Hvor ofte bør jeg bytte ud løpesko?

Efter en sesong, når det har blitt hull i overdelen eller når sålen begynner å bli stiv? Vi vet når du bør skaffe deg nye løpesko.

Måske du ikke visste at godt dempede løpesko kan deles opp i to kategorier, og at løpesko har forskjellig levetid basert på hvilken demping du har valgt? Måske har du tænkt, at det ikke spiller nogen rolle, hvor du opbevarer løpesko - og kanskje, bare kanskje - visste du at løpesteget ditt har stor innvirkning på slitasjen? Agne Karlsson på Saucony sidder imidlertid på mye kunnskap!

SHOPPINGLYSTEN? Sjekk ut alle løpeskoene våre her!

Etter hvor lang tid bør jeg bytte ut løpeskoene mine?

- Etter omtrent ett år er det ofte vanlig å bytte ut løpesko, men det kommer selvfølgelig an på hvor ofte du bruker skoene og hvem du er. Hvis du for eksempel er ældre, kan det være lurt å bytte ut skoene oftere enn hvis du er ung, siden kroppen er mer sårbar for slitasje.

Hvordan ved jeg, at det er på tide at skifte ud løpesko?

- Du må gøre en visuel vurdering. Plasser skoene på et bord og se på dem bakfra. Hvis du har haft skoene en stund, er det stor sandsynlighed for at sålen begynder at lene seg innover eller utover, avhengig av løpesteget ditt.

Løpestegets innvirkning på slitasjen

Vil altså forskjellige løpesteg slite forskjellig på løpesko?

- Ja. Hvis du for eksempel lander på hælen, lander du på en mindre del af skoen, som igen gir et større trykk og dermed også mer slitasje på hælen. Har du imidlertid et perfekt løbesteg, hvor du lander på hele mellem- og forfoten, fordeles trykket over store dele af overfladen, og slitasjen bliver dermed mindre.

Löparskor saucony Efter et år er det på tide at bytte ud de fleste løpesko, men andre eksterne faktorer kan også påvirke.

Så fort blir dempingen dårlig

Stemmer det at dempingen kan blive dårlig med tiden?

- Det vigtigste du bør tænke på er at det er to forskjellige dempinger - du har den myke marshmallow-dempingen som er veldig trendy akkurat nå, men du har også den responsive dempingen, som er mer fast og gir bedre energi, sier Agne Karlsson og fortsetter:

- De fleste sko i dag er laget af en slags lettvekts EVA. Det indebærer, at man tilsætter luft i materialet for at få plasten til at udvide sig. Jo mer du blåser opp, desto mykere blir skoen. Men den bliver også mere sårbar.

På hvilken måde?

- Når du løper og belaster sålen, trykkes luften sammen i EVA-materialet. Ved hvert nedslag kan du regne med at du belaster skoen med fire gange din egen kroppsvekt.

Er det noget andet, der kan forkorte levetiden?

- Ja, EVA påvirkes også af sollys, elektrisk lys, kulde og varme. Alle løpesko har det best i en skoeske eller skoskap. Ellers tørker sålen fort ut.

Men det gælder ikke den andre dempingen?

- Den anden dempingen, den mere responsive variant som vanligvis oppleves litt hardere, er laget av TPU. Hvis du vælger løpesko med en såle i TPU i stedet for EVA, får du en livslang demping. Da er det større sandsynlighed for at overdelen slites ut før dempingen gjør det.

Så fort slites overdelen ut

Hvorfor holder ikke overdelen like lenge på vanlige løpesko som på terrengsko?

- De fleste mengdetreningssko har en overdel i mesh for at de skal ventilere så bra som mulig. De slites derfor hurtigere ut enn for eksempel terrengsko, som jamført er betydelig grovere i overdelen. Terrengsko puster ofte dårligere, men tåler vann og undervegetasjon, forteller Agne Karlsson, og avslutter:

- Med andre ord, hvis du løper i terreng med sko beregnet for asfalt, kommer skoene til å slites betydelig raskere enn hva terrengsko ville gjort.

SHOP NÅ: Alle løpeskoene våre!

LES MER: Her er løpeskoene for deg pronerer