger en af testlöparna.

Trail T2 er en let sko, det gør den godt tilpasset til at springa långa distanser i terräng och för snabba intervaller.

- Skon ger väldigt bra gensvar när jag springer, jag vet inte hur jag ska förklara det men det känns som att den ger lite studs tillbaka för varje steg och det gjorde det extra kul att springa ruscher i skogen, säger en annan person som utvärderat skon.

Trail T2 er lavet for at kunne tackla även tuffare miljöer. Derfor har den en forstærket membran, som beskytter foden på ovansiden. Membranet gør ikke bare at du slipper få blåa tår om du slår i en sten uden gør också skorna slittåliga.

- Jeg sprang i en meget stenig miljø og slog i spetsen på skorna flera gånger. Jeg tror, at jeg troede, at de ville gå søndere, men når jeg kom hjem, kunne jeg ikke finde en eneste skråma på dem. Det imponerede på mig, siger en testare.

Skomodellen har en meget bred ydersål i gummiblandingen, som skal give greb og slidstyrke. En af vores testpersoner tog ud sine skor efter det regnat og önskade då att han haft ännu mer grepp under sulorna.

- Jag sprang över klipphällar och stigar med rötter och där gav tyvärr skorna inte så mycket grepp som jag hoppats på. Jeg følte, at jeg var nødt til at sænke farten og være forsigtig med, at jeg satte mig ned for ikke at risikere at halse, siger han.

Derimod anbefaler han at snøre på sig skorna og springe ud i naturen, hvor marken er tør.

- Så var skons grepp perfekt! Jeg sprang over kalhyggen, i gamle traktorhjulspår og op i en højde, og det kändes både let og sikkert.

Test af: Mizuno, Wave Hayate 2

Mizuno_WaveHayate_Herr.jpg

Resultat: Allsidig og funktionel sko til trailrunning-nybegyndere.

Ordinarie pris: 1 495 kroner.

Omdöme:

Mizunos Wave Hayate 2 er en alsidig sko, hvis greb fungerer på flere forskellige typer af underlag. Perfekt til dig, der vil kunne springe på stigar en dag, over klipphällar næste dag og tage en avstickare off-trail.

- Jeg sprang med skorna i fjällen, där terrängen är väldigt varierad, och kände mig säker med dessa på fötterna, säger en av de manliga testarna.

- Jeg skulle rekommendera den här skon för personer som inte enbart ska springa i riktig terräng, utan oftare i skogen och på flackare stigar. På de underlagen fungerade fästet kanon! säger en annan testlöpare.

Når det kommer til passformen tyckte våra testare att skon var rymlig i storlek, och mer bred än smal. De syntes også, at skon er meget smuk, men to testpersoner oplevede, at skon skilde sig fra andre trailskor.

- Den känns inte lika stabil som andra terrängskor jag använt, utan den här är mycket mjukare i modellen, säger en av dem.

Test af: Merrell, All Out Crush Shield

Merrell_AllOutCrushShield_Herr.jpg

Resultat: Robust og stryktålig terrängsko som ger mycket löparglädje.

Ordinarie pris: 1 095 kroner

Omdöme:

Bäst i test! Vil du have et par trailsko, som du kan læne dig op ad i vått og torrt måske Merrells All Out Crush Shield er præcis, hvad du søger efter? Vores testpatrulje var lyrisk over disse sko og syntes de klarede alle trail-prøvninger galant!

- Känslan när jag första gången snörat på sig dessa Merrell-skor var att fötterna var väl rustade mot allt moder natur kan slänga i deras väg. Som to små fjäderlätta stridsvagnar plöjer de över stock, sten och mossa, utan att tappa greppet ens över de halaste av stenar, beskriver en av testarna sin upplevelse av skon.

All Out Crush Shield markedsförs som en snabb sko, samtidigt som den är dämpad och stabiliserar fötterna. Og præcis så opleves den af vores testlöpare.

- De føles rejäla utan att för den delen kännas klumpiga eller tunga.

Yttersulan har ett grovt mönster för att ge grepp både i skogen eller på hinderbanan.

- Sulan leverer virkelig! På stigarna känns varken vassa stenar eller de annars så förrädiska kottarna som något hinder eller något som ökar risken för sladd. Fotograferingen føles, som om den ikke er særlig dæmpet, rejsende og pålidelig, siger en af testpersonerne i sin evaluering.

Trailskor er generelt sett hårdare än löparskor, just för att skydda fötterna mot stenar, rötter och annat.

- Känslan i sulan är bra mycket hårdare och stelare jämfört med en vanlig löparsko, som jag är van vid, men så ska de här klara av helt andra förhållanden också. Särskilt på asfaltsbetäckta transportsträckor till skogen gör sig frånvaron av dämpning påmind, säger en löpare.

- Sulan er styv og ganska oflexibel, vilket ger en känsla av att de inte är optimerade för framfotalöpare. Men måske vil de gøre det efter lidt mere brug?

Materialet i övriga skon uppfattades som robust, men också här något hårdare och styvare jämfört med vanliga löparskor.

- Trods det er det rigtigt sköna skor att ha på sig! säger en testlöpare.

En anden testlupper giver et plus i kanten for skoenes effektive ventilering.

- Også når der sprang en længere runda en varm dag kändes fötterna aldrig för varma eller instängda. Det var jätteskönt.

LÄS MER: Østens store test af trailskor til kvinder

LÄS MER: Største test afløparjackor

LÄS MER: Test af 10 kompressionsstivere