Hur stark är du egentligen? Image

Hvor stærk er du egentlig?

Du kan stoppe med at sammenligne dig med den, der træner ved siden af for at se, hvem der lyfter mest. Her er ekspertens metode til at måle styrke.

Ingen træningsform er så tæt sammenkoblet med tal som styrketræning. Et pas på gymmet bliver også let en øvning i at regne. Alt plus og minus lander ofte i spørgsmålet: hvordan meget lyfter du? Et spørgsmål, som alle egentlig ved betyder: Hvor stærk er du?

Hvad kan så betragtes som stærkt? For det er jo faktisk ikke retvist at kigge på muskelberget som vejer 145 kilo bredvid dig på gymmet som bänkar med en bågnande stång. Det er en form for måttstock på styrka. Men det er ikke det mest relevante, uden at de tal, du skal kigge på, er, hvor meget du lyver i forhold til din kropsvægt.

Mark Roozen er styrketränare og driver Rozy Performance i USA. I magasinet Stack har han listet grænserne for, hvad han mener er bevis på styrke i fitnesscentret, dels en lavere grænse, men også en, hvor du snuder på virkelig høje niveauer. Bare at begynde at regne og løfte altså!

Lyfter du bra eller elitbra?

Sammenlign dig med ekspertens vægtniveauer!

1. Knäböj med stången på axlarna

Bra: Lika mycket vikt på stången som din kroppsvikt. Elitbra: Lika mycket vikt som din dubbla kroppsvikt.

2. Marklyft

Bra: 1,5 x din kropsvægt. Elitbra: 2,5 x din kropsvægt.

3. Bänkpress

BH: Att kunna ta lika mycket som din kroppsvikt. Elitbra: 1,5 x din kropsvægt.

4. Chins

BH: 10/5 mand/kvinde. Elitbra: 20/10 mand/kvinde.

5. Armhävningar

BH: 20/10 man/kvinna. Elitbra 50/30 mand/kvinde.