Hur tvättar jag mitt underställ? Image

Hvordan vasker jeg mit understel?

Alla som älskar höst och vinter vet att ett underställ kan användas till allt från soffmys till utefys! Underställ är säsongens skönaste, varmaste och gosigaste plagg, men hur ska ett underställ tvättas?

Uanset om du spilder chips og dipper på dit underställ når du myst i soffan eller om du haft det med dig på ett svettigt träningspass utomhus, så är en sak säker - förr eller senare behöver det tvättas. Trods det er det ikke altid solklart hvordan dit underställ ska hanteras vid tvätt. Kan det till exempel torktumlas? Kan du använda sköljmedel? Och gäller samma regler för underställ i merinoull och i syntet? Experten från Kari Traa sitter inne på alla svaren!

Skal et undertryk i uld og et undertryk i syntet vaskes på samme måde?

- Nej! Tvätta dina ullunderställ på tvättmaskinens ullprogram, och har maskinen inte det så ta ett skonsamt 30-gradersprogram. Det er superviktigt at fylde maskinen til max hälften lige når du vasker den. Annars tovas det och blir inte lika fint, berättar Linnea Bengtzing från Kari Traa, och fortsätter:

- For at undgå små huller i det følsomme hul, skal du ikke tvätta ullunderstället med andra plagg som till exempel har en grov dragkedja. Hvis du er usikker på, om noget, du vasker det med, kan skade underlaget, anbefaler jeg, at du lægger underlaget i en vaskepose.

Og hvordan er det med underställ i syntet?

- Syntetunderställ ska oftast tvättas i 40 grader men kolla på tvättlappen innan du slänger in understället i tvättmaskinen, för säkerhets skull. Skippa sköljmedlet då det täpper igen fibrerna i materialet och låt understället hängtorkas istället för torktumlas. Det torkar fort ändå! I övrigt är det alltid bra att lägga syntetunderställ i en tvättpåse så det tunna tyget inte fastnar i någon dragkedja. Vi anbefaler også, at du altid bruger flydende vaskemidler, da det faktisk ikke slider lige så meget på plagget som pulvertvättmedel gør.

Kari Traa underställ tvätt miljöbildMange underhold i sortimentet er fremstillet i en blanding af uld og syntet. Så skal de vaskes som om de vore 100% ull! Her finder du alle forståelser fra Kari Traa.

Det vil sige, at forståelse for alt kan være en hindring for bare at gå ud i et vinddrag - og hvad så?

- Ja! Ullunderställ er perfekt til længere udendørsaktiviteter og rejser, fordi det er selvforsynende, da alle har en overflade, som bakterier trives i. Derfor kommer dit ullunderställ inte lukta lika snabbt som sina syntetiska motparter, och behöver inte tvättas lika ofta. Faktiskt behöver du bara i stort sett hänga understället så det får lufta efter användning, då känns det fräscht igen. Det sparer både miljøet fra unødvendigt meget vask, samt forlænger levnadstiden på dine ullkläder.

Hvordan skal jeg så kunne forstå det?

- Sällan! Vi anbefaler at vente med at tvätta tills det faktiskt är synbart smutsigt och om det inte är allt för smutsigt tycker vi också att 30 grader räcker för att det ska bli rent, miljöpåverkan är betydligt mindre om du kör maskinen på 30 istället för 40 grader.

Hvad skal jeg bruge vaskemidler til?

- Der findes vaskemidler, som udelukkende er til for alle, og det er jo superbra, men et almindeligt skonsamt vaskemiddel fungerer også. Vi anbefaler altid flydende vaskemidler også til vores underhold i uld, da det er skonsammare end pulvertvättmedel.

Er sköljmedel ett no-no?

- Ja, skippa sköljmedlet. Understellet bliver rent og mjukt alligevel. Uden sköljmedel hamnar färre skadliga kemikalier i naturen och fibrerna i synteten täpps inte igen.

Kan jeg torktumla mitt underställ?

- Underställ i ull och ullmix kan krympa om det torktumlas så det rekommenderar vi inte, men däremot klarar våra ullunderställ centrifugering. Så bliver det jo alligevel ikke superblødt, når du skal hænge op på det. Når det gælder syntetisk tørke det alligevel så fort når det hängs upp! Derfor er det unødvendigt at torktumle. Ren syntet krymper ikke af at torktumlas, men alla kläder slits ju lite fortare när du torktumlar dem.

Er der nogle flere knæ på, hvordan jeg tager hånd om min forståelse?

- Ja, jeg plejer også at tippe om at voresda ullunderställen på samma sätt som du vårdar en fin blus eller ett par nylonstrumpbyxor. Der er jo de fleste superduktiga på at læse tvättråd och använda tvättpåse samt vara lite extra försiktig - gör så med dina fina underställ också så kommer de hålla superlänge! Jeg møder altid personer, der har kvar sitt underställ från Kari Traa sedan många år tillbaka som fortfarande funkar toppen. Det gør mig altid så glad, afslutter Linnea Bengtzing.

LÄS MER: Vælg ret underställ

SHOPPA HÄR: Alla våra underställ