Inov-8 regerar i terrängen Image

Inov-8 regerar i terrängen

Favoritter på fjället. Det britiske skomærke Inov-8 låser de mest inbitna traillöparna.

Skomærket Inov-8 er ikke en af de mest høgljudda eller synliga aktörerna i skobranschen. Men de syns desto oftare på fjällsluttningar och skogsstigar. Deras trailskor är några av de populäraste modellerna, särskilt bland rutinerade löpare.

- Vi ligger medvetet ganska lågt i vår marknadsföring, vi låter skorna tala för sig själva, säger Björn Johansson på Inov-8.

Det har vist sig at være en bra taktik. Sedan företaget startades 2003 har många hittat och fastnat för Inov-8:s trailskor.

- Från början gjorde vi bara löparskor men det har breddats, nu gör vi även lyftarskor och skor för funktionell träning, som crossfit, säger Björn Johansson.

Men skor for skogsstigar och steniga fjäll är alltså ursprunget. Och grundtanken är enkel.

- Vi vil gøre skor som har lav profil og som gør at du kommer nær marken og får bra kontakt med underlaget. Vores sulor er relativt stum, men samtidig fleksibel, så de kan tilpasse sig, fordi underlaget ofte er småt. De er også lette, fordi vi ikke har nogen stopning, der tynger, når det bliver blødt.

Passform og funktion er to andre ledord, som ligger til grund for de forskellige modellerna.

- Det, der adskiller vores modeller mest, er, at de er forskellige udformet afhængigt af, hvor du skal springe, enten om det er på lidt plattare og mere optrampade stigar eller stenigare fjällmiljö, siger Björn Johansson.

De lette og smidiga skorna har gjort att många orienterare och swimrundeltagare har hittat Inov-8:s skor. Men også mange andre løbere.

- Alt fler upptäcker hur härligt det är att skippa asfalten och ge sig ut i naturen, det är ju mycket härligare och skonsammare för kroppen. Du behøver dessutom vara en mer aktiv löpare som hela tiden tänker på var du sätter fötterna, det blir mycket roligare! Ojämnheter och små hinder gör också att du blir starkare på många sätt än när du nöter på asfalt och varje steg är identiskt som det förra.

inov8Et fald på fire millimeter og en vægt på 270 gram gør Inov-8 Race Ultra til en af de letteste trailsko på markedet. De er perfekte til optrampede stigninger og hårdt underlag.

Hvordan får jeg styr på mine trailsko?

- Eftersom de ofte bliver meget skitiga ska du se till att tvätta skorna noga varje gång du sprungit. Jag brukar ta med mina i duschen och skölja av dem. Tag sulorna och torka dem ordentligt i rumtemperatur, inte i torkskåp eller vid ett element. Alle vores skor går desuden at tvätta i maskin.

Hvor lang tid holder en trailsko?

- Det beror såklart på, hvor meget og hvor du springer. Det du skal være opmærksom på er yttersulan, den er ofta mjukare än asfaltsskor och slits lite snabbare. Yttersulan er väldigt viktig eftersom du behöver ett bra grepp oavsett om du springer i skogen eller på fjället.

Hvad skal jeg have for trailskor om jeg pronerar?

- Man taler ikke om pronation inden for traillöpning på samme måde som ved asfaltslöpning, fordi det ikke er et lige så stort problem. Overpronation forsvinder ofte i terrænet på grund af det varierende underlag, og fordi du lander forskelligt på foden i hvert trin. En sko med så meget materiale i som en pronationsbeskyttet sko bliver også ret klumpet i terrænet.

inov8Inov-8 Terraclaw er til dig, der vil springa rakt av vägen och ut i terrängen. Skon sitter tight över vristen och hälen men ger bra rörlighet för tårna.

LÄS MER: Till skogs! Derfor skal du begynde at orientere dig