Hur många vilodagar ska man ha när man tränar? Image

Hvor mange vilodagar skal man have, når man træner?

Er du ikke bange for at træne hurtigt? Er du redd att tappa konditionen om du har ett par låga veckor? Nu slår PT:n Alice Fagrell et slag for, hvor vigtigt det er med återhämtning och vilodagar!

Vi lever i en verden, hvor folk bare bliver alt mere bevidste om måendet, hvor vigtigt det er med træning for den psykiska hälsan och tillgängligheten för träningsprogram och kostscheman finns ett klick bort på telefonen. Men har det ført til en overdrift?

- Jeg har mærket den enorme angst, folk kan få, når de ikke træner en dag, de egentlig havde tænkt sig at gøre det, siger PT:n og näringsfysiologen Alice Fagrell og fortsætter:

- Folk er træningsnördar! Nu er det dags at sige, at du får vila. Det er et meget smukt emne at belyse.

Hvorfor skal jeg have en vilodag?

- Det findes to fordele, vi kan begynde med den fysiologiske fordelen - at musklerna behöver återhämta sig. Det findes lang og kort vila, kort vila får du mellem övningarna under passet och den långa vilan sker efter passet i allt från några timmar till flera dagar, förklarar Alice Fargell och fortsätter:

- Vi behøver fysiologisk ladning om musklerna. Når du træner, så bryder du ned musklerne samtidig med, at du siger til kroppen, at den må blive bedre til næste gang. Kroppen behøver da energi og återhämtning för att kunna byggas upp till en bättre version. Og du kommer til at blive bedre, forudsat at du vil. Självklart baseras det på vilket nivå du tränar, individuellt och åldern, är jag ny måste jag vila mer. Men alla bör ha vilodagar.

Hvad er den anden del af at have en vilodag?

- Den psykiska fördelen, alltså nervsystemet i hjärnan. Gør du tunge marklyft har du använt hjärnan, precis som när du skriver ett prov och är slut i huvudet efteråt. Når du bruger store muskler, så presser du helt enkelt også hjernen. Det gælder højintensiv træning, hvor du tømmer hjernen mere, end når du eksempelvis springer, som snarere er gott för huvudet, siger Alice Fagrell og fortsætter:

- Det er af den grund, at du kan få en dippedut og blive træt efter et højintensivt træningspas. Så har du ansträngs nervsystemet och behöver vila.

alice fagrell sprallice bild 2PT:n og näringsfysiologen Alice Fagrell, som du finder på Instagram under navnet @sprallice, eller via hemsidan Sprallice, har en sund indstilling til træning med en blanding af pass, återhämtning och kost.

HVAD HÄNDER OM JAG HOPPAR ÖVER MINA VILODAGAR?

- Vi bryder ned os selv og bliver ikke bedre. Kurvan som ska vara upp, ned och sedan upp högre kommer bara successivt att dippa nedåt om du inte återhämtar dig, säger Alice Fargell och fortsätter:

- Vi bliver trætte og dårligere, og til slut kan vi også skade os. Antingen via forslitningsskador eller for at vi tappar fokus på grund af trötthet och blir klumpiga. Men det er også andre ting, som vi sover dårligere for, at vi bliver mere stressede over at træne.

Hvor mange vilodage behøver jeg i ugen?

- 1-2 dage for dem, der træner meget, synes jeg. Træna max tre dagar i rad, sedan behöver du vila. Med det sagt kan du alligevel træne flere pas i ugen. Jeg kører mellem 8-10 pass i veckan men har ändå 1-2 vilodagar. Mitt tips är att hellre köra flera pass på en dag än att träna alla dagar i veckan.

Kan jeg yoga på en vilodag eller skal jeg vila helt?

- Det er okay at yoga, om det er af lettere form, eller at tage en promenad. Men det skal ikke være en lang gåtur. Tanken med en vilodag er, at du ikke skal have ångest over, at du behöver förbränna något. Jeg kører CrossFit og plejer at tage en promenad eller køre rörlighet på min vilodagar.

Vissa kan få panik om de ikke hinner träna lika ofta som de önskar, hur snabbt tappar jag konditionen?

- Det er såklart individuelt. Men du kan beholde den kondition, du har nu, hvis du får op maxpulsen en gang i ugen gennem at køre eksempelvis backintervaller eller burpees. Hvor længe du kan holde den, varierer dog fra person til person. Men det er godt at vide, om du har en periode, hvor du ikke har lyst til at træne så ofte.

Hur snabbt tappar jag styrkan utan träning?

- To uger uden træning gør dig bare god! Så kommer du tilbage stærkere for at kroppen har fået vila. Efter det begynder du at tappe lidt, men meget lidt. Man brukar säga att lika länge du varit ifrån träningen, lika lång tid tar det att få tillbaka den, säger Alice Fagrell och tillägger:

- Jeg synes, du skal se det som en superkompensation for kroppen, hvor den virkelig vil og lader om!

SHOPPA HÄR: Vores brede udbud af træningsskor

LÄS MER: Bäst i test! Redskapen som mjukar upp kroppen